S himalajsko soljo do boljšega zdravja

0
748

Himalajska sol je najčistejša sol na našem planetu. Ker ima zdravilne lastnosti, je odličen nadomestek za klasično jodirano sol, ki jo običajno uporabljamo v prehrani. Vsebuje več kot 84 mineralov in elementov v sledeh, vključno s kalcijem, magnezijem, kalijem, bakrom in železom. Če želite izvedeti, katerih prednosti boste deležni pri menjavi običajne soli s himalajsko soljo, preberite ta zanimiv članek.

Kaj je himalajska sol?

Himalajska sol je edinstvena vrsta soli. Zaradi nežne rožnate barve jo pogosto poimenujemo tudi »roza sol«. Klasificirana je kot kamena sol ali halit, prihaja pa iz regije Punjab v Pakistanu, približno 190 kilometrov od Himalaje. Zgodovinski zapisi kažejo, da je himalajska sol sestavljena iz posušenih ostankov primarnega morja.

Pridobivajo jo iz rudnikov soli, ki se nahajajo 5.000 metrov globoko pod Himalajskim gorovjem. Rožnata barva himalajske soli in njeni različni odtenki nakazujejo prisotnost mineralov. Sol je lahko tudi bele ali rdečkaste barve.

Kratka zgodovina himalajske soli

Kot smo omenili, prihaja himalajska sol iz hribovitega območja v Pakistanu, ki se imenuje Salt Range. Svoje ime je dobil po obsežnih usedlinah kamene soli, ki se nahajajo na njegovem območju. Območje je bilo vse do leta 1849 povsem nedotaknjeno, nato pa je dr. Warth, britanski inženir rudarstva pomagal pri načrtovanju in gradnji predora v Salt Range-u z namenom, da bi dosegel območje s soljo.

Rudnik himalajske soli se danes razteza na 43 kvadratnih miljah. Ocenjuje se, da se v njem nahaja nekje med 80 in 600 milijoni ton himalajske soli.

Pomen soli za človeško telo

Sol je bistvenega pomena za ohranjanje normalnega delovanja telesnih celic, prevajanja informacij po živcih, normalne prebave, absorpcije hranil in odstranjevanja odpadnih snovi iz telesa.

Zakaj je himalajska sol boljša od namizne soli?

Rožnata himalajska sol je bolj uravnotežena in zdrava izbira v primerjavi z običajno namizno soljo. Je ena najčistejših soli na svetu. Namizna sol je pogosto obdelana, v procesu obdelave pa se iz nje odstranijo pomembni minerali. Z uživanjem običajne soli tako v telo vnesemo le en mineral (natrij), pogosto tudi jod. Zaradi postopka beljenja takšna sol pogosto vsebuje aluminijeve derivate in druge zdravju škodljive snovi.

Top 5 prednosti uživanja himalajske soli

 • Izboljša težave z dihanjem

Himalajska sol ima antibakterijsko in protivnetno delovanje, iz dihal odstranjuje odvečno sluz, pospešuje čiščenje dihalne sluznice in iz vdihanega zraka odstranjuje patogene snovi, kot je cvetni prah. Zmanjšuje raven IgE (preobčutljivost imunskega sistema). Če imate težave z zdravjem, predvsem z dihali, lahko na spletu poiščete, kje se nahaja najbližja solna jama iz himalajske soli. Danes so te razširjene po vsem svetu. Takšen način zdravljenja se imenuje haloterapija (iz grške besede za sol – »halos«). Študije so pokazale, da je haloterapija učinkovita pri zdravljenju kroničnega bronhitisa.

 • Uravnava pH telesa

Himalajska sol vsebuje veliko število mineralov, ki lahko pomagajo uravnotežiti ravnovesje našega telesa. Če je pH ravnovesje v našem telesu porušeno, se lahko spremembe pokažejo tudi na slabšem celostnem zdravju. Pravilna vrednost pH pomaga krepiti delovanje imunskega sistema in spodbuja normalno delovanje prebave. Ker himalajska sol vsebuje natrij, kot tudi druge minerale, ima neposreden učinek na pH naše krvi.

 • Izboljšuje prebavo

Z uporabo himalajske soli in prečiščene vode si lahko pripravimo raztopino, ki ima pozitiven učinek na naša prebavila. Dnevna uporaba himalajske soli naj bi spodbudila peristaltiko in uravnotežila izločanje želodčne kisline, podprla proizvodnjo prebavnih tekočin v jetrih in trebušni slinavki in uravnavala metabolizem.

 • Čisti zrak

Uporaba himalajske soli v našem domu lahko očisti zrak, ki ga dihamo. Himalajsko sol lahko dodamo naravno izdelanim čistilcem zraka, z malo spretnosti pa lahko iz nje izdelamo tudi svetilo. Takšna lučka nase pritegne vodno paro in jo očisti. Zaradi oddajanja toplote vodna para izhlapeva, prah in alergeni pa ostanejo vezani na sol in se pri tem ne izločajo v zrak.

 • Izboljšuje spanje

Himalajska sol pripomore k boljšemu, mirnejšemu spancu. Razlog za to je visoka vsebnost mineralov v soli. Nasprotno lahko uporaba klasične namizne soli na naš spanec vpliva negativno.

Nekatere druge prednosti, ki jih ima himalajska sol na naše zdravje:

  • Uravnavanje vode v organizmu,
  • preprečevanje nastajanja zgodnjih znakov staranja,
  • spodbujanje zdrave ravni krvnega sladkorja,
  • ustvarjanje celične energije,
  • zmanjšanje krčev (tudi v nogah),
  • izboljšanje absorpcije hranil iz živil,
  • spodbujanje delovanja žil,
  • zmanjšanje pogostnosti sinusnih težav in spodbujanje splošnega zdravja sinusov,
  • izboljšanje krvnega obtoka,
  • izboljšanje kostne trdnosti,
  • spodbujanje zdravega libida,
  • spodbujanje zdravja ledvic in žolčnika.

Nakup in shranjevanje himalajske soli

Himalajsko sol moramo hraniti v neprodušno zaprti posodi na hladnem in suhem mestu. Pred nakupom se prepričamo, da sol zares prihaja iz Pakistana, ki je edini pravi vir himalajske soli.

(Povzetek članka po: https://draxe.com/pink-himalayan-salt/)

SHARE

Dodaj odgovor