Riževi proteini: Pomoč pri hujšanju in izgradnji mišic?

0
528

Riževih proteinov se poslužujejo številni športniki. Proteinski praški so namreč samo za to, da nam pomagajo postati fit, kajne? Resnica je seveda daleč od tega. Ali ste vedeli, da obstaja vrsta beljakovinskih prehranskih dopolnil, ki izboljšajo delovanje jeter in srca ter uravnavajo vrednost holesterola v krvi, poleg tega pa vplivajo tudi na hujšanje in izgradnjo mišic? Čas je, da spoznate riževe proteine.

Na trgu obstaja ogromno beljakovinskih prehranskih dopolnil, zato je pred njihovo izbiro dobro poznati prednosti vsakega izmed njih. Študija iz leta 2013 kaže, da so proteini v rižu enako učinkoviti kot proteini iz sirotke. Če se torej želite izogniti mlečnim proizvodom ali pa ste vegani, sta to dva odlična razloga, da izberete riževe proteine. Nedavno opravljene raziskave kažejo, da rjavi riževi proteini vsebujejo edinstvene peptide, ki so pri hujšanju bolj učinkoviti kot proteini iz belega riža ali proteini iz soje.

Zakaj pravzaprav uživati proteinske praške?

Povsem drži, da mora uravnotežena in zdrava prehrana našemu telesu zagotoviti dovolj beljakovin in drugih hranilnih snovi. Zakaj se torej priporoča dodaten vnos beljakovin v telo? Obstajata dva razloga. Prvič – uživanje proteinskega praška je hiter in preprost način uživanja visoke količine beljakovin (kadar nimamo dovolj časa za pripravo z beljakovinami bogatega obroka) in drugič – približno 30 minut po telesni vadbi je naše telo bolj dovzetno za absorpcijo aminokislin iz beljakovin, zato je v tem primeru proteinski prašek najboljša izbira.

Vsi proteinski praški niso ustvarjeni na enak način. Najbolj prepoznavni na trgu so proteinski praški iz riža, sirotke in soje. Medtem ko sirotkini proteini nastanejo kot stranski produkt pri proizvodnji sira in sojini proteini iz razmaščene soje, nastanejo riževi proteini iz kaljenega rjavega riža.

To sicer ne pomeni, da sirotkini in sojini proteini niso dovolj dobra izbira, drži pa, da se v primeru uživanja riževih proteinov zelo pomembna aminokislina, imenovana levcin, v telo hitreje absorbira.

Ali telo nujno potrebuje beljakovine?

V telesu ni popolnoma nič pomembnejše od beljakovin. Beljakovine so naši osnovni gradniki, dolge verige aminokislin, ki jih v telo vnašamo s pomočjo prehrane. Beljakovine sestavljajo organe, mišice, tkiva in celo nekatere hormone v človeškem telesu. Razvijajo se, rastejo in vzdržujejo čisto vsak del človeka. Prav tako tudi spodbujajo metabolizem in izgorevanje maščobe. Brez ustreznega vnosa beljakovin v telo ne moremo izgubiti odvečnih kilogramov, počutimo se utrujeno, trpimo zaradi nihanja razpoloženja in številnih drugih zdravstvenih težav.

V povprečju potrebuje oseba približno »polovico« svoje telesne teže v beljakovinah. Če oseba tehta 140 kg, bi morala dnevno zaužiti 70 g beljakovin, vendar se to razmerje v primeru športnikov poveča.

Hranilna vrednost riževih proteinov

Riževi proteini so zaradi visoke vsebnosti antioksidantov in aminokislin odličen prehranski dodatek za vegane. Ne pozabite, da se lahko hranilna vrednosti riževih proteinov razlikuje glede na izbrano znamko.

Okrog 25 g riževih proteinov vsebuje približno:

 • 100 kalorij,
 • 2 g ogljikovih hidratov,
 • 20 g beljakovin,
 • 2 g maščob,
 • 2 g vlaknin,
 • 5 mg železa,
 • 40 mg kalcija,
 • 44 mg vitamina C.

Nekaj prednosti uživanja riževih proteinov

 • Pospešena izguba telesne teže. Proteinski praški na splošno podpirajo izgubo odvečnih kilogramov, riževi proteini pa so pri tem zaradi vsebnosti posebnih peptidov še posebej uspešni. Če se na vse pretege trudite izgubiti odvečne kilograme, a vam to nikakor ne uspe, je morda težava v tem, da vašemu telesu primanjkuje beljakovin.
 • Izboljšano delovanje jeter. Proteinski prašek iz rjavega riža vsebuje ogromno antioksidantov, ki naše celice ščitijo pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali. Riževi proteini zmanjšujejo oksidativni stres in tako ščitijo jetra pred poškodbami, ki bi jih sicer povzročila oksidacija.
 • Hipoalergeni in enostavni za prebavo. Riževi proteini ne vsebujejo glutena in laktoze, zato je tveganje, da bi bila oseba nanje alergična, minimalno. Za druge beljakovinske praške tega ne moremo trditi. Predvsem sirotka lahko povzroča težave ljudem, ki ne prenašajo glutena ali pa trpijo zaradi intolerance na laktozo. Riževi proteini so prav tako zelo enostavni za prebavo.

Kako uporabljati riževe proteine?

Riževi proteini imajo zelo blag, sladek okus in jih lahko dodamo praktično kamor koli želimo. Dodamo jih lahko v smoothije (odlični so v kombinaciji s čokolado in meto), če pa si želite malce bolj sadnega okusa, jih lahko dodate tudi v smoothie z jagodami ali gozdnimi sadeži. A smoothie ni edini način, kako uporabiti riževe proteine. Riževe proteine lahko dodamo številnim sladicam in doma narejenim proteinskim ploščicam, ki jih lahko kadar koli vzamete s seboj na pot.

In kar je še posebej pomembno – riževi proteini nimajo dokazanih nobenih stranskih učinkov, a kljub temu sledite smernicam, ki so zapisane na embalaži vaših riževih proteinov.

(Povzetek članka po: https://draxe.com/brown-rice-protein-powder/)

Dodaj odgovor