Rhodiola rosea –rastlina, ki vas napolni z energijo

0
1132

Rhodiola rosea, znana tudi kot »zlati koren«, raste v hladnih podnebjih Azije in vzhodne Evrope, uspeva pa celo v mnogih regijah Arktike. Tradicionalno se uporablja za zdravljenje utrujenosti, anksioznosti in motenj razpoloženja.

Kako rhodiola rosea deluje?

Rhodiola rosea je močan naravni adaptogen, kar pomeni, da um in telo prilagodi na stres in druge ovire. V raziskavi so ugotovili, da korenine te rastline vsebujejo pet aktivnih snovi – smolo, rhodiol, rosavin, salidroside in tirosol. Aktivne snovi delujejo v sinergiji, med najbolj aktivnimi pa naj bi bili tirosol, rhodiol in salidroside.

Rhodiola rosea spodbuja telesno in duševno učinkovitost

Rhodiola rosea povečuje prepustnost krvno-možganske pregrade, kar spodbuja neoviran prenos dopamina in serotonina, dveh nevrotransmiterjev, ki sta pomembna za uravnavanje razpoloženja in spodbujanje kakovostnega življenja.

Klinična testiranja, opravljena v letu 2011 so dokazala, da rhodiola rosea vpliva na izboljšanje celotnega duševnega zdravja.

Rhodiola rosea povečuje energijo

Uporabniki rhodiole rosee so poročali o povečanju energije, večji vzdržljivosti med telesno aktivnostjo in lažjem osredotočanju.

Rhodiola rosea izboljšuje zdravje ščitnice

Rhodiola rosea dokazano deluje pozitivno na ščitnico. V študiji so preučevali bolnike z rakom ščitnice, ki so morali prenehati z jemanjem hormonov, kar lahko povzroči utrujenost in hipotiroidizem. Da bi odpravili te stranske učinke, so bolnikom dajali rhodiolo roseo, kar se je izkazalo za pozitivno.

Rhodiola rosea odpravlja bolečine v mišicah

Zagotovo ste že kdaj po telesni aktivnosti občutili bolečino v mišicah. Razlog za to je nabiranje mlečne kisline v mišicah. Italijanski raziskovalci so pri 14 športnikih izvedli raziskavo o učinku te rastline na kopičenje mlečne kisline v mišicah. Dokazali so, da rhodiola rosea odpravlja bolečine v mišicah in zmanjšuje tveganje za nastanek mišičnih poškodb.

Povzetek članka po: http://www.globalhealingcenter.com

SHARE

Dodaj odgovor