Resveratrol – junak v boju proti prostim radikalom

0
395

Resveratrol je rastlinska spojina, ki deluje kot antioksidant. Nahaja se predvsem v semenih sadja, kot so grozdje in jagode, najdemo pa ga tudi v arašidih in v rdečem vinu. Gre za močno spojino, ki je pravi junak v boju proti prostim radikalom, zato nas lahko ubrani pred mnogimi resnimi in kroničnimi boleznimi.

Poglejmo si nekaj pozitivnih lastnosti te čudovite rastlinske spojine.

  • Resveratrol nam lahko pomaga znižati krvni tlak

Zaradi svojih antioksidativnih lastnosti je resveratrol učinkovito sredstvo za znižanje  krvnega tlaka. V študiji iz leta 2015 je bilo ugotovljeno, da visoki odmerki resveratrola zmanjšajo pritisk na stene arterij med utripanjem srca. To vrsto krvnega tlaka imenujemo sistolični krvni tlak. Le-ta se s starostjo poviša, saj se arterije zožijo. Če je tlak previsok, se poveča tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja. Resveratrol poveča proizvodnjo dušikovega oksida, zaradi česar se krvne žile sprostijo.

  • Resveratrol ima pozitiven učinek na maščobe v krvi

Resveratrol vpliva na ravni holesterola v krvi z zmanjšanjem učinka encima, ki nadzoruje proizvodnjo holesterola. Kot antioksidant lahko zmanjša tudi oksidacijo slabega (LDL) holesterola. Oksidacija LDL prispeva k nastanku plakov v stenah arterij. V eni izmed študij so udeleženci prejemali dodatke resveratrola. Po šestih mesecih zdravljenja se je njihov LDL holesterol v krvi zmanjšal za 4,5%.

  • Resveratrol lahko podaljša življenjsko dobo

Resveratrol naj bi, sodeč po raziskavah, aktiviral določene gene, ki preprečujejo staranje. Ker so raziskovalci večino študij opravili s testiranji na živalih, ni povsem jasno, ali ima enak učinek tudi pri ljudeh. Resveratrol je podaljšal življenjsko dobo pri 60% preučevanih organizmov, predvsem pri ribah.

  • Resveratrol varuje možgane

Več študij je pokazalo, da lahko zmerno uživanje rdečega vina pomaga upočasniti upadanje kognitivnih funkcij, kar je povezano s starostjo. Strokovnjaki menijo, da je to posledica antioksidativne in protivnetne sposobnosti resveratrola. Spojina naj bi ovirala delovanje beljakovinskih fragmentov, imenovanih beta-amiloidi, ki so ključnega pomena za oblikovanje plakov, ki so značilni tudi za Alzheimerjevo bolezen. Poleg tega lahko resveratrol sproži verigo dogodkov, ki ščitijo možganske celice pred poškodbami.

  • Resveratrol lahko poveča občutljivost na inzulin

Dokazano je, da ima ta rastlinska spojina številne koristi za sladkorne bolnike. Resveratrol poveča občutljivost na inzulin in preprečuje nastanek zapletov, ki so značilni za sladkorno bolezen. Njegov antioksidativni učinek nas lahko zaščiti pred oksidativnim stresom, ki lahko povzroči nastanek zapletov sladkorne bolezni. Na tak način zmanjšuje vnetja, ki so glavni vzrok za razvoj kroničnih bolezni (med drugim tudi sladkorne bolezni). Deluje tako, da aktivira AMPK – beljakovino, ki telesu pomaga presnoviti glukozo. Aktiviran AMPK pomaga ohranjati nizek nivo sladkorja v krvi. Strokovnjaki so prepričani, da bi lahko resveratrol v prihodnosti zdravil sladkorno bolezen in njene zaplete, vendar je potrebno opraviti tudi dodatne raziskave.

  • Resveratrol lahko olajša bolečine v sklepih

Artritis je pogosta bolezen, ki jo poleg močne bolečine v sklepih spremlja tudi zmanjšana mobilnost. Strokovnjaki so za zdravljenje in preprečevanje bolečine v sklepih preučevali številne rastlinske dodatke kot je resveratrol, ki nam lahko pomaga odpraviti bolečino v sklepih. Razpad hrustanca lahko povzroči močno bolečino in je eden izmed glavnih znakov artritisa.

  • Resveratrol lahko zatre rakave celice

Resveratrol lahko zatre rakave celice različnih organov, vključno s prostato, želodcem, črevesjem, kožo in dojkami. Deluje tako, da prepreči razmnoževanje in posledično tudi širjenje rakavih celic, spremeni pa lahko tudi izražanje genov in tako zavre rast rakave celice.

(Povzetek članka po:https://www.healthline.com/nutrition/resveratrol#section8)

Share on Facebook0
SHARE

Dodaj odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here