Rdeča detelja – naravna pomoč v menopavzi

0
3381

Rdeča detelja je trajnica, ki vsebuje celo vrsto zdravilnih snovi, zato jo lahko uporabimo kot naravno pomoč pri različnih zdravstvenih težavah. Je odlično naravno sredstvo za odpravljanje težav s kožo, pomaga pa nam lahko tudi pri odpravljanju neprijetnih simptomov menopavze.

Kaj je rdeča detelja?

Rdečo deteljo poznamo tudi pod strokovnim imenom Trifolium pratense L. Raste v Evropi, Aziji in Afriki. Pogosto se uporablja kot pašna hrana za govedo. Danes raste tudi na kmetijskih površinah, kjer jo gojijo namenoma, saj izboljšuje kakovost tal. V zdravstvene namene se uporabljajo glave cvetov rdeče detelje. Obirajo se v poletnih mesecih, ko prične rastlina cveteti, nato pa se posušijo za kasnejšo uporabo pri izdelavi kapsul, tinktur in zeliščnih čajev.

Kaj vsebuje?

V rdeči detelji se nahaja več kot 125 kemičnih spojin. Med najpomembnejše uvrščamo flavonoide, izoflavone, kumarine, smole, fenolne kisline (kot je salicilna kislina), eterična olja, sitosterol, škrob in maščobne kisline.

Izoflavoni, ki jih najdemo v listih in cvetovih rdeče detelje, imajo učinek, podoben estrogenu.

Poleg tega rastlina vsebuje veliko bistvenih vitaminov in mineralov, kot so kalcij, krom, niacin, fosfor, kalij, tiamin, magnezij in vitamin C.

Rdeča detelja zdravi težave s kožo

Rdeča detelja se tradicionalno uporablja v obliki mazila za zdravljenje kožnih težav, kot so izpuščaji, akne, psoriaza in ekcem, pogosto v kombinaciji z regratom.

Zaradi tradicionalne uporabe je rastlina postala priljubljena sestavina številnih komercialnih izdelkov za nego kože. Uporablja se kot tonik za obraz in sredstvo za lajšanje srbečice, ki jo povzročajo ugrizi žuželk.

Neprijetni simptomi menopavze – odpravimo jih z rdečo deteljo

Rdeča detelja ima sloves zdravilne rastline pri lajšanju številnih simptomov menopavze. Uporabljena je bila za lajšanje vročinskih oblivov in nočnega znojenja.

K njeni sposobnosti lajšanja simptomov menopavze pripomorejo flavonoidi, ki prispevajo k ohranjanju normalne ravni estrogenov med menopavzo. Čeprav lahko rdeča detelja ohranja koncentracijo estrogena pri optimalni uporabi, jo lahko uporabimo tudi za zmanjšanje visoke ravni estrogenov.

Imate težave z dihali?

Rdeča detelja je koristna pri zdravljenju kašlja in drugih simptomov bronhitisa. V preteklosti se je uporabljala tudi za zdravljenje mrzlice, astme in tuberkuloze. Ima dolgo zgodovino tradicionalne uporabe na Kitajskem, v Evropi in v Rusiji, kjer se je uporabljala predvsem za zdravljenje bronhialne astme, težav z jetri, vnetimi očmi in opeklinami.

Osteoporoza – bolezen starejših generacij

Osteoporozi se skorajda ne moremo več izogniti, saj gre za izjemno pogosto stanje pri starejših ljudeh. V obdobju menopavze se raven estrogena v našem telesu zmanjšuje, s čemer se povečuje tveganje za razvoj osteoporoze. Obstaja nekaj študij, ki so pokazale, da lahko izoflavoni, prisotni v rdeči detelji, upočasnijo izgubo kostne gostote in celo povečajo mineralno gostoto kosti pri ženskah v menopavzi.

Drugi načini uporabe

  • Izpadanje las ali alopecija je pogostejše pri predstavnikih moškega spola. Raziskave kažejo, da redna uporaba izvlečka iz cvetov rdeče detelje pospešuje rast las pri ljudeh, ki se srečujejo s prekomernim izpadanjem ali z izgubo las.
  • Težave s prostato so prav tako ene izmed pogostejših zdravstvenih težav, s katerimi se srečujejo moški. Rdeča detelja zmanjšuje potrebo po uriniranju ponoči in izboljšuje kakovost življenja pri moških, ki imajo težave s prostato.
  • Bolečine v prsih se pogosto pojavijo pri ženskah kot simptom predmenstrualnega sindroma ali menopavze. Rdeča detelja lajša bolečine v dojkah.

Uporabna je tudi v kulinariki

Cvetne glave in listi rdeče detelje se lahko uživajo sveži, pogosto se uporabljajo za pripravo okusnih solat. Cvetne glave imajo precej sladek in prijeten okus, zato jih lahko dodamo tudi v juhe ali obare. Nekoč so se v obdobju lakote cvetovi rdeče detelje uporabljali pri izdelavi kaše in kruha.

Cvetovi so primerni tudi za pripravo čaja, ki ga lahko pripravimo samostojno ali pa rdečo deteljo kombiniramo z drugimi zelišči. Če si želimo pripraviti čaj, uporabimo eno do dve čajni žlički posušenih cvetov rdeče detelje, ki jih damo v skodelico vrele vode in pustimo stati 10 minut. Običajen dnevni odmerek je 3-4 skodelice čaja dnevno.

Iz rdeče detelje lahko pripravimo tudi tinkturo – priporoča se uživanje ene čajne žličke tinkture 2-3× dnevno. Kadar uživamo komercialno pripravljene tinkture, upoštevamo navodila proizvajalca.

Prehransko dopolnilo in odmerek

Ustrezni odmerek rdeče detelje je odvisen od številnih dejavnikov, kot so uporabnikova starost, zdravje in številni drugi pogoji. Svetujemo vam, da upoštevajte ustrezne smernice na oznakah izdelka in se pred uporabo posvetujte s svojim farmacevtom ali zdravnikom oziroma z drugim zdravstvenim delavcem.

(Povzetek članka po: https://www.herbal-supplement-resource.com/red-clover.html)

Dodaj odgovor