Razstrupite si jetra z artičoko!

0
670

Artičoke prihajajo iz Sredozemlja. Koničasti listi obkrožajo najpogosteje uporabljen del rastline – srce. Artičoke niso le izjemnega okusa, temveč tudi vsebujejo široko paleto hranilnih snovi. Najbolj poznana je njihova sposobnost čiščenja jeter in krvi.

Raziskovalci sposobnost čiščenja jeter pripisujejo cynarinu (antioksidant, ki pomaga jetrom pri proizvodnji žolča) in silimarinu (flavonoid, ki pomaga pri zaščiti jetrnih celic in celične membrane). Obe spojini sodelujeta pri obnavljanju jetrnih celic. Rastlina vsebuje tudi beta karoten, kvercetin, lutein, rutin in galne kisline. Ta kombinacija je v pomoč pri vnetjih in predstavlja zaščito pred številnimi kroničnimi boleznimi. Preostala hranila v artičokah so: kalcij, vlaknine, železo, magnezij, fosfor, kalij, B-vitamini, vitamin C in vitamin K.

Artičoke ščitijo jetra pred škodljivimi učinki alkohola, predelane hrane in drugih onesnaževal. Vendar pa to ne pomeni, da lahko brez posledic uživate škodljive snovi, če redno zaužijete tudi artičoke. Če si želite bolj zdravega načina življenja, potem ste z vključevanjem artičok v vsakodnevno prehrano na dobri poti.

Artičoke imajo diuretične lastnosti, izboljšujejo prebavo in nam pomagajo znižati vrednosti LDL holesterola (slabi holesterol) v krvi, zaradi česar jih uvrščamo med prehrano, ki koristi zdravju srca. Zaradi svoje bogate hranilne vrednosti artičoke izboljšujejo zdravje možganov, oči in kosti.

Pri nakupu artičoke se prepričajte, da izberete tiste, ki so videti sveže in zelene, nimajo pa rjavih madežev ali uvelih listov.

(Povzetek članka po: http://www.thealternativedaily.com/cleanse-liver-artichokes/)

SHARE

Dodaj odgovor