Raziskave kažejo: Pomarančasto kožo ima kar 80% žensk

0
17

Celulit opredeljujemo kot stanje kože s strukturo, ki spominja na pomarančni olupek. Za njegov nastanek so odgovorne razširjene maščobne celice pod kožo, ki ustvarjajo majhne izbokline, najpogosteje v predelu stegen in zadnjice. Najnovejše raziskave kažejo, da se s to težavo danes srečuje kar 80% žensk po vsem svetu.

Celulit ni bolezen

Celulit ni bolezen, temveč je zelo pogosto kozmetično stanje kože, ki se najpogosteje pojavlja pri ženskah, izvzeti pa niso niti predstavniki moškega spola. Največkrat drobne jamice na koži opazimo na stegnih, trebuhu, bokih, nogah in zadnjici. Kljub temu, da pri večini žensk nastane celulit vsaj na enem delu telesa, poskušamo storiti vse, da bi se ga znebili. Pri tem so se pobudniki raziskave vprašali, zakaj je temu tako, ko pa ga imajo skoraj vse ženske? Eden izmed razlogov za to so fotografije žensk v medijih, ki so obdelane s fotošopom, zato ženske na njih nimajo celulita. Gre za zavajanje širše javnosti o tem, kako pogosta težava je celulit, zato se soočamo z zmanjšano samozavestjo in celo občutkom sramu, ko ga dobimo tudi same.

Kako je celulit videti pod površino kože?

Večina žensk ve, kako je celulit videti na površini kože. Pogosto ga primerjamo s pomarančno lupino. Pri tem so lahko vdolbine manjše in jih je na različnih predelih telesa več, lahko pa so večje in se pojavljajo le na enem predelu telesa.

V notranjosti je celulit videti kot kup majhnih balončkov, napolnjenih z maščobami in ujetih med plasti tkiva, ki so med seboj povezani z velikimi trakovi.

Pod zgornjo plastjo kože (povrhnjica in dermis) se shranjujejo maščobne celice. Trakovi vezivnega tkiva potekajo navpično med temi maščobnimi celicami in povezujejo zgornje plasti kože z globljimi tkivi. Trakovi tako ustvarjajo komore ali mini žepke, kjer imajo maščobne celice normalne velikosti veliko prostora za prebivanje. Ko se te maščobne celice razširijo, se izbočijo, zato jih na površini kože vidimo kot celulit.

Poznamo 3 stopnje celulita:

  • 1. stopnja: Med ležanjem in vstajanjem je koža videti gladka.
  • 2. stopnja: Med ležanjem je koža videti gladka, ko stojimo, pa je opaznih nekaj vdolbinic.
  • 3. stopnja: Vdolbine so na koži opazne, ne glede na to ali stojimo, sedimo, oziroma ležimo.

Zakaj pravzaprav nastane celulit?

Preprostega odgovora na to ne poznamo. Celulit nastane bodisi zaradi vpliva hormonov, genetike, hitrega povečanja telesne teže ali izgube telesne teže, slabega načina prehranjevanja, bodisi zaradi sedečega življenjskega sloga in kajenja. Nekateri strokovnjaki so celo prepričani, da k nastanku celulita prispeva nošnja pretesnih oblačil.

Kateri ljudje so bolj nagnjeni k nastanku celulita?

V večini primerov se s celulitom sreča 89 – 90% žensk po obdobju pubertete. Ko se staramo, postaja to stanje kože vse bolj opazno. Koža namreč postaja tanjša in ohlapnejša, zato je celulit hitreje opazen. Celulit pri moških je manj pogostejši pojav, čeprav ni nemogoč.

Lažje preprečiti, kot odpraviti

Aktivni življenjski slog in zdrav način prehranjevanja nam lahko pomagata preprečiti nastanek celulita. Če poleg tega vzdržujemo normalno telesno težo, obstaja manjše tveganje, da se bomo srečali s celulitom. Veliko lahko storimo tudi z izvajanjem vaj za krepitev mišic v tistih predelih telesa, kjer se pojavlja celulit. Pri preprečevanju nastanka celulita je ključnega pomena pravilna nega kože, veliko strokovnjakov s tega področja pa priporoča prenehanje kajenja in redno uporabo sredstev za zaščito kože pred soncem.

Ali se lahko celulita znebimo?

Celulita žal ne moremo trajno odstraniti, lahko pa zmanjšamo njegov videz. »Zdravila« za celulit torej ne poznamo. Dermatologi svetujejo zdrav življenjski slog in urejen način prehranjevanja z zadostno telesno aktivnostjo, izogibali pa bi se naj škodljivih razvad, kot je kajenje. Kreme, ki so namenjene odpravljanju celulita, napnejo kožo, zato je ta videti bolj zdrava, vendar je ta učinek zgolj začasen. Vse, kar lahko storimo proti celulitu, je torej izbira zdravega življenjskega sloga.

(Povzetek članka po: https://www.verywellfit.com/what-is-cellulite-and-how-do-i-make-it-go-away-4021636)

Share on Facebook0
SHARE

Dodaj odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here