Pšenična trava – super živilo

0
811

Zdi se, da vsak mesec slišimo za neko novo super-živilo, ki ima še več prednosti in zdravilnih učinkov  kot prejšnje. Tako, kot so pred kratkim postale priljubljene acai jagode, je zdaj tukaj novost – pšenična trava. Za vse, ki se sedaj prvič seznanite s tem izrazov, naj pojasnimo, kaj to sploh je.

Pšenična trava je v bistvu mlada zelena trava pšenice, bogata s klorofilom (vsebuje ga namreč kar 70 %). Kot super-živilo jo lahko najdemo v obliki soka ali prahu.

 

Kako uživamo pšenično travo?

Za vzdrževanje zdravja je priporočljivo spiti nekje 0,3–0,6 dl soka pšenične trave vsak dan ali vsak drugi dan. Količina, primerna za nove uporabnike je 0,3 dl, saj ima pšenična trava razstrupljevalni učinek, ki deluje že pri malih dozah. Sok in ostale produkte pšenične trave najdete v večini trgovin z zdravo prehrano.

Če pa bi želeli sami vzgojiti svojo pšenično travo, lahko kupite semena, vendar boste za pripravo soka morali nekaj denarja odšteti tudi za posebni sokovnik.

 

Glede koristnih snovi pšenične trave je seznam res dolg, njene lastnosti pa so dobre tako za ljudi, kot za živali. Sok pšenične trave namreč:

  • bogati krvi in zdravi različne krvne bolezni,
  • znižuje krvni tlak,
  • je učinkovit pri hujšanju,
  • krepi imunski sistem in pospeši celjenje ran.

 

Dodatne koristi uživanja pšenične trave:

  • Učinkovita je pri odpravljanju telesnih vonjav.
  • Deluje kot čistilo za kožo, zato je koristna tudi pri manjšanju kožnih brazgotin.
  • Zmanjšuje nastanek prhljaja.
  • Majhna količina soka dnevno preprečuje zobno gnilobo.
  • Zaradi visoke vsebnosti vlaken je primerna za zdravljenje zaprtja in drugih črevesnih težav.
  • Čisti jetra.
  • Nadzoruje rast slabih bakterij.
  • Klorofil je koristen pri zdravljenju motenj krvnega sladkorja.
  • V nekaterih primerih celo izboljšuje plodnost.
  • Je pomoč pri odpravljanju težkih kovin in drugih strupenih snovi iz telesa.
  • Preprečuje prezgodnje sivenje las.

 

Na spletni strani hippocratesinst.org pa kot koristne lastnosti pšenične trave navajajo še:

  • Povečanje števila rdečih krvnih celic,
  • obnavljanje alkalnost v kri,
  • učinkovitost pri boju s tumorji,
  • nevtralizacijo toksinov,
  • zmanjševanje učinka sevanja.

 

Pšenična trava ima le okoli 10-15 kalorij na žličko. Nima maščob ali holesterola. Ima skoraj gram proteina na čajno žličko in vključuje vseh osem bistvenih aminokislin. Vsebuje tudi vitamine A, B1, 2, 3, 5, 6, 8 in 12; C, E in K.

 

Žlička pšenične trave vas priskrbi z 15 mg kalcija, 8 µg joda, 3.5 µg selena, 870 µg železa, 62 µg cinka in mnogimi drugimi minerali.

Edina nekoliko neprijetna plat pšenične trave, ki je ne moremo zanikati, je njen okus. Kljub temu lahko neprijeten okus omilimo, če takoj po zaužitju soka pšenične trave spijemo nekaj vode. Je pa pšenična trava vsekakor ena izmed stvari, za katere se splača potrpet trenutek neugodja.

 

Ste vedeli da sta pšenična trava in ječmenova trava izredno podobna izdelka? Zeleni ječmen je bilo osnovno živilo za človeštvo že vsaj 7000 let pred našim štetjem. Uporabljali so ga predvsem kot hrano za poživitev in proti staranju. Je dober produkt za nadzorovanje zakisanosti telesa, blagodejno učinkuje na prebavo in razstrupljanje telesa. Zeleni ječmen vsebuje več kot 70 mikro hranil, vključno z vitamini, minerali, aminokislinami in encimi. Poleg tega travne bilke zelenega ječmena vsebujejo visoko raven klorofila in pomembnih antioksidativnih snovi imenovanih flavonoidi.

SHARE

Dodaj odgovor