Zakisano telo je nezdravo telo. Kadar je človeško telo preveč kislo, ustvarja neželeno okolje, v katerem z lahkoto uspevajo bolezni, bakterije in kvasovke. Zakisano telo iz vitalnih organov pridobiva minerale z namenom, da bi popravilo nastalo škodo, posledica tega pa je pomanjkanje kalcija, natrija, kalija in magnezija v telesu. Da bi nevtralizirali stalno nastajanje kislin v telesu, moramo telesu ponuditi alkalna živila. Kako vedeti, ali je naše telo zakisano in kaj v tem primeru storiti, vam razkrivamo v prispevku.
Blaga zakisanost telesa lahko povzroči pojav naslednjih simptomov:
- Vnetje dlesni, občutljive dlesni in pojav kariesa,
- slabše delovanje imunskega sistema, večja dovzetnost za okužbe,
- išias, lumbago, otrdel vrat,
- težave z dihanjem, težko dihanje in kašelj,
- razrast kvasovk in pojav glivičnih okužb,
- pomanjkanje energije in kronična utrujenost,
- zožitev krnih žil, zmanjšan prenos kisika do tkiv in organov,
- srčne težave, aritmije, povišan srčni utrip,
- povečana telesna teža, debelost, pojav sladkorne bolezni,
- pogoste okužbe mehurja in ledvic,
- prezgodnje staranje (pojav gub, sivenje las),
- slabost, bruhanje in driska,
- osteoporoza, šibkost kosti, patološki zlom kosti,
- pogosti glavoboli, zaspanost in zmedenost,
- bolečine v sklepih in mišicah, prepogosto nastajanje mlečne kisline v mišicah,
- pojav alergij, aken in drugih nepravilnosti na koži.
Kakšna je normalna pH vrednost v telesu?
Testiranje vrednosti pH posamezniku omogoča, da ugotovi, ali je njegovo telo zakisano. Zdrav oziroma normalen pH se giblje med 6,75 in 7,25.
So določena živila kisla ali alkalna?
Včasih je to zares težko ugotoviti. Kot primer vzemimo limone, ki imajo po naravi kisel okus, vendar jih uvrščamo med alkalna živila. Med samim procesom prebave kisline oksidirajo v ogljikov dioksid in vodo, zato v telesu ne ustvarijo kislega stanja. Kalcij, železo, magnezij, kalij in natrij so alkalni materiali, zato se tudi živila, ki jih vsebujejo, uvrščajo med alkalna.
Telo ima omejitve
Telo ima omejitve pri tem, koliko lahko kompenzira kislinsko neravnovesje, zato ima vnos hrane vanj pomembno vlogo pri ohranjanju kislinsko-bazičnega ravnovesja. Mnoge bolezni in splošno slabo počutje so posledica neuspešnih poskusov telesa, da bi znova vzpostavilo ustrezno notranje okolje. Če uživamo preveč hrane, ki v telesu ustvarja kislo okolje (večje količine mesa, žitaric, mlečnih izdelkov in sladkorjev), telo postane bolj kislo. Če uživamo preveč alkalnih živil (zelenjava, sadje, morski plodovi), telo postane preveč alkalno. Ključnega pomena je torej ohranjanje pravega ravnovesja med kislimi in alkalnimi/bazičnimi živili.
Kako prispevati k alkalnemu okolju v telesu?
Obstaja več načinov.
- Redno preverjanje pH vrednosti,
- uživanje večjih količin vode,
- izločanje kislih živil iz prehrane,
- menjava tradicionalnega kosila z veliko skledo zelene solate,
- izogibanje uživanju predelanih živil in živil, ki vsebujejo veliko sladkorja,
- nadomeščanje sokov in kave z zeliščnim čajem,
- nadomeščanje kravjega mleka s kokosovim ali mandljevim,
- vključevanje doma narejenih sokov iz sveže zelenjave v prehranjevalni režim.
Kaj še lahko storimo?
- Izogibanje stresnim situacijam.
Meditacija, joga in tai chi so odlični načini za lajšanje stresa. Vsakodnevno bi si morali vzeti čas zase, saj smo nenehno izpostavljeni dejavnikom stresa, zaradi katerega nato uživamo hitro pripravljeno in predelano hrano. Stres je odgovoren tudi za močno željo po uživanju prigrizkov.
- Redna telesna aktivnost.
Kljub temu, da zdravstveni delavci redno poudarjajo pomen telesne aktivnosti, se njenega pomena pravzaprav še premalo zavedamo. Pogosto sedenje, zlasti sedeče delo, lahko prispeva k povečani kislosti v telesu. To lahko preprečimo s kratkimi, a vsakodnevnimi sprehodi, nato pa vadbo stopnjujemo tako, da 3× tedensko v vadbeno rutino vpeljemo tudi vaje za krepitev mišic. Odločimo se lahko tudi za malce bolj zabavno aktivnost, kot je ples.
- Izogibanje kajenju.
Cigareti spodbujajo nastanek toksičnega okolja v telesu, zato bo telo hitreje postalo zakisano. Redni kadilci so bolj izpostavljeni kislemu telesu.
- Jemanje prehranskih dodatkov.
Če želimo odpraviti zakisanost telesa, je smiselno dodajanje prehranskih dodatkov k zdravi in uravnoteženi prehrani. Priporočamo jemanje magnezija in kalcija v obliki prehranskega dodatka.
Za vas smo pripravili še seznam alkalnih živil, ki jih lahko uživamo:
- soja, vključno s sojinimi zrni in tofujem,
- nesladkan jogurt in mleko,
- krompir in druge vrste zelenjave,
- večina plodov (sadežev),
- zelišča in začimbe, razen soli, gorčice in muškatnega oreščka,
- fižol in leča,
- proso, kvinoja in amarant,
- zeliščni čaji,
- maščobe, kot so olivno olje, avokado, oreščki in semena.
Bolje preprečiti, kot zdraviti
Strokovnjaki svetujejo uživanje različnih virov živil, pri čemer se je potrebno zavedati dejstva, da je pH, ki ga ima živilo pred zaužitjem, manj pomemben od tistega pH-ja, ki ga ima živilo po zaužitju (spomnimo se na primer z limono). Pri vsem tem je potrebno imeti v mislih, da na zakisanost telesa v veliki meri vplivajo tudi določena zdravila, ki se predpisujejo samo na recept.
V spodnjem videu spoznajte 5 najpogostejših znakov, da je naše telo zakisano:
(Povzetek članka po: https://www.collective-evolution.com/2015/09/10/signs-your-body-is-too-acidic-how-to-correct-it/)