Poznate brinove jagode?

0
659

Brinove jagode pravzaprav niso jagode, ampak drobni storži z brinovega grma. Nekaterim ljudem je njihov okus všeč, drugi pa ga ne marajo. Brinove jagode (ali pravilneje-brinovi storži) imajo številne koristi za zdravje. Delujejo kot antioksidanti antibiotiki.

 

Brinove jagode imajo oster okus. Uporabljajo se za pripravo številnih jedi, tako v evropskih kot tudi v indijskih receptih. Njihov okus postane izrazitejši v kombinaciji z divjačino. Kot medicinsko sredstvo so jih uporabljali že v antični Grčiji. Aktivna snov v jagodah je 4-terpinen, ki znižuje raven sečne kisline, deluje na virus herpes simplex in  pomirja prebavne motnje.

 

V študiji, opravljeni leta 2011 v Tuniziji so ugotovili, da nas aktivne snovi v brinovih jagodah ščitijo pred možganskimi boleznimi in boleznimi krvnih žil. Jagode vsebujejo veliko nenasičenih maščobnih kislin in antioksidantov. V drugi študiji, opravljeni v Iranu, so ugotovili izjemne antioksidativne učinke eteričnega olja brinovih jagod.

 

Brinove jagode imajo tudi antibakterijske lastnosti. V nemški študiji so leta 2011 analizirali kemično sestavo različnih eteričnih olj, vključno z oljem iz brinovih jagod. Antibakterijske lastnosti olj so testirali proti različnim sevom bakterij, vključno s tistimi, povezanimi s prehrano, z bakterijami, ki povzročajo zastrupitve ter z živalskimi in rastlinskimi patogeni. Brinovo eterično olje zavira aktivnost bakterij, zato je učinkovito antibakterijsko sredstvo.

 

Uporaba brinovih jagod

Strokovnjaki priporočajo, da jagode zdrobimo in z njimi natremo meso ali pa iz njih pripravimo omako. Če jih uporabljate v obliki prehranskega dopolnila, morate zaužiti 2-10 gramov posušenih brinovih jagod dnevno ali 20-100 ml olja. Čaj pripravimo tako, da nekaj jagod namakamo v vroči vodi.

Dolgotrajno jemanje brinovih jagod lahko povzroči težave z ledvicami, zato omejite uporabo na šest tednov. Če imate težave z ledvicami, se jagod izogibajte. Pred jemanjem prehranskih dopolnil se posvetujte z osebnim zdravnikom.

(Povzetek članka po: http://www.livestrong.com/article/357364-juniper-berries-and-health-benefits/)

SHARE

Dodaj odgovor