Pomladite telo s pomočjo silicija!

0
579

Silicij je eden izmed najbolj bogatih elementov v vesolju in je bistvenega pomena za osnovno kostno in skeletno strukturo vsakega izmed nas. Ameriški način prehrane ne zagotavlja dovolj hranilnih snovi, ki jih potrebujemo za podporo in vzdrževanje kosti. Silicij je eden izmed teh pomembnih hranil. Najdemo ga v celih zrnih, stročjem fižolu in pivu.


Poleg številnih koristi za kosti, silicij spodbuja tudi zdravo kožo, lase in nohte. Je izjemno pomemben v najzgodnejših fazah proizvodnje kolagena in tvorbe kosti.


Naloga silicija je, da pritegne kalcij v kosti. Na tak način se oblikujejo nove kosti, zrele pa se krepijo. Potrebujemo ga tudi za trdnost kosti, saj se tako zmanjša tveganje za zlome ob padcih.

Kakovost kosti je odvisna od njene strukture. Pomislite na most, ki potrebuje določeno moč, da se ne zruši; količina železa daje mostu težo, vendar pa so lahko temelj mostu ali nastale razpoke, ki se razvijajo v strukturi, pomembnejše od količine železa.

Kakovost kosti je odvisna tudi od kolagena, ki je podporna struktura kosti. Silicij krepi kolagen, katerega naloga je tudi skrb za zdravje las, kože in nohtov.

Za zdravje kosti je potrebno v organizem dnevno vnesti 40 mg silicija. Na žalost ženska v 50. letih s prehrano v telo vnese le polovico tega odmerka. Ženske začnejo izgubljati kostno maso v 30. letih, zato ni nikoli prezgodaj, da začnemo skrbeti za zadosten vnos silicija in vsakodnevno telesno vadbo.

(Povzetek članka po: http://www.bonehealthnow.com/silicon/)

SHARE

Dodaj odgovor