Pomanjkanje vitamina D – vse pogostejši pojav

1
806

Vitamin D je ključnega pomena za zdravje, zato moramo poskrbeti, da ga telesu ne primanjkuje. Telo ga najlažje proizvede, ko smo izpostavljeni sončnim žarkom. To je poleti zaradi ugodnejših vremenskih razmer in daljših dni enostavneje kot pozimi. Vendar pa ga telesu zlahka zagotovimo tudi v hladnejših mesecih.

 

Zakaj je vitamin D tako pomemben?

Podatki raziskave, opravljene v Združenem kraljestvu, so pokazali, da se je v zadnjih petih letih število otrok s pomanjkanjem vitamina D povečalo kar za 200 odstotkov.

Vitamin D potrebujemo ljudje vseh starostih. Ključno vlogo igra že pri razvoju zarodka v maternici, česar se veliko staršev ne zaveda. Zato dr. Michael Holick, eden glavnih raziskovalcev na tem področju, poudarja, da je zadostna količina vitamina D še posebej pomembna pri nosečnicah in ženskah, ki načrtujejo nosečnost.

Pomanjkanje vitamina D v času nosečnosti povezujejo z resnimi zapleti v razvoju zarodka. Pri otroku lahko povzroči astmo in sopenje ter splošno slabšo odpornost. Imunski sistem namreč za optimalno delovanje nujno potrebuje vitamin D, zato otroci z zadostnimi količinami vitamina D v telesu redkeje zbolijo za gripo kot tisti, katerim ga primanjkuje.

 

Kako telesu zagotoviti optimalno raven vitamina D?

Kot že rečeno, je najboljši naravni vir sončna svetloba. Za nastanek zadostne količine vitamina D v telesu zadostuje že nekajminutno izpostavljanje sončnim žarkom, 2- do 3-krat na teden. Ko te možnosti nimamo, do česar pride predvsem v zimskih mesecih, je potrebno razmisliti o drugih možnostih, kot so:

Obisk solarija

Pri tem upoštevajte, da je bolj kakovosten takšen, ki svetlobo proizvaja s pomočjo elektronskih balastov.


Vitaminska dopolnila

Izberite prehransko dopolnilo z vitaminom D3, pri katerem je  najmanj 5 mcg vitamina D na dnevni odmerek, kar predstavlja 100% priporočenega dnevnega odmerka.

 

Dodatki vitamina K2, magnezija in kalcija

Uživanje teh v kombinaciji z vitaminom D3 je učinkoviteje, saj se vsi štirje vitamini in minerali medsebojno dopolnjujejo.

 

 

SHARE

1 COMMENT

  1. Mal sončka pa bo! Drugače pa odličen članek, to prehransko dopolnilo sem uporabljala med zimskim časom, in je SUPER! Hvala!

Dodaj odgovor