Plahtica – rastlina, ki zdravi »ženske težave«

0
1087

Plahtica se tradicionalno uporablja kot pomoč pri lajšanju simptomov menopavze in bolečih menstruacij, vendar pa je ta rastlina visoko cenjena tudi zaradi nekaterih drugih koristi  za zdravje. Plahtica nam namreč pomaga zmanjšati otekline, odpravlja prebavne težave, vključno z drisko, lajša vneto grlo, v pomoč pa nam je tudi pri sladkorni bolezni. Še ne poznate te čudovite rastline z dolgo zgodovino uporabe? Spoznajte plahtico – rastlino, ki zdravi tudi »ženske težave«.

Plahtica domuje v Evropi, čeprav se danes goji tudi v drugih predelih sveta. Poznamo več vrst plahtice – nekatere med njimi se uporabljajo zgolj kot okrasne rastline, druge pa imajo dolgo zgodovino uporabe v medicinske namene. V medicinske namene se uporabljata predvsem Alchemilla vulgaris in Alchemilla mollis. Za izdelavo čajev in prehranskih dopolnil se v večini primerov uporabljajo listi plahtice, v uporabi pa so tudi njene korenine. Plahtica se ponaša z naravno vsebnostjo taninov, glikozidov in salicilne kisline.

Težave z menstruacijo in visokim krvnim tlakom? Pomagajte si s plahtico!

Obdobja menstruacije so naporna in utrujajoča, zlasti, če jih spremljajo hudi krči. Eden izmed prvih tradicionalnih načinov uporabe plahtice je namenjen prav tej vrsti težav. Plahtico so ženske uživale v obliki čaja z limono in listi maline. Ta čaj so dame poimenovale »čaj vesele maternice«. Še danes mnogi zeliščarji svetujejo uporabo plahtice ženskam, ki imajo težave v obdobju menstruacije ali menopavze.

Raziskave kažejo, da izvleček iz plahtice vsebuje snovi, ki delujejo kot vazorelaksanti, kar pomeni, da pomaga zmanjšati napetost v stenah krvnih žil. Te učinke lahko izkoristimo sebi v prid pri bolečinah in krčih, pa tudi pri kardiovaskularnih motnjah, kot je povišan krvni tlak.

Neprijetni simptomi menopavze so preteklost

V obdobju menopavze prihaja do velikih hormonskih sprememb, zaradi katerih se pojavijo nihanje razpoloženja, nespečnost, vročinski oblivi in drugi simptomi, značilni za menopavzo. Plahtica deluje kot tonik in adstringens, zato je jemanje tega zelišča priporočljivo tudi v obdobju menopavze.

Vas muči driska?

Prebavne motnje so skrajno neprijetne za vsakogar, še posebej driska, ki se je želimo čim hitreje znebiti. Zelišča, ki vsebujejo kemikalije, imenovane tanini, se tradicionalno uporabljajo za odpravljanje driske. Med njih sodi tudi plahtica. Učinek plahtice na lajšanje driske je bil dokazan tudi v mnogih raziskavah.

Se virusi kar lepijo na vas?

Še ena impresivna lastnost plahtice je njena protivirusna sposobnost, ki je bila proučena v študiji iz leta 2017. Bioaktivne snovi, ki jih najdemo v koreninah rastline Alchemilla vulgaris, so sposobne uničiti viruse. Protivirusni učinek plahtice je odvisen predvsem od odmerka, ki ga vzamemo. Največje protivirusne lastnosti ima izvleček korenine, ki v primerjavi z drugimi deli rastline vsebuje več katehinov.

Načini uporabe plahtice

Plahtica je med ljudmi najbolj priljubljena v obliki čajev in tinkture. Čaj se izkaže kot odlična rešitev, kadar imamo težave s prebavo ali vneto grlo. V primeru driske naj bi uporabili 5 – 10 g plahtice dnevno.

Plahtica se uporablja že stoletja, njene sposobnosti pa so bile dokazane tudi v številnih raziskavah. Uporabimo jo lahko v različnim oblikah, vključno s čajem, tinkturo in prahom. V zadnjih nekaj letih potekajo tudi raziskave, v katerih preučujejo učinek plahtice na hujšanje, vendar bo na rezultate raziskav potrebno počakati.

(Povzetek članka po: https://draxe.com/ladys-mantle/)

Dodaj odgovor