Pelin – tradicionalno zdravilo za želodec

0
581

Pelin (Artemisia absinthum) izvira iz Evrazije in Severne Afrike. Ta močna rastlina ima dolgo zgodovino uporabe, ki sega v antično Grčijo in s tem v čas Hipokrata. Pelin se je najpogosteje uporabljal za odstranjevanje parazitov iz telesa, Hipokrat pa ga je predpisoval tudi za lajšanje menstrualnih krčev, zdravljenje zlatenice, anemije in revmatizma.

Težave z želodcem? Uporabite pelin!

Pelin je grenka rastlina, ki v možgane pošilja signale za stimuliranje celotnega prebavnega sistema (proizvajanje sline, proizvajanje želodčne kisline, črevesni gibi itd.). Pelin prav tako spodbuja izločanje žolča iz jeter in shranjevanje žolča v žolčniku, s čemer izboljša sposobnost telesa za prebavo zaužite hrane. Pogost vzrok za slabo prebavo je pomanjkanje želodčne kisline – refluks (prehod kisline v usta) je posledica šibke želodčne kisline, ki ne zmore pravilno prebavljati hrane. Pelin stimulira proizvodnjo klorovodikove kisline, optimizira črevesno floro in uničuje nevarne organizme, kot je Helicobacter pylori, ki lahko privede do razjed na dvanajstniku, kadar niso zdravljene. Pelin nam lahko pomaga tudi okrevati po dolgotrajni bolezni, saj izboljša absorpcijo hranil v našem telesu.

Deluje proti parazitom

Paraziti, kot so gliste in trakulje so pogostejši pojav, kot si predstavljamo. Velikokrat okužbo na videz uspešno pozdravimo, a se le-ta vztrajno vrača. Parazitske okužbe lahko uspešno zdravimo s pomočjo pelina, črnega oreha in klinčkov. Gre za tri zelišča, katerih kombinacija prekine življenjski cikel parazitov v našem telesu in s tem odpravi okužbo.

Lajša vnetja v telesu

Pelin vsebuje fitokemikalije »azulene«, spojine, ki imajo dokazano močno protivnetno aktivnost. Vnetje je nujen korak v procesu zdravljenja, vendar pa je lahko tudi vzrok nekaterih kroničnih zdravstvenih težav, kot sta revmatoidni artritis in demenca. Protivnetni učinek pelina prinaša olajšanje simptomov večine kroničnih obolenj, za katerih nastanek je odgovorno vnetje. V primeru artritisa pelin olajša otekanje in odpravi bolečine.

Pri težavah z jetri

Pelin ima dokazan hepatoprotektivni učinek, kar pomeni, da je lahko koristen pri težavah z jetri. Deluje tako, da zmanjšuje oksidacijo in lajša vnetja, s čemer zmanjšuje okvaro jeter. Spodbuja izločanje izločkov iz jeter in tako preprečuje zastoje v tem pomembnem organu.

Glavne fitokemične sestavine pelina vključujejo hlapljiva olja, ki jih sestavljajo pretežno monoterpeni (α- in β-tujon, linalool) in grenki seskviterpenski laktoni.

Pri katerih težavah si še lahko pomagamo s pelinom?

Pelin nam lahko pomaga pri:

 • Chronovi bolezni (izboljša kakovost življenja pri bolnikih s Chronovo boleznijo, saj lajša simptome in izboljšuje razpoloženje),
 • nefropatiji,
 • osteoartritisu,
 • boleznih žolčnika,
 • pikih žuželk,
 • izgubi apetita,
 • pomanjkanju želje po spolnosti,
 • krčih,
 • ranah.

Odmerjanje pelina

Ustrezni odmerek pelina je odvisen od večjega števila dejavnikov, kot sta starost in splošno zdravstveno stanje posameznika. Upoštevati je potrebno smernice oziroma oznake na embalaži izbranega prehranskega dopolnila.

Zanimivosti:

 • Stari Egipčani so pelin uporabljali za izdelavo vin, kasneje pa se je pelin v Evropi uporabljal za spodbujanje poroda.
 • Pelin je omenjen tudi v delih nekaterih znanih pisateljev in umetnikov, kot so Ernest Hemingway, Henri de Toulouse-Lautrec, Édouard Manet, Edgar Degas, Vincent van Gogh, Pablo Picasso in Oscar Wilde. Prav tako je omenjen v Drakuli in Romeu in Juliji.
 • Beseda »pelin« se večkrat pojavlja v Stari zavezi, najdemo pa ga tudi v Novi zavezi, kjer je pelin ime zvezde.
 • Sodeč po nekaterih raziskavah lahko pelin premaga malarijo, uniči rakave celice, uniči bakterije in ubije parazite.

(Povzetek članka po: https://www.indigo-herbs.co.uk/natural-health-guide/benefits/wormwood)

SHARE

Dodaj odgovor