Opekline po sončenju

0
642

Vsakdo izmed nas se je po sončenju že kdaj srečal s pojavom opeklin. Sončne opekline pridejo do izraza šele po nekaj urah. Ker gre za poškodbo kože je zelo pomembno, da opekline vzamemo resno in se nemudoma odpravimo v senco. Če nas sončni žarki opečejo več kot petkrat, se tveganje za razvoj melanoma dvakratno poveča. Ali veste, kako ravnati v primeru sončne opekline? Preverite v članku!

  • Hiter odziv in hlajenje opekline

Če se nahajate v bližini bazena s hladno vodo, jezera ali morja, se podajte v vodo, vendar le za nekaj sekund, da ne podaljšate izpostavljenosti soncu. Ovijte se z brisačo in se nemudoma odpravite v senco. Opekline poskušajte ohladiti s hladnimi oblogami. Uporabite lahko led, vendar ga nikoli ne nanesite neposredno na poškodovano kožo, temveč ga ovijte s krpo. Odločite se lahko tudi za hladen tuš ali kopel, ki naj ne traja predolgo, saj se z dolgotrajnim namakanjem v vodi koža precej izsuši. Na obolele predele ne nanašajte nobenih mil in drugih sredstev, ki bi lahko še dodatno razdražila kožo.

  • Vlaženje kože

Koža je po hlajenju z obkladki ali po prhanju še vedno vlažna. Takrat je primeren trenutek, da na mesto poškodovane kože nanesete nežni, vlažilni losjon (nikoli mazil, izdelanih na osnovi olj ali vazelina, saj lahko poslabšajo stanje opeklin). V naslednjih nekaj dneh moramo poškodovane predele redno vlažiti in negovati.

  • Zmanjševanje vnetja

Pri prvih znakih opekline lahko neprijeten občutek olajšamo s pomočjo nesteroidnih protivnetnih zdravil, kot so Ibuprofen, Naproksen ali Aspirin. Pred jemanjem zdravil se je seveda potrebno posvetovati z zdravnikom. Zdravila uporabljajte le v skrajnih primerih. Če sončna opeklina ni zelo obsežna, lahko vnetje poskušate pomiriti tudi z uporabo gela, pripravljenega iz aloe vere. Nosite mehka, koži prijazna oblačila, ki so zračna. Izognite se oblačilom, ki bi vas drgnila in tako še dodatno razdražila kožo. Izogibajte se neposredni izpostavljenosti soncu.

  • Poskrbite za hidracijo

Opekline potegnejo vodo iz celic na mesto poškodbe, kar pomeni, da moramo med negovanjem sončne opekline popiti zadostne količine tekočin. Privoščite si lahko svežo vodo ali športne napitke, ki bodo vaše telo napolnili z elektroliti.

  • V nujnih primerih poiščite zdravniško pomoč

Če imate vi ali vaš otrok sončne opekline po večji površini telesa, nemudoma obiščite zdravnika. Prav tako bodite pozorni (še posebej pri otroku), če se pojavi mrzlica, visoka telesna temperatura, otrok pa je lahko tudi zmeden. Ponavljajoče se sončne opekline povzročajo tveganje za prezgodnje staranje kože, zato se pred sončenjem zaščitite s primerno kremo, ki ima visok zaščitni faktor. Prav tako se soncu izogibajte med 12. in 16. uro.

(Povzetek članka po:http://www.skincancer.org/prevention/sunburn/five-ways-to-treat-a-sunburn)

V spodnjem videu preverite nekaj nasvetov, kako ravnati ob pojavu sončne opekline:

SHARE

Dodaj odgovor