Olje žafranike – odlično za uporabo v kulinariki

0
486

Olje žafranike je eno izmed olj, za katera lahko rečemo, da so vsestransko uporabna. Iščete olje, ki je primerno tako za uporabo v kulinariki, kot tudi za lajšanje nekaterih zdravstvenih težav? Potem preberite ta prispevek!

Zakaj vsa olja niso primerna za kuhanje?

Kadar olja pregrevamo, uničimo koristne spojine, ki se nahajajo v njih, po drugi strani pa tako pospešimo nastajanje prostih radikalov, o katerih smo povedali že ogromno. Gre za majhne spojine, ki lahko v našem telesu naredijo ogromno škode, zato se jim je bolje izogibati. Pri kuhanju je zato najbolje uporabiti olja, ki imajo visoko dimno točko. Ko dosežemo dimno točko olja, se iz ponve prične kaditi – tako nas olje opozarja, da se bo pregrelo.

Če iščete olje z visoko dimno točko, ki je primerno za kuhanje, razmislite o uporabi olja žafranike. Ima namreč višjo dimno točko kot oljčno olje in sezamovo olje. Ena izmed mnogih prednosti olja žafranike je tudi ta, da ima olje povsem nevtralen okus, zaradi česar je idealna izbira za uporabo v številnih receptih.

Kaj je žafranika?

Žafranika je cenejša različica žafrana, najdražje začimbe na svetu in se pogosto uporablja kot njegov nadomestek. Gre za enoletnico, ki jo prepoznamo po rumeno ali oranžno obarvanih cvetovih, v višino pa lahko doseže do 150 cm. Poznamo jo kot eno najstarejših kulturnih rastlin, ki so jo našli tudi v grobnici faraonov.

Katere so prednosti uporabe olja žafranike?

Danes sta na trgu na voljo dve različici olja žafranike – olje z visoko vsebnostjo linolenske kisline in olje z visoko vsebnostjo oleinske kisline. Olje, ki je bogato z linolensko kislino, vsebuje velike količine polinenasičenih maščob, tisto z visoko vsebnostjo oleinske kisline pa vsebuje več mononenasičenih maščob. Polinenasičeno olje žafranike je odlično za uporabo pri pripravi neogrevanih živil, mononenasičeno olje žafranike pa je odlično za kuhanje pri visokih temperaturah.

V obeh primerih je olje žafranike bogat vir nenasičenih maščobnih kislin, ki so za naše telo koristne. Ima nevtralen okus, zato ga lahko brez skrbi uporabimo pri pripravi najrazličnejših jedi. Prav tako je mononenasičeno olje žafranike mogoče segreti na bistveno višjo temperaturo, kot večino drugih kuhalnih olj.

V kolikor olje žafranike uporabljamo v zmernih količinah, gre za vrhunski dodatek k zdravi in uravnoteženi prehrani. Mononenasičene in polinenasičene maščobne kisline imenujemo tudi »dobre maščobne kisline«, saj koristijo našemu srcu in posledično tudi ožilju. Prav tako vsebuje olje žafranike izjemno majhne količine nasičenih maščob, ki jih poznamo kot slabe oziroma telesu škodljive.

Ena izmed nedavno opravljenih študij kaže, da lahko dnevni odmerki olja žafranike pomagajo izboljšati sladkor v krvi, holesterol v krvi in zmanjšujejo ​​vnetja pri ljudeh s sladkorno boleznijo tipa 2.

Kako lahko uporabljam olje žafranike?

Svetujemo vam, da pričnete olje žafranike postopoma uvajati v vaš prehranjevalni režim. Sprva poskusite olje uporabljati pri pripravi živil (z njim lahko nadomestite maslo ali olje, ki ste ga uporabljali pred tem).

Olje je primerno tudi za uporabo v kozmetične namene. Mnogi ljudje ga uporabljajo kot vlažilno sredstvo za občutljivo in suho kožo ali pa kot nosilno olje pri pripravi doma narejene kozmetike.

Obožujete ocvrto hrano?

Vemo, da je redno uživanje ocvrte hrane nezdravo, zato se je takšnim živilom bolje izogniti. Če tudi vi občasno hrepenite po ocvrti hrani, a se trudite živeti zdravo, kot olje za cvrtje uporabite olje žafranike. Za razliko od deviškega oljčnega olja lahko prenese izjemno visoke temperature.

Pri izbiri hrane za cvrtje se osredotočite na zdrava živila. V olju žafranike lahko ocvremo bučke in druge vrste zelenjave in si tako pripravimo zelo okusen, zdrav obrok. Tudi pri pripravi ocvrtega krompirčka lahko uporabimo olje žafranike, vendar bodite pozorni – škrobna živila vpijejo veliko olja, zato jih uživajmo samo v zmernih količinah.

Olje žafranike je kot nalašč za uporabo pri peki jajc in mesa, uporablja pa se lahko tudi kot nadomestek oljčnega olja – izjema niso niti hladne jedi. Za pripravo solatnih prelivov uporabimo polinenasičeno olje žafranike.

Olje vedno shranimo v hladnem in temnem prostoru.

(Povzetek članka po: https://www.organicfacts.net/saffron-oil.html)

SHARE

Dodaj odgovor