Olje čajevca -Tea Tree

0
1359

Olje čajevca (melalevka) ali tea tree oil je olje, pridobljeno s stiskanjem listov dreves, ki domujejo v Avstraliji.

Zdravilne lastnosti tega zanimivega drevesa so poznali že avstralski staroselci, ki so njegove liste uporabljali za zdravljenje ureznin in drugih ran. Sveže liste čajevca so zdrobili in jih nanesli na rano, zaščitili pa so jih z blatom. Zdravilni učinki te obloge so bili tako močni, da so premagovali tudi okužbe.

Med drugo svetovno vojno je prišlo do izbruha glivic, zaradi česar so morali hospitalizirati 100 avstralskih vojakov. Zdravila niso našli, dokler ni nekega dne bolničarka, avstralska domorodka, predlagala uporabo eteričnega olja čajevca. Glivice so uničili v samo nekaj dneh.

Ali ste vedeli?

 • Olje čajevca prihaja izključno iz Avstralije. Drevo, ki se uporablja za pripravo eteričnega olja čajevca, je avtohtona rastlina Avstralije.
 • Olje čajevca je močnejši antiseptik kot karbolna kislina. Leta 1923 je dr.A.R. Penfold z raziskavami ugotovil, da je eterično olje čajevca kar 12× bolj učinkovito pri celjenju ran kot karbolna kislina, ki je znana kot močan antiseptik.
 • Pri zdravljenju aken je enako učinkovito kot benzoil peroksid. Ima tudi manj negativnih stranskih učinkov od omenjenega sredstva, ki se nahaja v mnogih pripravkih za zdravljenje aken.
 • Z njegovo pomočjo lahko zanesljivo odpravimo kožne bradavice.
 • Deluje proti parazitom.

V nadaljevanju članka preverite, v katerih primerih lahko uporabimo olje čajevca!

 • Zdravi akne

Olje čajevca ima antibakterijske lastnosti. Našemu imunskemu sistemu pomaga uničiti bakterije in zmanjšati vnetje (tudi v primeru nadležnih aken). Nekaj kapljic eteričnega olja razredčimo z vodo in jih s pomočjo bombažne krpice nanesemo na akne.

 • Je naravni dezodorant

Olje čajevca ima tudi antimikrobne lastnosti, ki uničujejo bakterije. Majhno količino olja nanesite na roke in tako preverite, ali je vaša koža preobčutljiva za njegovo uporabo. Če ne pride do reakcije lahko olje nanesete tudi pod pazduhe.

 • Uničuje kvasovke

Študije so pokazale, da olje čajevca vpliva na celične membrane kvasovk. Za večji učinek ga lahko pomešamo z eteričnim oljem sivke. Z vatirano palčko ga nanesemo na obolele predele.

 • Odpravlja atletsko stopalo

Olje čajevca je učinkovito sredstvo za zdravljenje atletskega stopala. Učinkovit je tudi kot sredstvo proti glivicam.

 • Uporabimo ga lahko za odstranjevanje ličil

Za odstranjevanje ličil si lahko pripravimo mešanico, kateri dodamo 10 kapljic olja čajevca v ¼ skodelice katerega koli olja. Mešanico olj dobro premešamo, nato pa vanjo pomočimo bombažno krpico in si odstranimo ličila.

 • Zmehča suho obnohtno kožico

Eterično olje čajevca celi majhne razpoke v koži in poškodovano povrhnjico. Dokazano je, da uničuje glivice in deluje protivnetno. Za mehčanje obnohtne kožice je potrebno pomešati 10 kapljic eteričnega olja čajevca in 10 kapljic eteričnega olja sivke. Pripravljeno mešanico vsakodnevno nanesemo na nohte, pri čemer ne smemo izpustiti obnohtne kožice.

 • Pomaga pri odstranjevanju klopov

Imate težave z odstranjevanjem klopov? Na kos vate nanesemo 3 kapljice eteričnega olja čajevca, krpico pa približno za 1 minuto pritisnemo ob klopa. Odstranimo ga s pinceto.

 • Odpravlja neprijeten zadah

Pogost vzrok za slab zadah je razraščanje bakterij v ustih. Kapljico olja čajevca pomešamo s skodelico tople vode in grgramo, nato pa izpljunemo. Postopek ponovimo 2× dnevno.

 • Pomaga pri težavah z luskavico

Žal še ne poznamo zdravila, ki bi luskavico popolnoma ozdravilo, obstajajo pa sredstva, s katerimi lahko težave omilimo. Eno izmed teh je tudi eterično olje čajevca. 10 kapljic eteričnega olja čajevca zmešamo z dvema žlicama  kokosovega olja. Pripravljeno mešanico nanesemo na obolele predele 2-3× dnevno.

 • Lajša vnetje žrela

Olje čajevca lahko odpravi bolečine, ki jih povzroča vneto žrelo. Pomaga lahko tudi pri zdravljenju okužbe. Kapljico olja kanemo v kozarec tople vode in grgramo vsaj enkrat dnevno. Dodamo lahko tudi dve čajni žlički soli, saj bo sol iz sluznice potegnila odvečno vodo.

(Povzetek članka po: http://www.healthfitnessrevolution.com/top-10-health-benefits-tea-tree-oil/)

SHARE

Dodaj odgovor