Oleinska kislina – glavna sestavina olivnega olja

0
1946

Oleinska kislina je neesencialna maščobna kislina, kar pomeni, da jo naše telo proizvaja samo. Je primarni član omega-9 razreda mononenasičenih maščobnih kislin in predstavlja kar 92% mononenasičenih maščob v prehrani ljudi. V prispevku preverite, zakaj je oleinska kislina tako zelo pomembna za človeško telo.

Oleinska kislina je glavna sestavina olivnega olja in jo že več let povezujemo z zmanjšanim tveganjem za razvoj bolezni srca in ožilja, sladkorne bolezni, debelosti in visokega krvnega tlaka. Prav tako lahko izboljša razpoloženje, upočasni staranje in zmanjša tveganje za razvoj raka.

Kje vse najdemo oleinsko kislino?

  • Oljčno olje – 66,4%,
  • olje oljne repice – 63,3%,
  • mandljevo olje – 67,2%,
  • arašidovo olje – 71,7%,
  • riževo olje – 42,7%,
  • sezamovo olje – 41,5%,
  • sončnično olje – 28,0%.

V sredozemskih državah je oljčno olje glavni vir prehrambenih mononenasičenih maščob, v ameriških in severnoevropskih državah pa sta glavna vira meso in mlečni izdelki. Prav zaradi oleinske kisline sredozemski način prehranjevanja povezujemo z različnimi koristmi za zdravje.

Kako deluje?
Oleinska kislina igra aktivno vlogo pri številnih telesnih procesih s spreminjanjem sestave celične membrane in z odločanjem, kateri receptorji bodo prisotni na membrani, zato:

  • Blokira prenos holesterola v tankem črevesu na podlagi zmanjšane proizvodnje receptorja holesterola,
  • poveča proizvodnjo zaščitnih faktorjev srca (agregacija trombocitov in hemostatskih dejavnikov),
  • poveča produkcijo beljakovin in spodbuja zdravo delovanje krvnih žil,
  • pomaga imunskim celicam pri prepoznavanju vnetja, s čemer vodi do hitrejšega imunskega odziva in hitrejše obravnave oziroma odprave vnetja,
  • je pomemben gradbeni blok možganov in živčnega sistema, saj je nujno potrebna za nastanek mielina in za popravljanje poškodovanih živcev.

Pri katerih težavah si lahko pomagamo z oleinsko kislino?

  • Povišan holesterol v krvi poveča tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja, zato je v tem primeru smiselno poseči po dieti z visoko vsebnostjo zdravih maščob. Celice tankega črevesja absorbirajo manj holesterola, kadar je v telesu prisotna oleinska kislina, saj je proizvedenih bistveno manj beljakovin, katerih naloga je prenašanje holesterola po črevesju.
  • Incidenca srčnih bolezni iz leta v leto narašča. V številnih raziskavah, ki so trajale 10 let in več, je bilo dokazano, da dieta, bogata z mononenasičenimi maščobami (vključno z oleinsko kislino iz oljčnega olja), zmanjša tveganje za nastanek bolezni srca.
  • Kronično povišan krvni pritisk lahko povzroči nastanek bolezni srca in ožilja, saj zelo prizadene ali celo poškoduje žile. Dieta z visoko vsebnostjo mononenasičenih maščobnih kislin pomaga znižati kronično povišan krvni tlak.
  • Boj z odvečnimi kilogrami je za marsikoga nadležen. Ko preprosto ne najdemo več druge rešitve, je smiselno poseči po oleinski kislini, ki pospeši ali vsaj normalizira izgorevanje maščob. Naše telo tako maščobo učinkoviteje uporablja kot glavno gorivo.
  • Ulcerozni kolitis in druge zdravstvene težave, povezane s črevesjem, se zaradi vsakodnevnega stresa v življenju posameznika pojavljajo vse pogosteje. Raziskave kažejo, da se pri ljudeh, ki uživajo veliko oleinske kisline, v 89% manj pojavi ulcerozni kolitis kot pri tistih, ki v svoj prehranjevalni režim ne vključujejo veliko oleinske kisline.
  • Diabetes tipa 2 zmanjša kakovost življenja bolnika. Oleinska kislina lajša simptome, ki so značilni za diabetes tipa 2. Dieta z oleinsko kislino lahko prav tako zmanjša vnetje, katerega posledica je debelost.
  • Zaščita pred prostimi radikali preprečuje pojav prezgodnjega staranja. Oleinska kislina nadomešča omega-3 maščobne kisline v celičnih membranah. Ker je na oksidacijske poškodbe manj občutljiva od drugih maščobnih kislin, učinkovito ščiti celične membrane pred prostimi radikali in drugimi stresorji.

Oleinska kislina pa je koristna tudi za kožo…

  • Je naravno vlažilno sredstvo, ki pomaga koži, da postane in ostane mehka, elastična in prožna.
  • Pospešuje rast las. Iz tega razloga se oljčno olje pogosto uporablja za pospeševanje rasti las, lase pa ob redni uporabi naredi močnejše, sijoče in zdravega videza.
  • Ima anti-age lastnosti. Vsebuje močne antioksidativne spojine, ki pomagajo upočasniti staranje in preprečujejo prezgodnji pojav gub.
  • Preprečuje nastanek prhljaja. Eden izmed vodilnih vzrokov za prekomerno izpadanje las je suho lasišče oziroma prhljaj. Oleinska kislina lasišče navlaži, popravi poškodovane lasne mešičke in odpravi prhljaj.
  • Pomirja različna kožna stanja, kot so ekcem, rozaceja in psoriaza ali luskavica. Vsebuje namreč spojine, ki krepijo celične membrane in spodbujajo popravilo poškodovanih celic.

Nekaj dejstev o oleinski kislini:

  • Je ena najpogostejših maščob v materinem mleku.
  • Predstavlja 25% maščobe v kravjem mleku.
  • Je mononenasičena omega-9 maščobna kislina.
  • Njena kemijska formula je C18H34O2.
  • Kot učinkovit vlažilec se uporablja v dražjih kozmetičnih preparatih.
  • Najdemo jo tudi v siru, mesu, jajcih in avokadu.
  • Vse koristi olivnega olja pripisujemo prav oleinski kislini.

(Povzetek članka po: https://www.selfhacked.com/blog/oleic-acid-benefits/)

Dodaj odgovor