Ognjič – čudovita zdravilna roža

0
880

Ognjič je znan po svoji sposobnosti celjenja, zdravljenja ustne votline, blagodejnega vpliva na kožo, izboljšanja vida, zmanjševanja vnetja in odpravljanja krčev.


Najdemo ga po vsej zahodni Evropi, Sredozemlju in južnih delih Azije.


Rumeni cvetovi rastline so užitni in so se tradicionalno uporabljali za pripravo juh, enolončnic in solat. Izvleček ognjiča je pridobljen iz njegovih listov in stebla in je bogat z antioksidativnimi in protivnetnimi spojinami.


Celjenje ran
Eden izmed najpogostejših načinov uporabe ognjiča je zdravljenje prask, odrgnin, modric in pikov insektov. Ognjič pospešuje proces celjenja in deluje protivnetno, zato nas ščiti pred okužbami.

Zdravje ustne votline
Zaradi antibakterijskih lastnosti je ognjič pogosta sestavina zobnih past, ustnih vodic, mil in šamponov.

Izboljšuje videz kože
Poleg spodbujanja celjenja ran, lahko ognjičevo olje bistveno izboljša videz kože. Vpliva na pretok krvi v kožnih celicah, zagotavlja antioksidacijsko zaščito, zmanjšuje videz gub in brazgotin.

Izboljšuje vid
Ognjič vsebuje antioksidativne spojine, ki neposredno vplivajo na človeški vid. Vsebuje beta-karoten, ki preprečuje degeneracijo makule in nastanek sive mrene.

Zmanjšuje vnetja
Ognjič lahko bistveno zmanjša nelagodje, ki ga povzroči vnetje. Če trpite zaradi kašlja, si privoščite ognjičev čaj. Artritis lahko zdravite z vtiranjem ognjičevega olja v kožo na prizadetih mestih.

Preprečuje razvoj raka
Ognjič ima številne anti-tumorske lastnosti.

Preprečuje krče
Ognjič ima antispazemske lastnosti, zato lahko z njim lajšate težave pri pojavu menstrualnih krčev. Učinkovit je tudi pri zdravljenju drugih vrst krčev.

V visokih odmerkih in koncentracijah lahko povzroča alergične reakcije. Pred njegovo uporabo se posvetujte z osebnim zdravnikom, obrnete pa se lahko tudi na farmacevte.

(Povzetek članka po: https://www.organicfacts.net/health-benefits/other/calendula.html)

SHARE

Dodaj odgovor