Novozelandska zelenousta školjka

0
1296

Zelenousta školjka (Perna canaliculus) prihaja iz Nove Zelandije, nedaleč od otoške države Fiji, katere avtohtoni prebivalci slovijo po odličnem fizičnem zdravju. Ime je dobila po svetlo-zeleni črti, ki poteka vzdolž zunanje »ustnice« ali roba oklepa. Olje, pridobljeno iz teh »čudežnih mišic« deluje kot protivnetno sredstvo, ki je popolnoma naravno in izjemno močno. Vabimo vas k prebiranju članka, v katerem boste spoznali skromno bitje, ki vsebuje široko paleto bioaktivnih snovi.

Protivnetne učinke novozelandske zelenouste školjke pripisujemo sinergijski kombinaciji hranilnih snovi, ki jih najdemo v mesu školjke. Vsebuje velik delež omega-3 maščobnih kislin v oblikah EPA in DHA. Te dolge verige omega-3 maščobnih kislin v kombinaciji z edinstvenim  fosforiliranim glikogenom zavirajo nastanek vnetnih spojin.

Školjke vsebujejo tudi velike količine glikozaminoglikanov, ki imajo pomembno vlogo pri regeneraciji hrustanca.

Ne smemo pozabiti tudi na vsebnost vitaminov in mineralov, vključno z vitamini A, D3, E in B12.

Habitat v Novi Zelandiji

V Novi Zelandiji je zelenousta školjka znana kot čudežna hrana. Ne glede na to, kako jih pripravimo (kot morsko hrano, izvleček olja ali predelava v obliko prahu), so njene koristi za zdravje zares neverjetne. Omega-3 maščobne kisline, pridobljene iz zelenouste školjke, imajo izjemne obnovitvene sposobnosti. Eden izmed glavnih razlogov za veliko povpraševanje je, da se te školjke nahajajo samo v naravi na obali Nove Zelandije, kjer jih uporabljajo že vse od leta 1970. Novozelandska zelenousta školjka se šteje kot ena izmed prvih dveh ekološko prijaznih vrst morskih sadežev na svetu, ki ponuja številne prednosti za zdravje.

Protivnetno in protibolečinsko delovanje

Naravne omega-3 maščobne kisline skrbijo za obnovo in pomirjanje vnetih sklepov, mišic in tkiv, s čemer lahko zmanjšajo bolečino pri ljudeh, ki trpijo zaradi revmatoidnega artritisa, osteoartritisa, fibromialgije, lupusa in drugih bolezni, ki povzročajo močne bolečine v sklepih. Prav tako so zelo koristne pri ljudeh, ki trpijo zaradi astme, kroničnega bronhitisa in drugih težav z dihali, saj pomagajo obnoviti pljučno tkivo in obnavljajo normalno dihalno sposobnost.

Poleg močnih protivnetnih lastnosti pa nam te zanimive školjke nudijo tudi druge koristi za naše zdravje:

  • Zaščita sluznice prebavil. Novozelandska zelenousta školjka ima gastroprotektivni učinek. Uživati bi jo morali vsi, ki imajo težave z želodčno sluznico. Vnetje želodčne sluznice lahko povzroči tudi dolgotrajno uživanje nesteroidnih protivnetnih zdravil. Ublaži lahko tudi težave s prebavnim traktom, povzročene zaradi kemoterapij ali obsevanja.
  • Nevtraliziranje prostih radikalov. Školjke so bogat vir antioksidantov, ki jih telo nujno potrebuje, da lahko nevtralizira proste radikale. Le-ti povzročajo poškodbe celic, ki sprožijo nastanek mnogih bolezni in prezgodnjega staranja.
  • Povečanje odpornosti na viruse in bakterije.
  • Močnejše kosti in zobje.
  • Boljše delovanje živčnih celic.

Kako jih uživamo?

Novozelandske zelenouste školjke so na voljo v obliki prehranskega dopolnila. V trgovinah z zdravo prehrano jih lahko najdemo v obliki kapsul, ki so odlično prehransko dopolnilo, saj olje zelenouste školjke ohrani svoje naravne zdravilne lastnosti, na voljo pa so tudi v obliki prahu. Gre za eno izmed najbolj prodajanih prehranskih dopolnil na tržišču.

(Povzetek članka po: http://www.thehealthyhomeeconomist.com/green-lipped-mussel/)

Dodaj odgovor