Neverjetne učinkovine črnega ribeza!

0
2192

Črni ribezČrni ribez (Ribes nigrum) ima številne zdravilne lastnosti, ki jih zlahka primerjamo z zdravilnimi lastnostmi borovnic. Na seznamu indikacij za uporabo črnega ribeza najdemo težave s prebavnim traktom, očmi, astmo in druge težave s pljuči, prehlad, gripo in tipične ženske težave.
Črni ribez je majhen grm, ki raste v Evropi, Aziji, Severni Ameriki, kot kulturna rastlina pa je zastopan tudi v Novi Zelandiji. Jagode so živahnih odtenkov, od temno rdeče in vijolične, pa tudi do črne. So velikosti borovnic. Vsebujejo antociane, črne pigmente, ki dajejo jagodam značilno barvo. Antociani sodijo med fito-antioksidante. Črni ribez je bogat vir alfa-linolenske kisline omega-3 (ALA) in omega-6 maščobne kisline – gama-linolenske kisline (GLA).

Izvor sadja lahko močno vpliva na njegovo vsebnost hranil. Nova Zelandija predstavlja mineralno bogato okolje, ki v kombinaciji s povišano izpostavljenostjo ultravijolični svetlobi poskrbi, da vsebuje črni ribez višjo raven antocianov.

 

Za zdrave možgane
Dandanes se najmanj devet milijonov Američanov  sooča s subkliničnimi kognitivnimi motnjami in približno 14-15 odstotkov vseh posameznikov, starejših od petinšestdeset let trpi za neko obliko starostne demence.

Že dolgo je znano, da so  povišane ravni krvnega sladkorja povezane s povečanim tveganjem za razvoj različnih oblik demence. Čeprav smo se navadili, da holesterol krivijo za skoraj vse vrste težav, je holesterol povezan z Alzheimerjevo boleznijo le, če so prisotne določene poškodbe, ki jih povzroči oksidativni stres.

Nekatera območja v možganih, kot na področjih, ki jih vključuje živčni prenašalec dopamin, so še posebej občutljiva na oksidativne poškodbe. Ta škoda je pomembna manifestacija Alzheimerjeve bolezni, ki je povezana z zmanjšano vrednostjo dopamina. Črni ribez je učinkovit pri povečanju stopnje dopamina, ki je pri bolnikih z Alzheimerjevo boleznijo nizka.

 

Za zdrave oči
Za zdravje oči je lahko črni ribez še bolj varovalni kot borovnice. Črni ribez ima veliko tradicionalnih načinov uporabe, ki temeljijo na posušenih jagodah in listih. Kot zdravilna rastlina se je uporabljal že od 16. stoletja in sicer s strani britanskih pilotov med drugo svetovno vojno. Ti piloti so opazili, da se je njihov nočni vid izboljšal, ko so pili  črničevec.

 

Za zdrava prebavila
Raziskovalci na Massey University of New Zealand so preučevali dopolnitev prehrane z inulinom in antociani v suhem sadju.  Zaželene bakterije, v tej raziskavi bifidobakterije in laktobacili, so se povečale, prisotnost nezaželenih prebivalcev v črevesju pa  se je zmanjšala.

 

Za zdrava pljuča
Črni ribez vsebuje proantocianidske in druge polifenolne spojine. Na Food Research Institute of New Zealand so preučili vpliv  ekstrakta črnega ribeza na delovanje imunskega sistema in normalnega vnetnega odziva. Ugotovili so, da  črni ribez podpira normalne vnetne in imunske odzive. Raziskovalci so predlagali uporabo ekstrakta črnega ribeza pri težavah z astmo.

 

Prehlad in gripa
Bezeg se je v ljudskem zdravilstvu stoletja uporabljal za zdravljenje gripe, prehladov in vnetje sinusov. Poročali so, da ima protivirusno delovanje proti gripi in herpes simplexu. Le redki posamezniki se zavedajo dejstva, da obstaja veliko antocianov, ki so zaščita pred virusi. Raziskovalci z oddelka za mikrobiologijo, Asahikawa Medical College na Japonskem, so preučevali učinke črnega ribeza proti virusom gripe A in B in vitro. Rast IVA v celicah je bila popolnoma zatrta v šestih urah po dodajanju črnega ribeza.

 

(Povzetek članka po: http://www.totalhealthmagazine.com/Diet-and-Nutrition/Black-Currant-Not-Just-Another-Berry.html)

SHARE

Dodaj odgovor