Nespečnost

0
537

Nespečnost najlažje opišemo kot pomanjkanje spanca. Ta definicija pa ni čisto točna, saj nekateri sami nočejo spati in jim ne moremo reči da so nespečni. Zato bi lahko rekli da nespečnost pomeni zaman iskanje spanca. Vzroki za nespečnost so okolje, vi sami, motnje živčnega sistema, prebavne motnje ali slabo prepoznavni vzroki (zastrupitev, bolezni itd..).

85% Američanov, v Evropi pa eden od petih so vsako noč izpostavljeni nespečnosti. Zato se je je najbolje lotiti tako, da o nespečnosti izveste čim več in nasprotnika dobro spoznate.

Popolna nespečnost je redka. Pravega nespečnika se prepozna po njegovi dnevni dremavosti, hitrem hujšanju in kronični telesni utrujenosti. Pomanjkanje spanja potegne za seboj hude nevro-psihične motnje, spremembe v duševnosti, še posebej kar se tiče pozornosti in zavesti, te pa privedejo do splošnih motenj metabolizma.

Nespečnost je bolezen, vendar če še ne spimo 2 do 3 noči zapored ne pomeni, da moramo to zdraviti z tabletami, raje poskrbite za boljše okolje in si recite da boste danes zagotovo zaspali. Veliko vlogo igra vaša domišljija, včasih se zbudimo ob 3 zjutraj in ker vemo, da še ni čas za vstajanje, si rečemo da moramo nujno zaspati saj to ni normalno. Takrat ljudje ustvarimo strah da smo premalo spali in da ga ni bilo dovolj, kar celotno zadevo poslabša.

Naravno nad nespečnost si lahko pomagamo z:

OKOLJEM – okolje spanja je zelo pomembno, v sobi naj bo čist tema, poskrbite, da ne bo hrupa. Sobo dobro prezračite. Izberite vzglavnik in ležišče, ki najbolj odgovarjata vašemu spanju.

MOTNJE ŽIVČNEGA SISTEMA – postelja naj bo namenjena samo spanju in ne gledanju televizije, delu, računalniku ali branju. 2 uri pred spanjem si lahko privoščite tudi toplo sproščujočo kopel, ki vas bo miselno sprostila in umirila. Najpomembnejše pa je da nikoli ne vztrajate v postelji če ne morete zaspati.

PREBAVNE MOTNJE – tik pred spanjem ne uživajte hrane. Prav tako se izogibajte kofeinu in nikotinu. Privoščite pa si čaj kamilice, baldrijana, timijana, rožmarina, sivke, melise, mete ali hmelja.

AKTIVNOST – čez dan si privoščite kakšen sprehod, dobo prezračite svoje telo ter ga malo utrudite. Pomagajo tudi samo raztezne vaje, joga ali meditacija.

 

SHARE

Dodaj odgovor