Negujte celotno telo s svetlinovim oljem!

0
862

Vas zanima, kakšen učinek ima svetlinovo olje na kožo, lase in kosti? Potem berite naprej!

 

Svetlinovo olje je bogato z esencialnimi maščobnimi kislinami, ki so sestavni del celičnih membran in številnih hormonov. Esencialne maščobne kisline imajo za zdravje velik pomen, v telo pa jih moramo vnesti s hrano. Skupaj z omega-3 in omega-6 maščobnimi kislinami igrajo ključno vlogo pri delovanju možganov.

 

Človeško telo potrebuje zdravo razmerje esencialnih maščobnih kislin, kot je omega-6, ki jo najdemo v svetlinovem olju in  omega-3, ki jo najdemo v ribjem olju. Uživanje maščob upočasni absorpcijo, zato se ne počutimo lačni. So tudi nosilci vitaminov A, D, E in K.

 

 

 • Hormoni.
  Ženske lahko svetlinovo olje uporabijo v namen lajšanja predmenstrualnih simptomov. Priporočeno je jemanje 1500 mg od prvega dne menstrualnega ciklusa pa vse do ovulacije.
   
 • Akne.
  Hormonsko neravnovesje lahko vodi k aknam tako pri najstnikih kot tudi pri odraslih ljudeh. Omega-6 maščobne kisline v svetlinovem olju pomagajo urediti raven hormonov in zdravijo težave z aknami. Izboljšujejo delovanje živcev in povečujejo elastičnost kože. V ta namen je potrebno dnevno zaužiti eno kapsulo s svetlinovim oljem. Vsebino kapsule lahko nanesete neposredno na kožo obraza. 
 • Izpadanje las.
  Dnevno uživanje svetlinovega olja je zelo učinkovito v boju proti izpadanju las. Pričnite z jemanjem 500 mg dvakrat dnevno. Rezultate boste opazili v 6-8 tednih. Olje lahko dodate šamponu, ki ga uporabljate za nego las. 
 • Koža.
  Svetlinovo olje nam je lahko v pomoč pri težavah z ekcemi, psoriazo in atopijskim dermatitisom. Olajša tudi težave z rdečico in hrapavostjo. Raziskave kažejo, da ljudje z ekcemom nimajo normalne sposobnosti za obdelavo maščobnih kislin; posledica je pomanjkanje gama-linolenske kisline ali GLA. GLA je v omega-6 maščobnih kislinah, ki jih telo pretvori v snovi, ki zmanjšujejo vnetja in celično rast. Študije dokazujejo, da je svetlinovo olje  izredno učinkovito pri lajšanju številnih simptomov ekcema, vključno s srbenjem, rdečino in edemom. 
 • Revmatoidni artritis.
  Revmatoidni artritis je vrsta kroničnega artritisa, ki se pojavi v sklepih na obeh straneh telesa- na obeh rokah, zapestjih ali kolenih. Je avtoimunska bolezen, kar pomeni, da imunski sistem telesa napade svoja zdrava tkiva. Vzrok revmatoidnega artritisa je kombinacija genetskih, okoljskih in hormonskih dejavnikov. Nekatere študije kažejo, da je svetlinovo olje naravno zdravilo za revmatoidni artritis. Njegove koristi se pokažejo v 1-3 mesecih po pričetku redne uporabe.

 

 

Stranski učinki

Odmerek se razlikuje glede na posamezno bolezen. Predlagamo, da se pred uporabo posvetujete z osebnim zdravnikom. Neželeni učinki so redki in blagi in vključujejo slabost, bolečine v trebuhu in glavobole. Bolečine v trebuhu in mehko blato so lahko znak, da je odmerek prevelik.

Če jemljete zdravila za gostoto krvi ali krvni tlak, se pred uporabo posvetujte z osebnim zdravnikom. Če jemljete zdravila za zdravljenje shizofrenije, ne smete jemati svetlinovega olja, ker se lahko poveča tveganje za epileptične napade.

Povzetek članka po: https://aloha.com/mag/article/5-benefits-of-evening-primrose-oil)

Dodaj odgovor