Neem – najbolj raziskana rastlina na svetu

0
693

Neem je pravo čudo iz ljudskega zdravilstva, v zadnjih nekaj letih pa ga poznamo kot najbolj raziskano rastlino na svetu, ki ponuja ogromno koristi za zdravje. Prepričani smo, da želite tudi vi spoznati zdravilno rastlino, ki so jo odkrili v Indiji že pred več kot 2.000 leti.

Kaj je neem?

Neem (izgovorimo nim), je ime izjemno pomembnega drevesa, ki izvira iz Indije, danes pa ga najdemo tudi na Bližnjem vzhodu. Drevesa rastejo zelo hitro in so izjemno odporna na slabe razmere za rast, zato uspevajo tudi v zelo zahtevnem okolju. Najpogosteje jih najdemo v tropskih in subtropskih conah. Cvetovi so bele barve in imajo močan, zelo prijeten vonj, plodovi pa imajo grenko-sladko pulpo.

Neemovi listi so zelo cenjeni, saj se lahko olje iz listov uporablja za pripravo mnogih naravnih zdravil, liste pa lahko uporabljamo kot zelišča ali kot repelent. Na številnih območjih Indije se mladi poganjki neema uporabljajo v kulinariki.

Neem ima edinstveno sestavo organskih in koristnih spojin, zato so izdelki, pridobljeni iz te čudovite rastline, zelo priljubljeni pri alternativnih in rastlinskih zdravilcih, so pa tudi pomemben del indijske kulture.

Zagotovo boste tudi vi na spodnjem seznamu našli težavo, ki jo lahko odpravite z uporabo neema!

 • Ima antibakterijski potencial. Listi, čaj in drugi izdelki iz neema imajo močan antibakterijski in protimikrobni učinek, ki deluje tako lokalno, kot tudi interno. Uporabljamo ga lahko kot tonik za krepitev imunskega sistema, pogosto pa se uporablja tudi za zdravljenje različnih kožnih stanj.
 • Odpravlja prhljaj. Protiglivične in antibakterijske lastnosti neema so danes pogosto izkoriščene v kozmetični industriji, saj se neem dodaja v šampone in druge izdelke za nego las. Ker koža po nanosu neema ostane dobro hidrirana, je z redno uporabo mogoče odpraviti prhljaj. Neem prav tako okrepi lase in izboljša zdravje lasnih mešičkov. Uporablja se tudi v tradicionalnih zdravilih za spodbujanje rasti las in preprečevanje plešavosti pri moških.
 • Razstruplja telo. V ta namen lahko neem uporabljamo na koži ali notranje. Neem namreč stimulira delovanje ledvic in jeter, iz telesa odplakne toksine in izboljša presnovno aktivnost. Na naši koži se vsakodnevno nabirajo mikrobi, prah in umazanija. Neem nevtralizira kemikalije, povzročitelje bolezni in umazanijo, ki povzročijo draženje ali razvoj bolezni.
 • Odpravlja akne. Neem s površine kože odpravi odvečne maščobe in bakterije, ki imajo negativen vpliv na kožo, zlasti občutljivo kožo obraza. Antibakterijska narava neema pomaga tudi pri preprečevanju nadaljnjih izbruhov aken, antioksidanti pa bodo zmanjšali opaznost brazgotin in bodo tako ohranili kožo čisto. Ker ima neem adstringentne lastnosti, preprečuje nastanek prezgodnjega staranja kože, vključno s prezgodnjim pojavom gub.
 • Izboljša želodčno zdravje. Neem številne raziskave povezujejo z zmanjšanjem vnetja v prebavnem traktu, z odpravljanjem razjed in drugih črevesnih težav, kot so zaprtje, napihnjenost in krči. Uporabimo ga lahko kot zdravilo za želodčno gripo in druge okužbe, ki uničijo koristne bakterije v črevesju.
 • Preprečuje nastanek kroničnih obolenj. Visoke ravni antioksidantov v neemu povezujemo z zmanjšanim tveganjem za nastanek določenih vrst raka. Neem naj bi prav tako zmanjšal tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja .
 • Zavira glivične okužbe. Neemovo pasto ali olje lahko nanesemo neposredno na mesta telesa, okužena z glivicami. Protiglivični učinek je zelo močan, zato spremembe opazimo kmalu po začetku uporabe.
 • Nadzor sladkorne bolezni. Uporaba neema naj bi, sodeč po raziskavah, optimizirala inzulinsko receptorsko funkcijo in tako zagotovila, da telo proizvede dovolj inzulina. Uporablja se lahko tudi kot zaščita pred sladkorno boleznijo.
 • Zdravi malarijo. Neem učinkovito odpravlja simptome malarije in zmanjša nevarnost bolezni, ki se sicer pogosto konča s smrtjo. Deluje kot naravni repelent za insekte, ki je netoksičen in zelo učinkovit pri odganjanju komarjev.
 • Izboljša zdravje ustne votline. Neem se pogosto uporablja kot sestavina zobnih past in drugih izdelkov za nego zob ter ustne votline. Ker ima antibakterijske lastnosti, je idealna naravna pomoč pri težavah z ustno votlino, kot so vnetje dlesni, slab zadah in karies.
 • Izboljša reproduktivno zdravje. Neem se pogosto uporablja kot naravni spermicid in sredstvo za nadzor poroda. Znižuje stopnjo plodnosti in zvišuje libido, pomaga pa lahko tudi pri preprečevanju in zdravljenju nekaterih spolno prenosljivih bolezni.
 • Ima protivnetno delovanje. Neem lahko uporabimo za zdravljenje artritisa oziroma bolečin v sklepih in mišicah, ki jih povzroča artritis. Zmanjšuje bolečino in nelagodje ter poveča gibljivost sklepov, če ga uporabljamo redno.

Ker ima neem rahlo sedativen učinek (pomirja), ga je potrebno uživati v skladu z navodili.

(Povzetek članka po: https://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/neem.html)

SHARE

Dodaj odgovor