Navadna konopljika – rešitev za ženske težave

0
1549

Zdravilne lastnosti navadne konopljike poznamo že stoletja. Prvi je o njih pisal Hipokrat. Poznamo jo tudi po imenu vitex, vsekakor pa jo poznamo kot rastlino, ki lajša marsikatero žensko težavo. Prav iz tega razloga bi jo morala poznati vsaka ženska, zato smo se odločili, da vam v tokratnem članku predstavimo to zanimivo rastlino, ki ima zares širok spekter uporabe!

Navadna konopljika se za lajšanje menstrualnih težav uporablja že vsaj 2.500 let. Grški zdravnik Hipokrat je zapisal: »Če iz maternice teče kri, naj ženska pije temno vino, v katerega so bili namočeni listi navadne konopljike«.  

Rastlina je imela pomembno vlogo na festivalu plodnosti v Atenah, na katerem so se ženske okrasile s cvetjem konopljike, na svoje postelje pa so položile konopljikine liste. Na ta način so ohranjale svojo čistost.

V srednjeveških samostanih so plod konopljike uporabljali kot nadomestek za poper, ki naj bi deloval kot anti-afrodiziak.

Ali bi jo prepoznali?

Navadna konopljika je drevo ali grm, ki lahko v višino doseže tudi do 6 metrov. Njeni listi precej spominjajo na liste konoplje, cvetovi pa so bele, roza ali modre barve in imajo čudovit vonj. Plod navadne konopljike nekoliko spominja na poper.

V drugem delu članka bomo opisali zdravilne lastnosti navadne konopljike, ki bodo zagotovo »prišle prav« popolnoma vsaki predstavnici ženskega spola. Vabljene k branju!

 • Lajša predmenstrualni sindrom

Predmenstrualni sindrom doživlja približno 75% žensk. Ste tudi vi med temi »nesrečnicami«? Predmenstrualni sindrom vključuje vrsto neprijetnih simptomov in se pojavi 2-14 dni pred menstruacijo. Simptome je mogoče zmanjšati ali celo odpraviti. Vse, kar moramo storiti je, da hormone ponovno spravimo v pravilno ravnovesje. Navadna konopljika je eno izmed »top zeliščnih priporočil«, kadar gre za naraven način lajšanja simptomov PMS.

 • Zavira razvoj fibroidov

Maternični fibroidi (ne-rakavi tumorji) pogosto povzročijo spremembo v velikosti ali obliki maternice in številne neprijetne simptome. Ključni način za preprečevanje razvoja fibroidov je ohranjanje primernega ravnovesja hormonov. Navadna konopljika nam lahko pomaga uravnotežiti razmerje estrogena in progesterona.

 • Izboljša žensko plodnost

Navadna konopljika dokazano izboljša plodnost, zlasti pri ženskah z defektom v lutealni fazi, katerih jajčniki ne sprostijo dovolj progesterona.

 • Zmanjšuje akne

Hormonsko neravnovesje in nihanje lahko povzročita nastanek aken. Se tudi vi srečujete z mesečnim izbruhom aken? Vitex je odlično naravno sredstvo, s katerim lahko odpravimo akne.

 • Zmanjšuje tveganje za razvoj endometrioze

Endometrioza je boleča motnja, pri kateri tkivo, ki običajno raste v notranjosti maternice, prične rasti zunaj maternice. Vzrok za to stanje ni popolnoma jasen, vendar pa zagotovo vključuje hormonska neravnovesja, povezan pa je tudi z genetiko. Hormonskemu neravnovesju se lahko izognemo s pomočjo navadne konopljike in tako preprečimo razvoj endometrioze.

 • Spodbuja dojenje

Tinktura navadne konopljike spodbuja nastajanje mleka in izboljša njegov pretok.

 • Zmanjša simptome menopavze

Menopavza se običajno pojavi med v starostnem obdobju od 40 in 50 let. Zanjo so značilni navali vročine, motnje spanja, koncentracije in razdražljivost, ki pa jih lahko odpravimo s pomočjo navadne konopljike.

 • Ima pozitiven vpliv na prostato

Navadna konopljika svojih koristi ne nudi le ženskam – najpogostejša moška težava, ki je povezana s starostjo, je hiperplazija oziroma povečanje prostate. Povečana prostata lahko povzroči težave z uriniranjem. Vitex lahko uporabljamo kot preventivo pred razvojem omenjenega stanja, prav tako pa ga lahko uporabljamo tudi za lajšanje simptomov hiperplazije prostate.

Kako uporabljamo navadno konopljiko?

Navadna konopljika je na voljo v različnih oblikah. Uporablja se za pripravo tekočih izvlečkov ali pa za pripravo kapsul in tablet. Če niste ljubitelj kapsul in tablet, je za vas odlična izbira izvleček navadne konopljike v tekoči obliki. Prav tako jo najdemo v obliki čaja in v kombinaciji z drugimi zelišči, ki spodbujajo hormonsko ravnovesje. Tinkturo lahko pripravimo tudi doma.

Priporočeni dnevni odmerki:

 • Za PMS: 400 miligramov na dan pred zajtrkom
 • Za maternične fibroide: 400 miligramov dvakrat na dan
 • Za neplodnost: 160-240 miligramov dnevno
 • Za akne: 160 miligramov na dan
 • Za endometriozo: 400 mg dvakrat na dan
 • Za menopavzo: 160-240 miligramov dnevno

(Povzetek članka po: https://draxe.com/vitex/)

SHARE

Dodaj odgovor