Nad težave s sklepi z želatino

0
3304

Želatina ni uporabna samo pri peki sladic, temveč si lahko z njo pomagamo pri številnih zdravstvenih težavah, med drugimi tudi težavah s sklepi. Kaj je torej ta nenavadna snov, ki ji pravimo želatina?

Želatina je vrsta beljakovin, pridobljenih iz kolagena, ki ga najdemo v živalih. Oskrbuje nas s pomembnimi aminokislinami, ki so gradniki beljakovin v našem telesu. Pravzaprav je njen edinstven profil aminokislin razlog, da je želatina tako zelo koristna za naše zdravje.

V procesu proizvodnje živil je želatina belo obarvan prašek, ki nastane pri izolaciji in dehidriranju delov živali, vključno s kožo, kostmi in tkivi. To zagotovo ne zveni preveč okusno, vendar je potrebno omeniti, da je želatina snov brez barve in brez okusa.

Razlog, da se pogosto uporablja v pripravi hrane in kot osnova za številne sladice, želeje in bombone je, da deluje zelo lepljivo. Njena želatinasta kakovost pa je razlog, da je želatina koristna tudi takrat, ko jo zaužijemo.

Vsebuje eno izmed aminokislin, imenovano glicin, ki krepi črevesno oblogo in s tem preprečuje nastanek vnetja. Zdravniki predpisujejo glicin bolnikom s prebavnimi, sklepnimi, kardiovaskularnimi, kognitivnimi in kožnimi težavami.

Mnogi ljudje trpijo zaradi nenehnih bolečin v sklepih, nogah in v hrbtu, zaradi katerih jim je onemogočena normalna mobilnost. Osteoartritis je najpogostejši vzrok bolečine pri starejših ljudeh. Ko se ljudje staramo, se količina kolagena v našem telesu počasi zmanjšuje, zaradi česar prihaja do bolečin in zmanjšane mobilnosti. Na srečo obstaja pomoč v obliki prehranskega elementa – navadne želatine.

Številne študije kažejo, da lahko želatina pomaga zmanjšati vnetje in bolečino, povezano z osteoartritisom, najpogostejšo obliko artritisa.

Uporablja se lahko tudi za zdravljenje revmatoidnega artritisa in osteoporoze, pa tudi za krepitev nohtov, kosti in sklepov, za izboljšanje kakovosti las in preprečevanje stresa.

Terapevtske koristi ima tudi v primeru črevesnih razjed, ki pogosto nastanejo zaradi stresne preobremenjenosti in tesnobe.

Vas zanima, kako z uživanjem želatine odpravimo bolečine v sklepih? Vključitev tega preprostega hranila v vsakodnevno prehrano lahko ima celo vrsto pozitivnih koristi na naše zdravje.

Uporaba želatine za odpravljanje težav s sklepi

Za pripravo naravnega zdravila potrebujemo 150 g jedilne želatine (za cel mesec). Za enkraten odmerek potrebujemo:

  • Dve žlički želatine v prahu (približno 2g),
  • ¼ skodelice hladne vode.

Želatinski prašek zvečer pomešamo z vodo in pustimo stati čez noč. Želatina se bo spremenila v žele, ki ga lahko uživamo za zajtrk z jogurtom, medom ali s svežim sokom. Ta postopek ponovimo vsak dan v mesecu. Zagotovo boste tudi vi opazili spremembe v intenziteti bolečine.

Če želimo povečati zdravilni učinek želatine, lahko nanjo posujemo papriko, kurkumo ali druge začimbe, ki zavirajo nastanek vnetja.

Zakaj želatina deluje?

Mnogi zdravniki so prepričani, da želatina krepi kosti in sklepe zaradi vsebnosti kolagena, ki je naravna sestavina kosti in hrustanca.

Leta 2000 je študija na srečanju ameriške akademije družinskih zdravnikov v Dallasu obravnavala odgovore 75 bolnikov z osteoartritisom, ki so dnevno uživali želatino, kalcij in vitamin C. Ugotovili so, da se je pri bolnikih zmanjšala stopnja bolečine, izboljšala pa se je njihova mobilnost.

Uživanje želatine izboljša normalno »delovanje« kolena med izvajanjem fizičnih aktivnosti, ki povzročajo velik stres za naše sklepe.

Študije iz Rusije dokazujejo, da nam želatina pomaga zaščititi želodec pred vnetji, preprečuje pa tudi nastanek črevesnih razjed. Za to sta odgovorna glicin in prolin, aminokislini.

Kakšna je sestava želatine?

Za lažjo predstavo smo izbrskali tudi podatke o sestavi želatine. Vsebuje namreč kar 98-99% beljakovin. Aminokislinska sestava želatine je takšna:

  • 21% glicina,
  • 12% prolina,
  • 12% hidroksiprolina,
  • 10% glutaminske kisline,
  • 9% alanina,
  • 8% arginina,
  • 6% asparginske kisline,
  • 4% lizina.

Glicin smo omenili kot najpomembnejšo aminokislino v želatini iz enega samega razloga. Omogoča nam, da se naše telo razstruplja tudi v primeru nasičenosti s težkimi kovinskimi kemikalijami in drugimi toksičnimi snovmi, ki v naše telo prodrejo skozi hrano ali iz okolja.

Uživanje večje količine glicina povezujemo s povečano proizvodnjo glutationa, ki nam pomaga pri čiščenju jeter, katerih naloga je čiščenje krvi in odpravljanje toksinov iz telesa.

Na drugem mestu aminokislinske sestave želatine se nahaja prolin, ki deluje v kombinaciji z glicinom, saj skupaj tvorita kolagen. Sodeluje tudi pri razgradnji proteinov v telesu, pomaga pri nastajanju novih telesnih celic, pri vzdrževanju mišičnega tkiva, nenazadnje pa tudi ščiti prebavni sistem.

Želatina je torej tista naravna snov, ki nam lahko na popolnoma naraven način in brez stranskih učinkov pomaga pri odpravljanju vrste zdravstvenih težav, ki nas pestijo.

 

(Povzetek članka po: https://dailyhealthpost.com/gelatin-remedy-for-joint-pain/)

SHARE

Dodaj odgovor