Multivitamini za boljšo odpornost in energijo!

0
523

Multivitamini so prehranska dopolnila, ki se nahajajo v obliki tablet ali kapsul in vašemu telesu zagotavljajo vse potrebne vitamine in minerale. Najdete jih lahko v večini trgovin, vključno s trgovinami z zdravo prehrano. Vsakodnevno uživanje multivitaminskih pripravkov lahko ima številne pozitivne učinke na naše zdravje. Pred pričetkom uživanja dodatkov se o jemanju posvetujte z osebnim zdravnikom.


Okrevanje po bolezni
Kadar smo bolni, naše telo ne deluje tako, kot bi moralo, zato takrat potrebujemo večje količine vitaminov in mineralov, ki pa jih z običajno prehrano pogosto ne moremo zagotoviti. V tem času bi morali uživati tudi multivitaminske pripravke, ki bodo našemu bolnemu telesu zagotovili snovi, ki jih potrebuje za okrevanje.

Prehranske omejitve
Ljudje z veganskim ali vegetarijanskim načinom prehrane telesu samo z uživanjem hrane ne morejo zagotoviti vseh potrebnih vitaminov in mineralov. V tem primeru jim lahko pravilno prehrano zagotovijo multivitaminski dodatki. Vegani imajo pogosto nizke ravni vitaminov B, ki jih v glavnem najdemo v živilih živalskega izvora.

Nosečnost

Nosečnice imajo večje potrebe po vitaminih in mineralih, saj zadovoljujejo lastne prehranske potrebe in potrebe ploda, ki se razvija. S tem razlogom zdravniki nosečnicam predpisujejo uživanje multivitaminskih dodatkov predvsem v prvem tromesečju nosečnosti. Redno uživanje dodatkov lahko prepreči nastanek številnih anomalij otroka, kar je bilo dokazano v različnih študijah.

 

Izboljšanje kognitivnih funkcij
S starostjo se naše kognitivne funkcije zmanjšujejo. V študiji, opravljeni maja 2007 so analizirali 910 žensk in moških, starih 65 let ali več. Študija je pokazala, da je redna uporaba multivitaminskih dodatkov pomagala zmanjšati tveganje za pomanjkanje hranilnih snovi, prispevala pa je k izboljšanju kognitivnih funkcij v nekaterih skupinah testirancev, vključno s tistimi v starosti nad 75 let.


Povečanje energije

Multivitaminski dodatki vsebujejo tudi B kompleks in vitamin C, ki prispeva k povečanju energije. Vsakodnevno redno uživanje multivitaminskih dodatkov lahko poveča energijo in izboljša telesni odziv na različne stresne dejavnike, s katerimi se srečujemo v življenju.

Dodaj odgovor