Moč zelišč in začimb

0
752

Moč zelišč bomo spoznali skozi zgodbo o Benu Stevensu, ki se je okužbe z E.coli znebil izključno z uporabo zelišč. Naj omenimo, da E.coli povzroča resne okužbe, ki jih spremljajo hudi želodčni krči, diareja in bruhanje. Če želite tudi vi spoznati čudovito moč zelišč, vas vabimo k prebiranju članka.

Pred približno 20.leti se je Ben Stevens v mestu Boulder v Koloradu, kjer je tedaj živel, okužil z Escherichio coli. Gre za vrsto bakterije iz rodu ešerihij, ki se nahaja v črevesju sesalcev, tudi človeka in je del tako imenovane normalne črevesne flore. Določeni sevi te bakterije so za človeka patogeni, kar pomeni, da lahko sprožijo nastanek resne črevesne ali izvenčrevesne okužbe. V roku šestih tednov od okužbe so se pri Benu pojavili resni znaki okužbe, zaradi katerih so ga zdravniki zdravili z apliciranjem zelo agresivnega antibiotika, zaradi katerega je Ben izgubil skoraj 50 kilogramov. Ker v štirih tednih zdravljenja niso dosegli  nobenega izboljšanja, so zdravniki Benu sporočili, da ga ne morejo ozdraviti. Mesec dni kasneje se je  vkrcal na letalo za Jamajko, kjer ima družino in prijatelje, z namenom, da bi poiskal naravno zdravilo za svojo okužbo.

Prijatelj iz Jamajke, ki je študiral medicino, je Benu svetoval, naj v naslednjih treh dneh uživa cela semena papaje in uživa čaj, pripravljen iz momordike. Izogibati se je moral uživanju sladkorja. V roku treh dni se je Ben znebil vročine, izboljšalo se mu je splošno zdravje, energija pa se mu je vrnila.

Neprijetna izkušnja je Bena spodbudila, da se je pričel zanimati za čudežno moč zelišč in začimb, ki presega le njihovo kulinarično uporabo.

Preden se je Ben Stevens vrnil v Boulder, je pričel eksperimentirati s pripravo začimbne mešanice, ki bi jo lahko uporabljal za ohranjanje boljšega počutja. Pri tem so ga spodbudili tudi družina in prijatelji, ki so mu predlagali, da bi pričel svojo začimbno mešanico tudi prodajati. Nekaj let kasneje je Ben ustanovil Outer Space, zbirko štirih mešanic, ki vsebuje 15 zelišč in začimb, ki se danes prodajajo po vsem svetu.

Benova zgodba je le ena izmed mnogih zgodb, ko so se ljudje pozdravili z uporabo naravnih sredstev, tudi takrat, kadar uporaba sintetičnih zdravil ni prispevala k izboljšanju.

Za trenutek se vrnimo k Benovi zgodbi. E.coli je strupena bakterija, ki v našem telesu povzroči vnetje. Kronično vnetje lahko vodi k nastanku rakavih obolenj, razvoju sladkorne bolezni in številnih drugih stanj, ki lahko ogrožajo naše življenje. Če bi se torej naučili nadzorovati vnetje, bi lahko nadzorovali tudi večino izmed teh bolezni. Tukaj pa nam priskočijo na pomoč zelišča in začimbe, ki nam lahko pomagajo pri uravnavanju vnetja in s tem tudi pri preprečevanju mnogih bolezni.

Če tudi vas zanima, kako lahko izkoristimo nekatera izmed zelišč in začimb, lahko njihove zdravilne lastnosti preverite v nadaljevanju članka.

  • Kurkuma

Kurkuma vsebuje kurkumin, ki daje začimbi značilen rumenkast videz. Dokazano je, da je kurkumin odlično sredstvo za krepitev delovanja imunskega sistema. Pomaga nam lahko pri preprečevanju nastanka raka, sladkorne bolezni, vnetja trebušne slinavke, vnetnih črevesnih bolezni, gastritisa, alergij in vročine.

  • Pekoča paprika

Že majhna količina pekoče paprike, ki jo vključujemo v svoje običajno prehranjevanje, lahko bistveno podaljša naše življenje. Znano je, da uživanje pekoče hrane prispeva k podaljšanju življenjske dobe. Feferoni vsebujejo kapsaicin, ki lahko zmanjša tveganje za prezgodnjo smrt zaradi kardiovaskularnih obolenj.

  • Cimet

Cimet vsebuje veliko število antioksidantov. Že četrtina čajne žličke cimeta na dan nam lahko pomaga pri zniževanju ravni sladkorja v krvi, še posebej pri ljudeh s sladkorno boleznijo tipa 2. Priljubljena začimba lahko zmanjša nivo slabega holesterola in trigliceridov v krvi.

  • Čebula

Čebula vsebuje hranila, kot so vitamin C, žveplene spojine, flavonoidi in fitokemikalije. Je močno protivnetno sredstvo, ki nam pomaga zmanjšati tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja.

  • Rožmarin

To dišeče zelišče vsebuje kislino, ki nas lahko ščiti pred nastankom s starostjo povezane degeneracije makule. Gre za vodilni vzrok za izgubo vida pri starejših ljudeh. Uporabljamo ga lahko tudi za izboljšanje delovanja imunskega sistema.

  • Origano

Origano je zanimiva začimba, ki jo pogosto dodajamo picam. Pomaga nam lahko pri preprečevanju prehlada in gripe. Origanovo olje je močno protimikrobno sredstvo, kar pomeni, da nam lahko pomaga v boju proti bakterijam, virusom in glivam.

(Povzetek članka po: http://www.sonima.com/food/herbs-and-spices/)

V spodnjem videu lahko preverite top 15 najmočnejših zelišč, ki nam lahko pomagajo pri lajšanju številnih zdravstvenih težav:

SHARE

Dodaj odgovor