Mesečništvo

0
440

Po ljudskem verovanju je mesečnik tisti, ki svoje sanje živi, v resnici pa ga le mučijo težave z zbujanjem, ker so moteni centri te funkcije. Temeljna razlika med navadnimi sanjami in mesečništvom je ta da oseba, ki samo sanja to naredi v stanju duha. Mesečnik pa sanje dobesedno uresniči.

Kot kaže, nedavno medicinsko delo podprto z neizpodbitnimi dokazi spodbijaja tezo, da gre za zapis elektro-encefalograma. Nekateri se živih sanj spomnijo, drugi se ne spomnijo popolnoma ničesar.

Mesečništvo se biološko razlaga z dejstvom, da se oseba nahaja v drugačnem stanju, ki je blizu hipnoze, njegovi centri za budnost ne oživijo zaradi zvišane stopnje noro-adrenalina v krvi, vendar ne oživijo popolnoma, kajti stopnja serotonina, ki deluje zaviralno, je skoraj enako visoka. Vsekakor so noradrenergijski obtoki dovolj prebujeni, da potegnejo za seboj nezavedno nevro-muskularno aktivnost, vendar pa ne dovolj, da bi se človek zbudil.

Možgani še spijo, telo pa upravlja dejanje ali avtomatske reflekse, še posebej hojo. Gre za resnično hipnagoško aktivnost v pravem pomenu besede, kajti oseba lahko opravlja res težke naloge, kot je odpiranje sefa na kodo ali celo pogovarjanje.

Najbolj tesnoben vidik tega problema je kadar iz tega nastane zločin z jasno sadistično težnjo, vendar je takih primerov izredno malo.

Specifičnega zdravljenja za mesečništvo ni. Zdravljene pa pride v poštev kadar se žive sanje pogosto ponavljajo, so zelo moteče ter resno vplivajo na bolnika in njegovo družino. Če izključimo nevarnost v okolju, ki se lahko pripeti mesečniku nima posledic na posameznika.

SHARE

Dodaj odgovor