Medicinske gobe – gobe večnega življenja

0
1419

Ko si pripravljate gobovo juho z jurčki zagotovo ne pomislite, da bi lahko bile gobe tudi zdravilne. Nekatere gobe imajo veliko zdravilnih učinkov, zato jih v sodobnem času imenjujemo medicinske gobe. Kljub temu, da za medicinske gobe nekateri slišijo prvič, ne gre za novo odkritje, saj so jih v zdravilne namene uporabljali že tisočletja pred nami.

Stara ljudstva in ljudje, ki v sodobnem času uživajo gobe, se strinjajo, da gobe delujejo protivirusno in protibakterijsko, poskrbijo za stabilen imunski sistem in boljšo prebavo, uravnavajo krvni sladkor in holesterol, odlične so tudi pri zavirnju nekaterih vrst raka in pomagajo k boljšemu splošnemu počutju. Kljub izsledkom številnih študij, ki so jih v okviru raka opravili na Japonskem, Kitajskem in v ZDA, da, kot primer, izvlečki medicinske gobe ganoderma lucidum zmanjšajo nenadzorovano rast in razvoj rakavih celic, tovrstne gobe še vedno niso registrirane kot zdravila. Zdravstvena zakonodaja v Evropi in ZDA uvršča pripravke iz medicinskih gob med prehranska dopolnila, medtem kot so zanje na Japonskem uvedli termin “funkcionalna prehrana” (FOSHU – Food for Specific Health Use). Da se jih večina uvršča med prehranska dopolnila, pa gre verjetno pripisati temu, da jih je (kot tudi sicer drugo naravno hrano nasploh) težko patentirati.

Med najbolj znanimi medicinskimi gobami najdemo: Maitake, Agricus, Reishi, Cordyceps CS-4 , Šitake, Kambuča in še nekatere druge.

Najpomembnejše sestavine v teh gobah so polisaharidi (alfa in beta glukani), med katerimi po zdravilnem učinkovanju izstopajo beta glukani. Različne vrste gob vsebujejo različne oblike beta glukanov. V tradicionalni medicini so jih uporabljali predvsem kot protibakterijsko, protivirusno in imunomodulativno zelišče. Nekatere sodijo med vrhunska zelišča, ki jih danes uvrščajo med najučinkovitejše adaptogene. Adaptogen je sredstvo, ki ni toksično in nima stranskih učinkov, obenem pa deluje na celotno telo, in sicer na način, da normalizira procese njegovega delovanja.

 

Maitake , Grifola frondosa – velika zraščenka Maitake
Maitake je doma na japonskem, njeno ime pa pomeni »plesoča goba«, vrjetno zato ker so bili ljudje zelo veseli kadar so jo našli. V vzhodnjaški medicini jo uporabljajo proti boleznim vranice in želodca, za živčno in duševno pomirjenje in zdravljenje hemoroidov. Poročajo tudi, da ima protirakave lastnosti. Koristila naj bi proti sladkorni bolezni, visokemu krvnemu tlaku, bakterijskim in glivičnim okužbam, tudi aidsu. Maitake je prijetnega okusa, vsebuje veliko vode, malo nenasičenih maščobnih kislin in je izvrsten vir beljakovin, organskih kislin (veliko ima jabolčne kisline) in ogljikovih hidratov v obliki polisaharidov. V njej so tudi fosfolipidi, vitamini B1, B2, C in D, niacin in nekateri minerali, npr. kalcij, železo, magnezij, fosfor, natrij in cink.
Kemično vsebuje maitake močne aktivne polisaharide, zlasti beta-D-glukane, ki spodbujajo imunski sistem. Novejše raziskave so pokazale, da ima t.i. frakcija D (razvejani b-1,6-glukan, ki nosi 1,3 razvejane verige in približno 30% beljakovin), pridobljena in prečiščena iz maitake, pomembne terapevtske učinke, med drugim deluje imunostimulacijsko in zavira rast tumorjev. Frakcija D zagotavlja naslednje posredne imunske učinke:
• aktivira celično imunost,
• prepreči kancerogenezo v normalnih celicah,
• zavre tumorsko rast,
• prepreči zasevanje (metastaziranje) tumorjev,
• sodeluje s kemoterapijo in tako ublaži stranske učinke.
• Maitake rakastih celic ne uničuje neposredno, temveč z aktiviranjem imunskega sistema, kar spodbudi lastne obrambne zmožnosti organizma. (Vir: http://www.gobe.si)


Reiši, Ganoderma lucidum – svetlikava pološčenka

ReishiJe doma na Kitajskem in Japonskem. Njenim zdravilnim sestavinam so pripisovali moč, da zagotavljajo dolgo življenje. Reiši je drevesna goba in raste tudi pri nas. V vzhodnjaški medicini jo uporabljajo za bolezni in stanja, povezana z “motenim šen”, npr. za nespečnost, razbijanje srca, stres in duševno preobremenjenost. Poleg tega naj bi reiši prehranjeval kri, dodajal življenjsko energijo in ga pogosto uporabljajo za zdravljenje astme in kronične šibkosti. Reiši je zelo bogata s hranili. Med ključnimi snovmi so ogljikovi hidrati (sladkorji in polisaharidi) in beljakovine z vsemi esencialnimi in neesencialnimi aminokislinami in amini. Glavna maščobna kislina v njej je nenasičena oleinska kislina. Vsebuje obilo vitaminov B2, B3, B5, C in D ter mineralov, zlasti kalcija, fosforja in železa.
Med najvidnejšimi aktivnimi sestavinami so triterpenoidi, znani tudi kot ganodermske kisline (ta kislina je znana po steroidom podobni molekulski zgradbi in protialergijskih učinkih). Med drugimi ključnimi snovmi so še polisaharidi in ergosteroli, dve skupini spojin, ki v skupnem delovanju spodbujata naravno imunsko delovanje. Raziskave kažejo, da različne spojine v reiši: znižujejo krvni tlak, delujejo protitumorsko, zavirajo zlepljanje trombocitov (in tako upočasnijo strjevanje krvi), učinkujejo protialergijsko, lajšajo bolečine (delujejo analgetično), preprečujejo bronhitis, vplivajo kardiotonično (krepijo delovanje srca), delujejo protivnetno, protibakterijsko in protivirusno, ovirajo virus aidsa, pospešujejo razrast kostnega mozga, krepijo imunsko delovanje, povečajo raven interlevkina 1 in 2, povečujejo število belih krvnih celic in količino hemoglobina, spodbujajo dejavnost naravnih celic ubijalk, delujejo rahlo protiulkusno, varujejo jetra in detoksificirajo, učinkujejo kot sredstvo proti kašlju in za izkašljavanje, izboljšujejo delovanje nadledvičnih žlez, varujejo pred ionizirajočim sevanjem, če so uporabljene pred in po izpostavljenosti, delujejo zaviralno na osrednje živčevje, na živce pa antiholigerično (zmanjšujejo kofeinske učinke in sproščajo mišice), delujejo kot antioksidanti. Reiši so dolgo uporabljali kot antihistmatik (zdravilo proti alergijam). Za razliko od zdravil pa reiši nima stranskih učinkov. Deluje tako, da obvlada spoščanje različnih posredniških spojin v telesu. Kaže, da vsebuje tudi snov “lanostan”, ki preprečuje sproščanje histamina. Hkrati reiši spodbuja delovanje nadledvičnih žlez, imunski odziv ali oboje ter tako pomaga obvladovati razsežnost telesne reakcije na alergen. Zelo zanimivo je tudi delovanje reišija na srce in ožilje, saj gobji pripravki znižajo serumski holesterol in trigliceride. Ker je reiši normalizirajoč adaptogen, ima tudi dvojno selektiven učinek na krvni tlak: ne le, da znižuje krvni tlak, ampak lahko tudi zviša prenizkega. (Vir:http://www.gobe.si)


Agaricus (kukmak)

Za razliko od mnogo drugih medicinskih gob je Agaricus doma na Zahodu. Našli so jo na severu ZDA, kasneje pa še v drugih na zahodu. Njegova različica imena je tudi »božja goba, goba življenja, goba sonca, princesa« in mnogo drugih lepih imen.
Glede na zadnje raziskave pozitivnih učinkov Agaricusa na telo so pokazale, da odlično vpliva na imunski sistem in se tako telo lažje bori proti različnim boleznim. Znižuje holesterol in sladkor v krvi, pozitivi učinki v boju proti rakavim celicam, omeji stres in izboljša psihično počutje, upočasni napredovanje osteoporoze in zdravi želodčne razjede.
Goba sama po sebi vsebuje vitamin B1, B2 in niacin. Vsebuje tudi glivični sterolni ergosterol, ki omogoča pretvoriti vitamina D2 , pa tudi minerale in najpomembnejše, kalij. (Vir: http://www.medicalmushrooms.net)


Cordyceps CS-4 (mešička gliv)

Cordyceps je goba, ki zajema približno 400 različnih vrst gliv. Njeno ime je latinsko in prvi del pomeni (cord) »klub« drugi del (ceps) pomeni »glavo«.
Zdravilne lastnosti te gobe se tako kot pri drugih medicinskih gobah uporabljajo jo za nadzorovanje sladkorja v krvi, omenjajo da lahko ozdravi hepatitis B, ima močne antibakterijske učinke, deluje protivirusno, zavira vitalnost levkocitov, raztruplja telo in pomaga organizmu prebaviti hrano. Zagotavlja pravilno kroženje krvi po teleseu, v nekaterih primerih je pomagala tudi zaviranje razvoja rakavih celic. Zmanjša poškodovanost ledvic in pomaga pomiriti živčni sistem ter na sploh povečuje dobro počutje telesa.
Goba ima 77 mikro in makro snovi, 80 različnih encimov, neprecenljive aminokisline, vitamine, minerale in nenasičene maščobe, ki vse dajejo gobi zdravilne lastnosti. (Vir: http://www.medicalmushrooms.net)

Gob z zdravilnimi učinki je več kot 200, po malem jih je koristno vključiti v svojo vsakodnevno prehrano in tako poskrbeti za učinkovito preventivo. Če se spopadate z močno boleznijo pa so gobe samo dodatek in naravna pomoč do uspešnega cilja.
Pri uživanju medicinskih gob naj bodo previdne le osebe, ki so občutljive na alergene hišnih plesni.

 

Dodaj odgovor