Matcha zeleni čaj – bogat vir antioksidantov

0
775

Dolgoročna tradicija japonske kulture uvršča matcha zeleni čaj med najbolj kakovostne čaje na svetu. Čaj je izdelan iz mladih listov, bogatih s hranili. Da bi ohranil svojo zeleno barvo in antioksidativne lastnosti, je čaj skladiščen proč od svetlobe in zraka. Ta čudežni eliksir je na Daljnem vzhodu v uporabi že tisočletja, danes pa velja za eno izmed najmočnejših super-živil na trgu.

Zakaj je matcha zeleni čaj tako zelo koristen?

  • Vsebuje ogromno količino antioksidantov

Antioksidanti so čarobna hranila, odgovorna za boj proti negativnim učinkom UV sevanja. Najdemo jih v svežem sadju in zelenjavi, veliko količino pa vsebuje tudi temna čokolada.  Ena skodelica matcha zelenega čaja vsebuje 5× več antioksidantov kot katera koli druga hrana.

  • Vsebuje katehine

Morda ste že slišali, da niso vsi antioksidanti zgrajeni na enak način. Matcha zeleni čaj vsebuje specifičen sklop organskih spojin, ki jih poznamo pod imenom katehini. Med antioksidanti so katehini najmočnejši in imajo največ koristi za zdravje. EGCg je posebna vrsta katehinov, ki predstavlja 60% vseh katehinov v matcha zelenem čaju, znana pa je po svoji sposobnosti, da lahko uniči rakave celice.

  • Sprošča um

Več tisočletij so matcha zeleni čaj uporabljali kitajski daoisti in japonski zen budistični menihi kot sredstvo za sprostitev in meditacijo. Danes vemo, da lahko višje stanje zavesti dosežemo zaradi aminokisline L-teanin, ki se nahaja v listih zelenega čaja. L-teanin spodbuja proizvodnjo alfa valov v možganih, ki povzročajo sprostitev, ne da bi ob tem povzročili tudi zaspanost.

  • Izboljša spomin in sposobnost koncentracije

Drug stranski učinek L-teanina je proizvodnja dopamina in serotonina. Ti dve kemikaliji pomagata izboljšati razpoloženje, spomin in spodbujata koncentracijo – nekaj, kar lahko koristi vsem!

  • Poveča raven energije in vzdržljivost

Samuraji, plemeniti bojevniki srednjeveške in zgodnje moderne Japonske, so pili Matcha zeleni čaj tik pred vstopom v bitko in sicer zaradi energijskih lastnosti čaja. Medtem, ko vsi zeleni čaji vsebujejo kofein, energijsko spodbudo Matcha zelenega čaja pripisujemo edinstveni kombinaciji drugih hranil. Skodelica Matcha zelenega čaja lahko poveča nivo energije za kar 6 ur, po zaužitju pa ne izkusimo nobenega običajnega stranskega učinka stimulansov, kot sta živčnost in hipertenzija.

  • Pomaga pri izgorevanju kalorij

Matcha zeleni čaj povečuje presnovo in pomaga telesu, da kuri maščobe približno štirikrat hitreje od povprečja. Za razliko od mnogih prehrambenih pripomočkov na trgu, Matcha ne povzroča nobenih negativnih stranskih učinkov, kot sta zvišan srčni utrip in visok krvni tlak.

  • Razstruplja telo

V zadnjih treh tednih preden se čajni listi pobirajo iz rastlin, so rastline pokrite, da bi jim odvzeli sončno svetlobo. Na ta način vplivamo na povečanje proizvodnje klorofila. Visoka vsebnost klorofila v Matcha zelenem čaju ne daje čaju le lepe, živahne zelene barve, temveč tudi vpliva na sposobnost čaja, da iz telesa na naraven način odstranjuje težke kovine in kemične toksine.

  • Okrepi imunski sistem

Dokazano je, da imajo katehini v Matcha zelenem čaju antibiotične lastnosti, ki spodbujajo splošno zdravje. Poleg tega samo ena skodelica Matcha zelenega čaja zagotavlja znatne količine kalija, vitamina A in C, železa, beljakovin in kalcija. Nadaljnje študije so celo predlagale, da bi lahko imela hranila v Matchi sposobnost zaviranja napadov HIV na človeške T-celice.

  • Izboljša nivo holesterola

Raziskovalci niso povsem prepričani, kako ima Matcha zeleni čaj tako pozitiven učinek na holesterol, vendar študije različnih populacij kažejo, da imajo ljudje, ki pijejo zeleni čaj redno, nižje ravni LDL (slabega) holesterola, hkrati pa tudi višje ravni HDL (dobrega) holesterola. Moški, ki pijejo Matcha zeleni čaj, imajo 11% manjše tveganje za nastanek srčne bolezni kot tisti, ki ne pijejo Matche.

  • Ni ga potrebno sladkati

Pitje nečesa samo zato, ker je zdravo, nam lahko povzroči mnogo težav, predvsem, kadar gre za neprijeten okus.

Na srečo, za razliko od veliko drugih čajev, ki zahtevajo dodajanje sladkorja, mleka ali limone, da bi jih naredili okusne, je Matcha že v osnovi zelo okusen čaj. Dopolnjuje ga slasten okus aminokisline L-teanin, zaradi česar je Matcha čaj  resnično edinstven v vseh pogledih.

(Povzetek članka po: http://www.naturallivingideas.com/10-amazing-benefits-of-matcha-green-tea/)

V spodnjem videu preverite, kako poteka priprava matcha zelenega čaja:

SHARE

Dodaj odgovor