Marelična jedrca – čudežno zdravilo?

0
1234

Marelična jedrca predstavljajo mehki del notranjosti semena marelice. So vir železa, kalija in fosforja ter eden najboljših virov vitamina B17 (najdemo ga tudi v semenih breskev, sliv in jabolk). Izvirajo iz Armenije, prav tako pa domujejo tudi v severni Kitajski, v himalajski regiji in delih Azije.

Kupite lahko cela semena, na voljo pa so tudi v posušeni obliki. So sestavni del mareličnih marmelad, italijanskih amaretto piškotov in likerjev. Olje mareličnih koščic se uporablja v proizvodnji otroške kozmetike.

 

Poznamo dve vrsti mareličnih koščic – grenke in sladke. Sladke koščice imajo manj intenziven okus, grenka jedrca pa so znana po svojih zdravilnih lastnostih. Že leta 1845 so jih v Rusiji uporabljali kot zdravilo za raka. Pozneje so jih v ta namen pričeli uporabljati tudi v Ameriki (leta 1920). V kitajski medicini jih uporabljajo za zdravljenje težav z dihanjem, prebavnih motenj, visokega krvnega tlaka in artritisa.

 

Raziskave

Nekatere raziskave kažejo, da nas lahko vsakodnevno uživanje grenkih koščic brani pred razvojem rakastih obolenj. Vitamin B17 pomaga imunskemu sistemu, da se bori proti malignim tumorjem. Raziskave so pokazale, da lahko amygdalin v mareličnih jedrcih sproži programirano celično smrt rakavih celic prostate. Druga študija je pokazala, da amygdalin zmanjšuje bolečino pri rakastih obolenjih.

Druge študije v ZDA so pokazale, da ni bistvene povezave med mareličnimi jedrci in preprečevanjem nastanka rakastih obolenj. Podobnega mnenja so tudi v Avstraliji. Grenka marelična jedrca vsebujejo sledove cianida, ki lahko povzroči slabost, povišano telesno temperaturo in glavobol. Leta 2006 je britanska Agencija za prehranske standarde objavila podatek, da lahko poraba od 20 do 30 jeder v kratkem času povzroči zastrupitve in smrt. Vendar pa so primeri zastrupitve s cianidom izjemno redki.

 

Kako jih uporabljati?

Marelična jedrca lahko zaužijemo surova ali zmleta v prah.
Nekateri nutricionisti priporočajo uživanje od enega do petih jedrc na dan, drugi pa kar 35, da izkoristimo prednosti za boj proti raku.

 Namakanje grenkih jedrc v vodo zmanjša grenkobo in količino amygdalina.

(Povzetek članka po: http://www.bodyandsoul.com.au/)

 

Dodaj odgovor