Mangostan – kralj tropskih sadežev

0
553

Mangostan je tropsko zimzeleno drevo, za katerega se domneva, da izvira iz Indonezije. Znan je po svojem edinstvenem videzu in še bolj edinstvenem okusu, zato si je v državah izvora prislužil naziv kralj tropskih sadežev.

Sadež sestavljajo 3 deli – vijolično obarvana lupina, belo meso, ki je razdeljeno na segmente podobno kot pomaranča in semena, ki se nahajajo v mesnati sredici. Semena imajo izjemno grenak okus in niso užitna, medtem ko ima meso prijeten, sladkast vonj in je užitno. Zunanja lupina ploda je trda, vendar jo je mogoče zlahka odpreti.

Mangostan je že vrsto let pomemben del tradicionalne medicine v številnih azijskih državah. Njegove zdravstvene koristi so znane že vse od 18. stoletja in dokazano je, da ne gre le za mit. Mangostan je pravo skladišče najrazličnejših hranilnih snovi, ki so potrebne za normalno rast in razvoj telesa, pa tudi za ohranjanje splošnega zdravja in dobrega počutja. Različni deli mangostana se uporabljajo pri zdravljenju različnih težav.

 • Sadež je bogat z antioksidanti.

Raziskave kažejo, da mangostan vsebuje vrsto naravnih polifenolnih spojin, znanih kot ksantoni. Ksantoni in njihovi derivati imajo ogromno koristi za človeško zdravje, poleg vseh pa imajo tudi protivnetne sposobnosti. So učinkovito naravno sredstvo, ki nas lahko zaščiti pred razvojem bolezni srca in ožilja, pred škodljivimi učinki prostih radikalov, pred prezgodnjim staranjem in pred razvojem degenerativnih bolezni.

 • Mangostan vsebuje zelo malo kalorij.

100 g sadeža vsebuje samo 63 kalorij, poleg tega pa mangostan ne vsebuje nasičenih maščobnih kislin in holesterola. Po drugi strani pa vsebuje veliko vlaknin (100 g mangostana zadovolji 13% dnevnih potreb po vlakninah).

 • Bogat z vitaminom C.

Mangostan je izjemno bogat z vitaminom C, saj 100 g zadovolji kar 12% dnevnih potreb po vitaminu C. Vitamin C je močan vodotopen antioksidant, ki našemu telesu pomaga zgraditi odpornost proti gripi in drugim okužbam. Uživanje plodov, bogatih z vitaminom C, je ključnega pomena za krepitev imunskega sistema in posledično zaščito pred okužbami. Vitamin C v mangostanu zmanjšuje tveganje za nastanek katarakte in prispeva k izboljšanju vida.

 • Skrbi za zdrav krvni obtok.

Mangostan spodbuja nastajanje rdečih krvnih celic in preprečuje nastanek slabokrvnosti oziroma anemije. Ker širi krvne žile pospešuje pretok krvi ter nas hkrati varuje pred boleznimi srca in ožilja.

 • Zmanjšuje vrednost holesterola v krvi.

Dieta, bogata z mangostanom, je koristna pri zmanjševanju holesterola v telesu. Prav tako pomaga nadzorovati raven trigliceridov, ki skrbijo za pravilno delovanje človeškega srca.

 • Odličen za bolnike s tuberkulozo.

Mangostan ima močne protibakterijske in protiglivične lastnosti, hkrati pa je odličen za krepitev imunskega sistema. Zaradi teh lastnosti oziroma sposobnosti bi morali po njem poseči bolniki s tuberkulozo.

 • Lajša vnetja.

Mangostan ima protivnetne lastnosti, ki so zelo koristne za ljudi, ki trpijo zaradi bolečin, povzročenih s strani išiasa. Če ga uživamo 2-3× dnevno, bomo hitro opazili pozitivne spremembe.

 • Odpravlja akne.

Zaradi naravnih protibakterijskih lastnosti je mangostan učinkovit pri zdravljenju težav s kožo. Akne, kožne madeže in suho kožo lahko odpravimo z rednim uživanjem mangostana.

 • Odličen za popravila celic.

Ksantonske spojine v mangostanu zdravijo kožne bolezni, saj popravljajo poškodovane telesne celice in jih tudi učinkovito zaščitijo pred poškodbami.

 • Idealen za izgubo odvečnih kilogramov.

Mangostan nam lahko pomaga pri vzdrževanju normalne telesne teže, poleg tega pa nam je v pomoč tudi pri hujšanju, saj pospešuje kurjenje maščobe.

 • Odpravlja bolezni dlesni.

Snovi iz mangostana nam pomagajo v boju proti težavam z dlesnimi. Še posebej učinkovit je pri zdravljenju parodontoze.

 • Odpravlja simptome predmenstrualnega sindroma.

Ženske vemo, kako nadležen je lahko predmenstrualni sindrom. Mangostan na naraven način odpravlja vrtoglavico, nihanje razpoloženja, povišan krvni tlak in krče.

 • Ima anti-age učinek.

Prezgodnje staranje se pojavi zaradi oksidacije, ki jo povzročajo prosti radikali. Mangostan vsebuje antioksidante, ki se borijo proti prostim radikalom in tako preprečujejo pojav prezgodnjega staranja kože.

Kaj vse se skriva v kralju tropskih sadežev?
Mangostan je v prehrani priljubljen predvsem zaradi svoje hranilne vrednosti. Poleg tega, da ima zelo prijeten okus in je bogat z vlakninami, vsebuje ogromno vitamina A in C, pa tudi železa, kalcija in kalija. Je vir B-kompleksa (tiamin, niacin, folati), poleg tega pa je odličen vir ksantonov. Ena skodelica mangostana ima 143 kalorij.

Mangostan, ki ga poznamo kot enega najboljših naravnih antioksidantov, je pri nas na voljo v obliki prehranskega dopolnila.

(Povzetek članka po: http://www.stylecraze.com/articles/amazing-health-benefits-of-mangosteen/#gref)

SHARE

Dodaj odgovor