Magnezijev citrat

0
642

Magnezijev citrat je spojina magnezijevega karbonata in citronske kisline, ki se trži kot dodatek za zdravljenje in preprečevanje pomanjkanja magnezija. Je ena izmed najbolj enostavnih oblik magnezija, ki je za naše telo zelo pomemben mineral. Ker gre za enostavno obliko, se magnezijev citrat v našem telesu absorbira hitreje in bolj učinkovito kot drugi magnezijevi pripravki.

Zakaj naše telo potrebuje magnezij?

Magnezij je četrti najobsežnejši mineral v našem telesu. Približno polovica vsega magnezija v telesu se nahaja v kosteh in zobeh, druga polovica pa v celicah telesnih tkiv in organov. Magnezij ima osrednjo vlogo pri več kot 300 biokemičnih reakcijah v telesu, vzdržuje normalno funkcijo živcev in mišic, podpira zdrav imunski sistem in ohranja normalen srčni utrip. Sodeluje tudi pri sintezi beljakovin in pri energetski presnovi ter pomaga uravnavati krvni tlak in ravni glukoze v krvi. Pomanjkanje magnezija je redek pojav, vendar se lahko pojavi, če naša prehrana vsebuje nizko količino živil, bogatih z minerali ali če imamo določene zdravstvene težave, predvsem črevesne motnje, ki povzročajo izločanje vitalnih hranil iz telesa, namesto, da bi se absorbirale vanj. Odrasle ženske naj bi v telo dnevno vnesle med 310 in 320 miligramov magnezija na dan, medtem ko moški potrebujejo od 410 do 420 miligramov magnezija na dan.

Migrena

Skupina turških raziskovalcev je izvedla manjšo študijo, da bi ocenila učinkovitost magnezijevega citrata pri zdravljenju migrene brez aure, ki je najpogostejša oblika migrene. Ekipa je sestavila skupino 40 bolnikov, ki so vsak mesec doživeli povprečno dva do pet migrenskih napadov. Trideset bolnikov je prejemalo peroralne odmerke 600 mg magnezijevega citrata dnevno v obdobju treh mesecev zdravljenja, ostalih 10 bolnikov pa je prejemalo placebo. Bolniki, ki so prejemali magnezijev citrat, so poročali o znatnem zmanjšanju pogostnosti in intenzitete napadov migrene v primerjavi s tistimi v skupini, ki je prejemala placebo.

Krči v nogah

Raziskovalci na oddelku za geriatrično medicino na angleški univerzi Keele so izvedli študijo za oceno učinkovitosti magnezijevega citrata kot zdravila za odpravo krčev v nogah, ki se pojavljajo predvsem ponoči. Konvencionalno zdravilo za tovrstne krče je kinin, ki ima številne neželene učinke. Študijska skupina je vključevala prostovoljce, ki so redno doživljali krče v nogah. Raziskovalci so skupini prostovoljcev dajali placebo, kasneje pa so jih preusmerili na jemanje dnevnih dodatkov magnezijevega citrata, ki so vsebovali 300 miligramov magnezija. Skupina je poročala o povprečno devetih ponovitvah krčev, ko je prejemala placebo in o petih ponovitvah krčev, ko je prejemala magnezijev citrat. Raziskovalci so ugotovili, da je lahko magnezijev citrat učinkovit pri zdravljenju krčev nog, zato so pozvali tudi k izvajanju nadaljnjih študij.

Magnezij in čiščenje črevesja

Radiologi na Univerzi v Ameriki so primerjali učinkovitost magnezijevega citrata in natrijevega fosfata pri čiščenju črevesa pred preiskavo, imenovano računalniška tomografija ali CT in pred kolonoskopijo. Čeprav sta obe snovi enako učinkoviti pri čiščenju črevesja, je magnezijev citrat dosegel vrednosti zmanjšanja tekočine, ki so bile bližje optimalnemu.

Magnezij je zelo pomemben mineral, ki v našem telesu sodeluje pri mnogih funkcijah. Kljub temu, da je pomanjkanje magnezija redek pojav, pri nekaterih ljudeh obstaja povečano tveganje za nastanek pomanjkanja. Ker se magnezijev citrat v telesu hitreje absorbira kot druge oblike magnezija, je priporočljivo uživanje tistih prehranskih dopolnil, ki vsebujejo magnezijev citrat.

(Povzetek članka po: https://www.livestrong.com/article/523282-the-benefits-of-magnesium-citrate-supplements/)

SHARE

Dodaj odgovor