Mačji krempelj

0
1017

Mačji krempelj (Uncaria tomentosa) je eno najboljših protivirusnih zelišč za krepitev imunskega sistema in boj proti okužbam. Ta izjemno močna rastlina ima tudi protivnetne in antioksidativne lastnosti, ki nam lahko  priskočijo na pomoč pri zdravljenju artritisa, alergij, astme, diabetesa, sindroma kronične utrujenosti, raka, virusnih infekcij, razjed in hemoroidov.

Ime je dobil po ukrivljenih trnih, ki spominjajo na mačje kremplje.

Ta tropska vzpenjalka izvira iz amazonskega deževnega gozda in nam lahko pomaga premagati številne zdravstvene težave, saj telesu pomaga uničevati proste radikale, ki povzročajo poškodbe celic. Prosti radikali vodijo v pospešeno staranje in bolezni srca, povzročijo pa lahko tudi nastanek rakavih obolenj.

Mačji krempelj ima dolgoletno zgodovino v Severni Ameriki in v Južni Ameriki. Domorodna ljudstva v Andih so ga uporabljala za zdravljenje vnetij, revmatizma, želodčnih razjed, griže in celo tumorjev. V južnoameriškem ljudskem zdravilstvu je bil uporabljen za zdravljenje artritisa in ran. Eden izmed najbolj impresivnih učinkov mačjega kremplja pa je njegova znanstveno dokazana sposobnost za popravilo DNK.

V nadaljevanju bomo povzeli nekaj zdravstvenih težav, pri katerih si lahko uspešno pomagamo z mačjim krempljem.

  • Imunski sistem

Alkaloidi, ki jih najdemo v mačjem kremplju, pomagajo spodbujati imunski odziv telesa – poveča se število belih krvnih celic, aktivira pa se tudi antioksidativno delovanje po vsem telesu. To lahko telesu pomaga preprečiti širjenje različnih bolezni in odpravo bakterijskih okužb ter vseh drugih antigenov, ki se nahajajo v njem.

  • Vnetje

Rastline s protivnetnimi lastnostmi sodijo med najpogosteje iskane rastline na svetu. Mačji krempelj vsebuje organske spojine, ki preprečujejo naval krvi in vnetnih snovi v določene dele telesa (sklepi in rane). Pomaga tudi pri zmanjševanju bolečine in pospeševanju celjenja rane.

  • Celjenje ran

V tradicionalni uporabi je bil mačji krempelj pogosto uporabljen kot pomoč pri pospeševanju celjenja ran. Vsebuje namreč močne antioksidativne spojine, ki preprečujejo nastanek okužbe rane in spodbujajo hitro okrevanje po bolezni.

  • Rak

Nekatere raziskave so pokazale, da ima mačji krempelj antiproliferacijske učinke na nekatere vrste raka na dojki. Lahko bi šlo za korak naprej pri naravnem zdravljenju degenerativnih bolezni, kot je rak. Uporabljali so ga tudi za zdravljenje AIDS-a, saj je zanesljivo zmanjševal njegove simptome, žal pa ne deluje kot zdravilo za AIDS.

  • Gastrointestinalne težave

Med eno najpogostejših uporab mačjega kremplja uvrščamo tudi njegovo sposobnost za zagotavljanje podpore črevesju. Preprečuje nastanek vnetij, s čemer se zmanjšajo tudi bolečine in nadaljnje zdravstvene težave. Če imate sindrom razdražljivega črevesja je mačji krempelj kot nalašč za vas. Pomaga očistiti celoten prebavni trakt , odpravi nevarne bakterije in ponovno vzpostavi zdravo mikrookolje v črevesju. Na ta način poskrbi za učinkovito prebavo.

Priporočen dnevni odmerek

Za spodbujanje delovanja imunskega sistema in zmanjševanje vnetij je priporočljivo vzeti 1 g praška dnevno. Vzamemo ga lahko v obliki tablet ali kapsul. Terapevtski odmerek je 2-3 g dva do trikrat dnevno.

Kot naravno pomoč pri odpravljanju simptomov artritisa in prebavnih težav je priporočljivo vzeti 3-5 g enkrat dnevno.

(Povzetek članka po: https://draxe.com/cats-claw/)

SHARE

Dodaj odgovor