Liposomski vitamin C ima neverjetne koristi za zdravje

0
246

Vitamin C je eden od najbolj razširjenih in najpogosteje uporabljenih antioksidantov na svetu. Igra ključno vlogo pri krepitvi imunskega sistema, sklepov in arterij, še posebej učinkovit pa je v obliki liposomskega vitamina C.

Vloga vitamina C v telesu je zelo pomembna. Od njega so namreč odvisne bele krvničke, ki morajo preživeti napad patogenov in prostih radikalov nanje. Vitamin C deluje kot antihistaminik in zmanjšuje vnetja.

Vitamin C ima pomembno vlogo pri proizvodnji kolagena, glavne sestavine ligamentov, kosti, kit in kože. Raziskave so pokazale, da se je z visokimi odmerki vitamina C izboljšal proces celjenja ran in opeklin.

Kateri so najboljši naravni viri vitamina C?

  • Rumena paprika,
  • limona in limeta,
  • jagode,
  • papaja,
  • brokoli,
  • ohrovt,
  • grenivka,
  • pomaranča,
  • kivi.

Kako se običajna oblika vitamina C dostavi v celice?
Vitamin C je vodotopen vitamin, zato njegova sestava ne ustreza sestavi celične membrane, ki je zgrajena iz maščobnih kislin. Vitamin C, ki ga v telo vnesemo s pomočjo živil ki ga vsebujejo ali običajnih prehranskih dopolnil, ima 20% stopnjo absorpcije v krvni obtok. Liposomska oblika vitamina C potuje neposredno v kri, zato ima 80% stopnjo absorpcije v telesu. Kadar zaužijemo običajni vitamin C, lahko pride do prebavnih motenj, vključno s krči in diarejo, saj pride do absorpcije vode v debelo črevo.

Kako se v celice dostavi liposomska oblika vitamina C?

Omenili smo, da so naše celične membrane sestavljene iz fosfolipidov. Liposomski vitamin C uporablja liposomsko enkapsulacijsko tehnologijo, pri čemer se vitamin C nahaja v zelo majhnih veziklih oziroma mehurčkih. V celice in organe telesa se absorbira brez uporabe energije, saj je sestava mehurčkov zelo podobna sestavi telesnih tkiv. Posledica tega je, da smo deležni bistveno boljše in hitrejše absorpcije kot v primeru uživanja običajne oblike vitamina C.

Zakaj liposomska oblika vitamina C?
Liposomi so majhne, v vodi topne maščobe, ki so namenjene prenosu hranilnih snovi v telesne celice. »Lipo« v grškem jeziku pomeni maščoba, »soma« pa telo. Gre za dvojno plast maščob, ki je podobna fosfolipidnemu sloju celičnih membran v telesu. Liposomski vitamin C je torej pakiran kot telesna celica, tako da prehaja skozi prebavno pregrado in prinaša hranilo neposredno v krvni obtok. Iz tega razloga ima precej večjo stopnjo absorpcije. Pravzaprav je stopnja absorpcije višja kot pri intravenozni aplikaciji vitamina C (v žilo) – postopek, ki se uporablja v zdravstvenih institucijah.

Pri tem igra pomembno vlogo velikost liposomov

Velikost liposomov igra zelo pomembno vlogo, saj je od nje odvisna količina vitamina C, ki jo lahko sprejme. Primerna velikost je med 100 in 400 nm, pri čemer morata biti zagotovljeni varnost in kakovost. Najboljši nosilec liposomskega vitamina C je fosfatidilholin, ki pomaga držati liposome skupaj. Pridobljen je iz gensko nespremenjene soje ali sončničnega lecitina.

Liposomski vitamin C ima enake koristi kot običajna oblika vitamina C

Dejstvo je, da gre še zmeraj za vitamin C, le njegov način koriščenja je drugačen. Vitamin C spodbuja delovanje imunskega sistema in nas oskrbuje z energijo, ključnega pomena pa je tudi pri ohranjanju zdrave kože lepega videza. Brez prisotnosti vitamina C telo ne bo moglo opravljati običajnih funkcij, ki so nujnega pomena za preživetje. Samo pomislimo na kolagen, ki je ključnega pomena za ohranjanje mladostnega videza kože. Brez vitamina C tudi kolagena ne bi bilo. Vitamin C nam pomaga ohranjati zdrave kosti in zobe, sodeluje pa tudi pri absorpciji drugih vitaminov in mineralov, kot je železo.

Kako še dodatno izboljšati učinek liposomskega vitamina C?

Če uživamo liposomski vitamin C lahko za izboljšan učinek poskrbimo z uživanjem uravnotežene in zdrave prehrane, ki vsebuje veliko vitamina C.

(Povzetek članka po: https://drjockers.com/health-benefits-liposomal-vitamin-c/)

Share on Facebook0
SHARE

Dodaj odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here