L-karnozin ni namenjen samo športnikom

0
751

L-karnozin je spojina, ki se bori proti staranju in spodbuja učinkovitost telesne vadbe. Njegove zdravstvene koristi se tukaj še ne zaključijo. V nadaljevanju preverite, kaj je l-karnozin in katere so njegove koristi za zdravje.

L-karnozin je majhen dipeptid, ki nastane s spajanjem l-histidina in beta alanina (neesencialni aminokislini). V telesu ga najdemo v mišicah, možganih, srcu, ledvicah, jetrih in drugih organih oziroma tkivih.

Raziskave kažejo, da imajo šprinterji v mišicah večje ravni l-karnozina, v primerjavi z maratonskimi plavalci. Zanje je prav tako značilna tudi večja vzdržljivost pri anaerobnih preizkusih hitrosti.

Mnogi športniki uživajo prehranska dopolnila z vsebnostjo l-karnozina z namenom, da bi povečali vzdržljivost in preprečili utrujenost mišic med intenzivno vadbo. Druge koristi za zdravje pripisujemo antioksidativni lastnosti l-karnozina.

Kako deluje?

L-karnozin igra v našem telesu številne pomembne vloge. Pri intenzivnem intervalnem treningu se v mišičnem tkivu poveča koncentracija vodikovih ionov. Anaerobna metabolizacija povzroči nastanek mlečne kisline v mišicah in posledično tudi pekoč občutek, ki ga pogosto občutijo tudi športniki. Ugotovljeno je bilo, da l-karnozin zavira ta učinek in s tem spodbuja boljšo vzdržljivost mišic. To je le eden izmed razlogov, zakaj se l-karnozin pogosto uporablja med športniki, bodybuilderji, kolesarji in drugimi.

Mnogi športniki namesto l-karnozina uživajo njegov predhodnik beta-alanin.

L-karnozin ima tudi druge prednosti za zdravje, saj naj bi pomagal zdraviti sladkorno bolezen tipa 2, avtizem, debelost, kronična vnetja in še mnogo več.

V katerih živilih ga najdemo?

Pomanjkanje l-karnozina je pogostejše pri vegetarijancih in drugih skupinah ljudi, ki v prehrano ne vključujejo mesa.

Glavni prehranski vir l-karnozina predstavlja meso, predvsem rdeče meso.

Prednosti l-karnozina pri zdravljenju sladkorne bolezni

L-karnozin zmanjšuje povišano koncentracijo glukoze v krvi. Raziskave kažejo, da njegova uporaba povečuje število celic trebušne slinavke, ki izločajo inzulin. Karnozin prav tako tudi stabilizira membrane eritrocitov in jih zaščiti pred škodo.

L-karnozin in avtizem

Koristi l-karnozina za možgane še niso popolnoma jasne. Njegovo pomanjkanje povezujemo z nastankom multiple skleroze in drugih nevroloških stanj.

Raziskovalci verjamejo, da l-karnozin ščiti nevronske celice pred poškodbami zaradi oksidativnega stresa ali ishemične travme.

Predhodne raziskave kažejo, da 800 mg dnevnih odmerkov l-karnozina v obdobju več kot 8 tednov lahko pomaga zmanjšati nekatere simptome avtizma. V eni izmed študij je l-karnozin pomagal zmanjšati hiperaktivnost pri otrocih z avtizmom.

Za zdravje srca in ožilja

L-karnozin zmanjšuje oksidacijski stres, ki ga povzročajo prosti radikali. Prav tako tudi izboljšujejo lipidne profile, skrbijo za vazodilatacijo, nevtralizirajo delovanje prostih radikalov in zavirajo določene aktivnosti v simpatičnem živčnem sistemu.

Oksidativni stres povezujemo s skrajšanjem življenjske dobe, saj povečuje tveganje za razvoj arterijskih oblog, ateroskleroze, bolezni koronarne arterije in možganske kapi.

L-karnozin z močnimi antioksidativnimi učinki ščiti DNK pred poškodbami, veže pa se tudi na stare, glicirane beljakovine, in jih odstranjuje iz telesa.

(Povzetek članka po: https://nootriment.com/l-carnosine-benefits/)

SHARE

Dodaj odgovor