L-glutation za zdravo staranje

0
641

L-glutation je tripeptid, molekula, sestavljena iz treh aminokislin, ki so med seboj povezane s kemičnimi vezmi. Je pomembno hranilo v različnih organizmih, vključno z rastlinskimi, živalskimi in bakterijskimi. Ima močne antioksidativne lastnosti, kar pomeni, da ščiti celice pred škodo, ki jo povzročajo prosti radikali in težke kovine.

Jetra biosintetizirajo L-glutation iz aminokislin – glicina, L-cisteina in L-glutamina. Omenjene aminokisline so zlahka dostopne, saj jih lahko v telo vnesemo iz najrazličnejših prehranskih virov. L-glutation sicer ni bistveno hranilo, kljub temu, da ga najdemo v različnih vrstah sadja,  mesu in zelenjavi.

Vrednost L-glutationa kot prehranskega dodatka izhaja iz njegove vloge pri sintezi beljakovin v telesu. Ti proteini opravljajo številne funkcije v povezavi s sintezo in popravilom tkiva. To je še posebej pomembno za vzdrževanje normalnega delovanja imunskega sistema.

L-glutation se primarno uporablja kot antioksidant, ne moremo pa spregledati njegove pomembne vloge pri normalnem delovanju srca in imunskega sistema.

V katerih primerih telo potrebuje več L-glutationa?

L-glutation je še posebej pomemben v določenih okoliščinah. Mednje uvrščamo obdobje staranja, slabe prehranske navade, okužbe, radioterapijo in stresne izkušnje, saj telo v teh primerih ne more proizvajati zadostnih količin L-glutationa. Vsakdo, ki se sooča s katero izmed navedenih okoliščin, lahko simptome pomanjkanja L-glutationa odpravi z uživanjem prehranskih dopolnil, ki vsebujejo L-glutation. Če se soočamo s stresom, slabšim delovanjem imunskega sistema ali s srčnimi težavami, potem je vsekakor pametno razmisliti o jemanju prehranskih dopolnil z L-glutationom.

Za lažje razumevanje njegove vloge si poglejmo funkcije, ki jih L-glutation opravlja v našem telesu:

 • Veže se na zdravila in jih tako naredi lažje prebavljiva,
 • je kofaktor za nekatere pomembne encime, vključno z glutation peroksidazo (ščiti nas pred oksidativnim stresom),
 • sodeluje pri proizvodnji leukotriena (komponenta, ki je pomembna zlasti v primeru alergije in vnetja),
 • pomaga jetrom pri razstrupljanju,
 • igra ključno vlogo v imunski funkciji,
 • spodbuja delovanje T-celic, ki so odgovorne za močan imunski sistem,
 • pomaga preprečiti nastanek odpornosti na zdravila,
 • naše telo ščiti pred toksini iz okolja,
 • bori se proti raku.

Živila, ki ga vsebujejo

Nacionalni inštitut za zdravje trdi, da je pomanjkanje L-glutationa izjemno redko stanje, kljub temu pa obstaja veliko virov, ki trdijo nasprotno. Zaradi njegove vloge pri preprečevanju in obvladovanju bolezni je zelo pomembno, da uživamo večje količine hrane, ki vsebuje L-glutation.

Na prvem mestu seznama se tako znajde pegasti badelj, ki je del tradicionalne medicine. Že stoletja se namreč uporablja po vsem svetu. Uporabljamo ga lahko za razstrupljanje, saj ima zelo pozitiven vpliv na delovanje jeter in žolčnika. Sledijo mu sirotkine beljakovine, ki sodelujejo pri oblikovanju L-glutationa. Živila z visoko vsebnostjo žvepla so prav tako odličen vir L-glutationa. Mednje uvrščamo:

 • Brokoli,
 • jajca,
 • brstični ohrovt,
 • zelje,
 • cvetačo,
 • redkev,
 • repo.

Odpravlja stres in preprečuje nastanek depresije

L-glutation se bori proti oksidativnemu stresu, ki povzroča poškodbe telesnih celic. Kronični oksidativni stres lahko povzroči razvoj raka in vrsto drugih bolezni, v večini primerov kroničnih.

Ugotovljeno je bilo, da je pri posameznikih z depresijo raven L-glutationa v telesu izjemno nizka. Ker se danes s stresom in depresijo sooča veliko število ljudi, velja razmisliti o jemanju prehranskih dopolnil z vsebnostjo L-glutationa, z namenom, da bi preprečili nastanek depresije.

L-glutation in staranje

Proste radikale povezujemo s prezgodnjim staranjem, naloga L-glutationa pa je, da nevtralizira proste radikale. Če uživamo zadostne količine L-glutationa, lahko preprečimo nastanek prezgodnjega staranja. Več študij je pokazalo, da telo v obdobju starosti proizvede bistveno manjše količine L-glutationa. Z njegovim rednim vnosom lahko ljudje, ki se starajo, preprečijo slabitev kognitivnih sposobnosti. Oksidativni stres lahko pri starostnikih povzroči nastanek osteoporoze in posledično pogoste zlome kosti.

Starejši ljudje so prav tako bolj dovzetni za soočanje z depresijo. Z jemanjem L-glutationa lahko ublažimo posledice staranja in si zagotovimo bolj kakovostno življenje na povsem preprost način.

(Povzetek članka po: http://glutathionepro.com/what-is-l-glutathione/)

SHARE

Dodaj odgovor