Kudzu root – zdravilo za mačka?

0
691

Mnogi smo se že kdaj znašli v naslednji situaciji – ko se v soboto zjutraj prebudiš z močnim glavobolom in želodčnimi težavami, za katere se zdi edina rešitev pitje velikih količin vode in še več spanja. Vsi poznamo rek »klin se s klinom zbija«. Kaj pa, če obstaja naraven način, da se znebite nadležnega mačka?

Kudzu so prinesli iz Kitajske in Japonske ob koncu leta 1800. Prvotno so ga kmetje uporabljali za ustvarjanje sence. Danes ta čudežna rastlina zajema več tisoč hektarjev vzdolž vzhodne obale in južne Amerike.

Še preden se je kudzu začel uporabljati v kmetijstvu, so ga Kitajci uporabljali kot zeliščno sredstvo za zdravljenje bolezni, ki segajo od navadnega prehlada pa vse do diabetesa ter bolezni srca in ožilja.

Dandanes je kudzu, tako korenine kot tudi cvet vse bolj priljubljeno zdravilo za mačka. Ali v resnici deluje?

Kljub naraščajoči priljubljenosti je bilo opravljenih zelo malo raziskav. V eni izmed študij so ugotovili, da se v namen zdravljenja mačka bolj kot korenina uporabljajo cvetovi te rastline. Kronična uporaba zelišč v visokih odmerkih je povezana z inhibicijo določenih genov, kar lahko privede do nastanka tumorjev. To ne pomeni, da je kudzu čaj nevaren za vas. Toda, če ste pregloboko pogledali v kozarec je morda bolje, da se odločite za drugo možnost – vodo in spanje.

 

Ključ do treznosti?

Veliko raziskav je bilo narejenih na temo, ali lahko kudzu zmanjša željo po pitju. Obstaja nekaj dokazov, da lahko kudzu zatre uživanje alkohola in zmanjša simptome odtegnitve.

Znanstveniki verjamejo, da je kudzu učinkovit pri zdravljenju glavobolu, diabetesa in kardiovaskularnih obolenj, kot tudi simptomov menopavze.

(Povzetek članka po: http://www.healthline.com/health/kudzu-ultimate-hangover-cure#2)

Dodaj odgovor