Ksilitol – naravna alternativa sladkorju

0
673

Dodajanje sladkorja v živila in pijačo je izjemno nezdrav vidik sodobne prehrane. Zaradi tega ljudje iščemo nove načine, da bi se izognili dodajanju nezdravega sladkorja, iščemo pa naravne alternative. Ena izmed njih je tudi ksilitol, ki izgleda kot sladkor, takšen pa je tudi njegov okus, vendar vsebuje manj kalorij in ne dvigne ravni sladkorja v krvi. Številne študije kažejo, da lahko izboljša zdravje zob in imajo različne druge pomembne prednosti. V tem članku vam bomo predstavili ksilitol in njegove prednosti. Vabljeni k prebiranju!

Ksilitol je sladkorni alkohol oziroma polialkohol.  Gre za hibride med sladkornimi molekulami in alkoholnimi molekulami, katerih struktura poskrbi, da njihov okus receptorji na jeziku prepoznajo kot sladek. V majhnih količinah se nahaja v več vrstah sadja in zelenjave, zaradi česar ga uvrščamo med naravne snovi. Pri normalni presnovi tudi ljudje proizvajamo majhne količine ksilitola.

Je pogosta sestavina žvečilnih gumijev brez sladkorja, sladkarij, živil za diabetike in izdelkov za ustno nego.

Ksilitol ima podobno sladkost kot navadni sladkor, a vsebuje 40% manj kalorij. Sladkor namreč vsebuje 4 kalorije na gram, medtem ko ksilitol vsebuje le 2,4 kalorije na gram.

Ker gre za rafinirano sladilo, ne vsebuje vitaminov, mineralov ali beljakovin. Gre torej za »prazne kalorije«.

Pridobivamo ga lahko iz dreves, kot je breza, prav tako pa ga lahko pridobimo tudi s pomočjo industrijskega postopka, ki pretvori rastlinsko vlakno, imenovano ksilana, v ksilitol.

Čeprav so sladkorni alkoholi tehnično gledano ogljikovi hidrati, večina od njih ne dvigne ravni sladkorja v krvi in se ​​zato ne štejejo kot “neto” ogljikovi hidrati, zaradi česar so priljubljena sladila v nizko-hidratnih izdelkih.

Kljub temu, da mu pravimo sladkorni alkohol, nima nič opraviti z alkoholom, ki povzroča pijanost.

Prednosti ksilitola

Eden izmed negativnih učinkov dodajanja sladkorja v prehrano je, da lahko poviša vrednosti krvnega sladkorja in raven inzulina. Zaradi velike količine fruktoze lahko privede tudi do inzulinske rezistence in več vrst presnovnih težav. Ksilitol ne vsebuje fruktoze in ima zanemarljive učinke na krvni sladkor ter inzulin.

Glikemični indeks (merilo, kako hitro hrana dvigne krvni sladkor) je pri ksilitolu le 7, v primerjavi z navadnim sladkorjem, ki ima glikemični indeks 60-70. Gre torej za sladilo, ki je koristno tudi pri zmanjševanju telesne teže, saj vsebuje ker 40% manj kalorij kot sladkor.

Za ljudi s sladkorno boleznijo, debelostjo ali drugimi presnovnimi težavami je ksilitol odlična alternativa za sladkor.

Ksilitol nam lahko koristi pri ohranjanju zdravja zob in preprečevanju nastajanja zobne gnilobe. Eden izmed glavnih dejavnikov tveganja za nastanek zobne gnilobe je vrsta ustnih bakterij, imenovana Streptococcus mutans. Čeprav je manjša količina obloge na zobeh  normalna, lahko bakterije kmalu pričnejo napadati naše dlesni in zobe. To lahko privede do vnetja dlesni. Ustne bakterije se hranijo z glukozo iz hrane, vendar pa ne morejo uporabljati ksilitola. Zamenjava sladkorja s ksilitolom poskrbi za primanjkljaj hrane za naše ustne bakterije. Čeprav slabe bakterije ne morejo uporabljati ksilitola kot gorivo, ga še vedno zaužijejo. Ko so bakterije polne ksilitola, ne morejo vezati glukoze, zaradi česar odmrejo.

Z drugimi besedami, ko žvečimo žvečilni gumi s ksilitolom (ali pa ga uporabljamo kot sladilo), je presnova sladkorja v bakterijah blokirana in bakterije dobesedno stradajo do smrti.

(Povzetek članka po: https://authoritynutrition.com/xylitol-101/)

SHARE

Dodaj odgovor