Krom se predstavi

0
722

Krom je mineral v sledeh, ki je za pravilno delovanje našega organizma bistvenega pomena. Je element, ki ga sicer potrebujemo v izjemno majhnih količinah, vendar pa lahko njegovo pomanjkanje povzroči nastanek neprijetnih simptomov. Izboljšuje občutljivost inzulina ter presnovo beljakovin, ogljikovih hidratov in lipidov. Vse, kar morate vedeti o kromu, lahko preverite v tem zanimivem članku.

Krom ima pomembno vlogo pri nadzorovanju količine sladkorja v krvi. Raziskave kažejo, da nam lahko pomaga pri zaščiti DNK kromosomov pred poškodbami, kar pomeni, da lahko prepreči nastanek celičnih mutacij. Le-te vodijo v razvoj številnih kroničnih bolezni.

Pogosto ga povezujemo z daljšo življenjsko dobo in izboljšanim kardiovaskularnim zdravjem, saj ima pomembno vlogo pri metabolizaciji maščob, beljakovin, ogljikovih hidratov in drugih pomembnih hranil.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za zdravje obstajata dve vrsti kroma:

  • Trivalentna (krom 3+), ki se šteje za “biološko aktiven” in ga je mogoče najti v živilih,  
  • Šestvalentna (krom 6+), ki je strupen in ljudem nevaren, zato se uporablja v industrijski.

Krom je naravno prisoten v številnih živilih, vključno s pivovskim kvasom, nekaterimi vrstami mesa, zelenjave, krompirja in celih zrn. V telo ga vnesemo s prehrano, saj se nahaja v tleh in kamninah, ki prodrejo v pridelke, s katerimi se prehranjujemo, v manjši količini pa je prisoten tudi v pitni vodi.

Kako se kaže pomanjkanje kroma?

Pomanjkanje kroma ni pogosta zdravstvena težava, saj večina ljudi dnevno zaužije zadostne količine kroma. Pogosteje naj bi se pojavilo pri ljudeh, ki se na inzulin ne odzivajo ustrezno (prekomerna telesna teža, slaba prehrana). Prav tako obstaja večje tveganje za nastanek pomanjkanje kroma pri ljudeh s sladkorno boleznijo in pri starejših ljudeh, redkeje pa se pomanjkanje pojavi pri otrocih in pri zdravih odraslih ljudeh.

Simptomi pomanjkanja kroma:

  • slaba kontrola glukoze v krvi,
  • krhke kosti,
  • nizka energija, utrujenost,
  • težave s kožo,
  • tveganje za povišano vrednost holesterola,
  • slaba koncentracija in slabši spomin,
  • slabši vid in težave z očmi,
  • nihanje razpoloženja,
  • spremembe v apetitu,
  • spremembe v telesni teži,
  • zakasnela rast in razvoj,
  • slabše celjenje ran po operativnem posegu.

Priporočene dnevne vrednosti

  • Dojenčki od 0 do 6 mesecev: 0,2 mikrograma
  • Otroci od 7 do 12 mesecev: 5,5 mikrograma
  • Otroci od 1 do 3 leta: 11 mikrogramov
  • Otroci od 4 do 8 let: 15 mikrogramov
  • Otroci od 9 do 13 let: 25 mikrogramov za dečke, 21 mikrogramov za deklice
  • Mladostniki od 14 do 18 let: 35 mikrogramov za dečke, 24 mikrogramov za deklice
  • Odrasli od 19 do 50 let: 35 mikrogramov za moške, 25 mikrogramov za ženske
  • Ženske, ki so noseče: 30 mikrogramov
  • Ženske, ki dojijo: 35 mikrogramov

Večje količine kroma naj bi uživali ljudje, ki imajo težave z odzivanjem na inzulin, predvsem bolniki s sladkorno boleznijo.

Živila, ki vsebujejo krom:

  • Brokoli – kuhan, 1 skodelica: 22 mikrogramov (88 odstotkov dnevne vrednosti, v nadaljevanju DV),
  • grozdje / grozdni sok (čisti, nesladkan) – 1 skodelica soka: 8 mikrogramov (32 odstotkov DV)
  • krompir – 1 skodelica: 3 mikrograme (12 odstotkov DV),
  • česen – 1 čajna žlička: 3 mikrograme (12 odstotkov DV),
  • bazilika – 1 žlica: 2 mikrograma (8 odstotkov DV),
  • pomaranče / pomarančni sok (čisti, nesladkan) – 1 skodelica: 2 mikrograma (8 odstotkov DV),
  • zeleni fižol – kuhan, 1 skodelico: 2 mikrograma (8 odstotkov DV),
  • jabolka – 1 srednje veliko jabolko: 1 mikrogram (4 odstotke DV),
  • banane – 1 srednje velika banana: 1 mikrogram (4 odstotke DV).

Recept za juho z brokolijem in sirom, ki je bogat vir kroma:

  • 4 glave sesekljanega, organskega brokolija,
  • 8 ekološko pridelanih mladih čebulic,
  • 6 skodelic mladega, ekološko pridelanega ohrovta,
  • 6 mletih česnovih strokov,
  • 1 skodelica prečiščenega masla,
  • manjša količina piščančje juhe,
  • kefir,
  • 2 skodelici surovega cheddarja.

Navodila za pripravo:

  • V velik lonec damo maslo, mlado čebulico, česen, ohrovt in brokoli in jih 10 minut pražimo na srednje visoki temperaturi.
  • Sestavine damo v mešalnik in jih dobro premešamo.
  • Sestavinam dodamo tudi piščančjo juho in vse skupaj segrevamo še 10 minut.
  • Na koncu dodamo kefir in sir ter dobro premešamo.

Ali lahko v telo vnesemo preveliko količino kroma?

Samo z uživanjem prehrane v telo ne moremo vnesti prevelikih količin kroma, kar pa ne velja tudi za dopolnjevanje s prehranskim dopolnilom, ki vsebuje krom. Temu se lahko izognemo na povsem preprost način in sicer tako, da se strogo držimo priporočene vrednosti kroma, ki je zabeležena na embalaži prehranskega dopolnila.

(Povzetek članka po: https://www.bioforma.si/aktivni-crom-zelenicaj-vitamin-b6)

SHARE

Dodaj odgovor