Krom pikolinat – močnejši od običajne oblike kroma

0
825

Krom pikolinat je ena izmed oblik kroma, ki je zaradi svoje odlične absorpcije priljubljena predvsem pri športnikih. Ali ste vedeli, da je pomanjkanje kroma v telesu pogost pojav? Običajno se dnevnim potrebam po kromu niti ne približamo, kaj šele, da bi jih dosegli. Preverite, zakaj je krom pikolinat najmočnejša oblika kroma in zakaj pravzaprav potrebujemo krom.

Krom pikolinat je novejša oblika kroma

Krom pikolinat je oblika kroma, minerala, ki ga najdemo v številnih živilih. Gre za mineral v sledeh, ki ga naše telo nujno potrebuje za normalno delovanje, saj sodeluje pri številnih telesnih funkcijah. Pomembno vlogo igra pri nadzorovanju ravni inzulina, ki je nujno potreben za uravnavanje ravni glukoze v krvi. Krom pikolinat ima povsem enako vlogo, saj gre v resnici za krom, le da gre za obliko, ki se v našem telesu absorbira petkrat bolje od običajnega kroma. Iz tega razloga se v prehranskih dopolnilih, namenjenih zadovoljevanju potreb po kromu, pogosto nahaja krom pikolinat.

Krom pikolinat za športnike in bolnike?

Številne študije so pokazale, da je krom pikolinat učinkovit pri zmanjšanju količine glukoze v krvi ter pri uravnavanju normalne ravni glukoze v krvi pri bolnikih s sladkorno boleznijo. Ker je krom nujno potreben za normalni metabolizem inzulina, je lahko v pomoč tako bolnikom s sladkorno boleznijo, kot tudi športnikom. Dokazano je namreč, da športniki potrebujejo bistveno večje količine kroma kot ljudje, ki se ne ukvarjajo s športom.

Kaj vpliva na raven kroma v telesu?

Se sprašujete, zakaj je absorpcija kroma tako težavna in zakaj se posamezniki raje odločajo za uživanje krom pikolinata? Absorpcija kroma iz črevesnega trakta je zelo nizka in se giblje med 0,4 % – 2,5 % količine kroma, ki smo ga vnesli v telo. Preostala količina se iz telesa izloči z blatom. Absorpcijo kroma lahko okrepi uživanje mineralov in vitaminov, kot sta vitamin C in niacin, absorbirani krom pa se shranjuje v jetrih, vranici, mehkih tkivih in kosteh.

Do zmanjšane količine kroma v telesu lahko pride zaradi diete, ki vsebuje previsoke količine sladkorja. Druga pogosta stanja, ki lahko privedejo do pomanjkanja kroma, so nosečnost, dojenje in stres.

Katere skupine ljudi bi morale uživati krom pikolinat?

S starostjo količina kroma v telesu upada, zato bi morali predvsem starejši ljudje poseči po prehranskih dopolnilih, ki vsebujejo krom pikolinat. Tudi raziskave so pokazale, da so starejši ljudje bolj nagnjeni k pomanjkanju kroma, kot mlajši ljudje. Vendar pa je pri tem potrebno upoštevati tudi splošno stanje človeka. Če se posameznik redno ukvarja s športno aktivnostjo ali pa je morda celo profesionalni športnik, če se posameznik sooča s stresom, če gre za žensko, ki je noseča ali doji svojega otroka, potem je pametno razmisliti o jemanju prehranskih dopolnil, ki vsebujejo krom pikolinat. Ker naj bi krom pikolinat vplival tudi na uravnavanje ravni glukoze v krvi, bi lahko pomagal bolnikom s sladkorno boleznijo tipa 2,  a mnenje raziskovalcev še ni enotno, raziskave pa še vedno potekajo.

So prehranska dopolnila s krom pikolinatom varna za uživanje?

Krom je široko uporabljen dodatek, danes pa je med prehranskimi dopolnili razširjena predvsem oblika, imenovana krom pikolinat. Krom naj bi predstavljal kar 5,6 % celotnega trga mineralnih snovi v obliki prehranskega dopolnila. Pogosto je krom pikolinat dodan različnim kombiniranim formulam, ki se prodajajo kot sredstva za zmanjševanje telesne teže in za izboljšanje telesne učinkovitosti pri športnikih. Pred pričetkom jemanja prehranskih dopolnil se je potrebno posvetovati s strokovnjakom, vendar pa do sedaj raziskovalci niso ugotovili pomembnejših stranskih učinkov. Poleg krom pikolinata je krom na trgu na voljo tudi kot kromov klorid, kromov nikotinat, visokokromni kvas in kromov citrat. Med omenjenimi ima kromov klorid najslabšo biološko uporabnost, krom pikolinat pa najboljšo.

Kombiniranje jemanja prehranskih dopolnil z uživanjem uravnotežene prehrane

Ker je prehranske potrebe najbolje zadovoljevati s pomočjo uživanja ustrezne prehrane, vam priporočamo, da prehransko dopolnilo jemljete v kombinaciji z uravnoteženo, zdravo prehrano, s poudarkom na živilih, ki vsebujejo krom. Izbirajte med različnimi vrstami sadja in zelenjave, oreščkov in mlečnih izdelkov. Brokoli, krompir, grozdni sok in pomaranče so odličen vir kroma, relativno dober vir kroma pa so tudi pripravljene žitarice.

(Povzetek članka po: https://www.bioforma.si/kromov-pikolinat)

SHARE

Dodaj odgovor