Kreatin – odličen za povečanje mišične mase

0
908

Kreatin monohidrat je izjemno priljubljen dodatek pri posameznikih, ki želijo povečati svojo mišično maso. Krepi mišice in zmanjšuje utrujenost po treningu. Uporabljajo ga tudi športniki, predvsem tisti, ki se ukvarjajo z nogometom, rokoborbo in s hokejem. Poudariti moramo, da kreatin ne sodi med steroide.

V telesu ga najdemo v mišicah in možganih, vnašamo pa ga lahko tudi s prehrano – vsebujejo ga predvsem beljakovinsko bogata živila, kot so mesni izdelki, mlečni izdelki in ribe. V obliki prehranskega dopolnila bi ga morali uživati vegetarijanci, pri katerih so običajne ravni kreatina pogosto znižane.

 

Kako deluje?

Kreatin deluje tako, da poveča raven energije. S povečanjem razpoložljive energije, ki jo mišice nujno potrebujejo za normalno delovanje, nam omogoča izvajanje bolj intenzivnih treningov, hkrati pa zmanjšuje mišično utrujenost po vadbi.

 

Prednosti jemanja kreatina:

 • omogoča nam bolj intenzivni trening,
 • zmanjšuje mišično utrujenost po vadbi,
 • izboljša anaerobno zmogljivost,
 • povečuje mišično moč,
 • izboljša delovanje možganov,
 • izboljša celjenje kosti,
 • izboljša glukozno toleranco,
 • izboljša učinkovitost in mišično maso pri vegetarijancih.

 

Jemati bi ga morali:

 • športniki,
 • ljudje, ki trpijo zaradi nevrodegenerativnih bolezni,
 • ljudje z naravno nižjo ravnjo kreatina (vegetarijanci).

 

Vpliv kreatina na mišice

Kreatin ne povečuje mišične mase, vendar pa nam lahko v kombinaciji s pravilno prehrano pomaga pri izgradnji mišic. Ko jemljemo dodatke kreatina, mišice zadržujejo odvečno vodo, kar spodbuja njihovo rast, obenem pa so videti večje kot običajno. Številni ljudje zadrževanje vode zamenjujejo z dejansko rastjo mišic in s pridobivanjem telesne teže, vendar pa se po prenehanju jemanja prehranskega dodatka mišice nekoliko skrčijo in lahko pride do manjšega upada telesne teže.

 

Stranski učinki

Prehranska dopolnila s kreatinom imajo nekatere stranske učinke. Najpogostejši med njimi je porast telesne mase zaradi zadrževanja vode v mišicah. Presežek zadržane vode v mišicah lahko povzroči dehidracijo, kar vodi do mišičnih krčev med telesno aktivnostjo, zato je pomembno, da pijemo veliko tekočine. Manj pogosta neželena učinka sta slabost in diareja.

 

Pravilna uporaba prehranskih dodatkov

Zaradi različne absorpcije se priporočen dnevni odmerek razlikuje od posameznika do posameznika. Na izdelkih je običajno naveden naslednji dnevni odmerek: 20-25 g dodatka dnevno.

Vzamete lahko tudi 5-10g kreatina dnevno.

Ni vam potrebno skrbeti, da bi zaužili prevelik odmerek kreatina, saj naše telo prevelike količine kreatina odstranjuje sproti.

Pred pričetkom jemanja se posvetujte z osebnim zdravnikom. 

SHARE

Dodaj odgovor