Krčne žile? Divji kostanj je rešitev!

0
1006

Če bi kdaj pogledali v komplet prve pomoči večine nogometnih ekip v Evropi, bi našli tubo, ki vsebuje kostanjev gel, pripravljen za lajšanje bolečin, modric in oteklin, zvinov, zmečkanin in drugih športnih poškodb. Precej težje ga je najti v Združenih državah Amerike, kjer ga pridobivajo predvsem iz Nemčije.

Kostanjev gel bi morali imeti »na zalogi« vsi, ki imajo doma razigrane in živahne otroke. Kadarkoli si otroci  med vrata zapahnejo prst, si zvijejo gleženj ali se kakorkoli drugače poškodujejo, kar zagotovo povzroči modrice in otekanje, uporabite kostanjev gel, ki zmanjšuje otekline in bolečine.

V Nemčiji se izvleček divjega kostanja uporablja v popolnoma druge namene – za zdravljenje vaskularnih težav. Izvlečki divjega kostanja zmanjšujejo flebitis (vnetje ven), v pomoč pa so tudi v primeru kronične venske insuficience (CVI), za katero so značilne utrujene, napete in težke noge, nočni krči, srbenje, bolečine in otekanje nog. Izvleček divjega kostanja lahko pomaga zmanjšati bolečine, ki so posledica krčnih žil.

Klinične raziskave

Klinične raziskave delovanja divjega kostanja se osredotočajo na zdravljenje kronične venske insuficience. Na to temo so izvedli 13 študij. Prve študije so bile objavljene že leta 1973. V večini izmed študij so uporabljali 600 mg izvlečka divjega kostanja in pri večini so dobili pozitivne rezultate.

Z nedavnim pregledom teh raziskav so potrdili, da je uporaba izvlečka divjega kostanja popolnoma varna in izjemno učinkovita pri zmanjševanju simptomov kronične venske insuficience. Redna uporaba je zmanjšala predvsem bolečine v nogah, srbenje nog, utrujenost in mišične krče.

V petih raziskavah so ugotavljali razlike med zdravljenjem kronične venske insuficience z izvlečki divjega kostanja in običajnimi zdravili. Ugotovili so, da je zdravljenje kronične venske insuficience z divjim kostanjem enako (ali celo bolj) učinkovito od standardnega zdravljenja, pri katerem ne moremo zanemariti neprijetnih in pogosto nevarnih stranskih učinkov. Prav tako so v dodatnih raziskavah ugotovili, da lahko učinkovitost divjega kostanja enačimo z učinkovitostjo kompresijskih nogavic, ki se pogosto predpisujejo za zdravljenje omenjenega stanja.

Kje lahko najdemo izvlečke divjega kostanja?

Peroralne oblike divjega kostanja so nam na voljo v trgovinah z zdravo prehrano. Ti proizvodi so namenjeni zdravljenju kronične venske insuficience in zmanjševanju težav s krčnimi žilami.

Pridelava izvlečka divjega kostanja

Izvleček divjega kostanja je pridelan iz semen evropskega divjega kostanja (Aesculus hippocastanum). Vsebuje 16-20 odstotkov spojin, imenovanih triterpenski glikozidi. Na etiketi jih najdemo pod imenom »aescin«.

  • Tablete in kapsule. Povprečen terapevtski odmerek naj vsebuje 100 mg aescina.
  • Geli, kreme in balzami. Aescin v gelih, kremah in balzamih je zelo uporaben pri lokalnem zdravljenju odrgnin, zvinov in obtolčenin.
  • Tinkture.
  • Injekcije. Injekcijske oblike izvlečka divjega kostanja uporabljajo v nemških travma centrih za zdravljenje akutnih poškodb glave ali možganskih travm.

Kako deluje aescin?

Lizosomski encimi lahko uničijo »cement«, ki se nahaja med celicami, kar vodi v povečano propustnost kapilar in nastajanje edemov (zbiranje tekočine v tkivu). Aescin zavira te encime in zmanjšuje velikost ter količino por v stenah kapilar.

Izvleček divjega kostanja povečuje krčenje elastičnih vlaken v stenah ven.

Ali je uporaba izvlečkov divjega kostanja varna?

Kronična venska insuficienca je resen zdravstveni problem, ki zahteva zdravniško pomoč. Izvlečki divjega kostanja v ustreznih formulah in nadzorovanih odmerkih ne predstavljajo nevarnosti za zdravje in ne povzročajo stranskih učinkov. Divjega kostanja ne kombinirajte z jemanjem varfarina, razen če uporabo nadzoruje izkušen izvajalec zdravstvenega varstva. Izogibajo naj se ga nosečnice in doječe matere. V redkih primerih je peroralno jemanje izvlečka divjega kostanja povzročilo želodčne motnje, občutek slabosti ali srbenja. Tablete s podaljšanim sproščanjem zmanjšujejo možnost za nastanek težav z želodcem.

Bodite pozorni

Nepredelan divji kostanj (lubje, listi ali semena) so lahko strupeni. Poročali so tudi o smrtnih žrtvah. Uporabljajte samo predelane produkte, ki jih kupite v specializiranih trgovinah. Izogibajte se priprave izvlečka divjega kostanja v domačem okolju.

(Povzetek članka po: http://www.motherearthliving.com/plant-profile/horse-chestnut.aspx?PageId=3)

Dodaj odgovor