Kislo telo ni zdravo telo

0
545

Zakisanost telesa je ena izmed najpogostejših sodobnih zdravstvenih težav, ki vodijo v nastanek resnejših bolezni. Kako pride do zakisanosti in kako jo odpravimo?

Ko naše telesne tekočine vsebujejo preveč kisline, pride do zakisanosti telesa.

Kislost krvi se meri z določanjem pH vrednosti, pri čemer nižji pH pomeni bolj kislo kri, višji pH pa bazično kri. PH krvi bi moral biti 7,4.

Kako prepoznamo zakisanost?

Se počutite utrujeni, prazni, brez energije in brez volje do vsakodnevnih obveznosti? Se vam zdi, da so vaše prehranjevalne navade slabe? Hrepenite po uživanju nezdrave, sladke, hitro pripravljene hrane? Če ste na katero izmed vprašanj odgovorili pritrdilno, se zagotovo soočate z zakisanostjo. Kislo telo ni zdravo telo. Preveč kislo telo namreč ustvarja idealne pogoje za rast bolezni, prav tako pa se odvečne kisline poskuša znebiti z uporabo mineralov iz vitalnih organov in kosti. Zakisanost lahko vodi v pomanjkanje mineralov, kot so kalcij, natrij, kalij in magnezij.

Težava je v tem, da ljudje uživamo preveč kisle hrane. Kot če to ne bi bilo dovolj, naše telo nenehno ustvarja nove kislinske odpadne proizvode metabolizma, ki jih moramo nekako nevtralizirati in izločiti iz telesa. Edina prava rešitev je poudarek na alkalnih živilih.

Kaj se zgodi, ko smo zakisani?

Blaga zakisanost telesa lahko povzroči:

  • Vnetje dlesni,
  • oslabitev imunskega sistema,
  • okužbo s kvasovkami,
  • kronično utrujenost in pomanjkanje energije,
  • povišan srčni utrip,
  • debelost in sladkorno bolezen,
  • pogostejše okužbe mehurja in ledvic,
  • prezgodnje staranje,
  • slabost, bruhanje in drisko,
  • osteoporozo,
  • glavobole, zmedenost in zaspanost,
  • bolečine v sklepih in mišicah,
  • alergije in akne.

Je določeno živilo kislo ali bazično?

Tega ne moremo vedeti le z upoštevanjem okusa živila. Limone so sicer res kisle, pa vendar v našem telesu delujejo alkalno. V sistemu namreč ne ustvarijo kislega stanja. Alkalna živila so tista živila, ki vsebujejo veliko alkalnih mineralov – kalcij, železo, magnezij, kalij in natrij. Med zelo kisla živila sodi meso.

Tudi telo ima svoje meje

Vnos hrane ima zelo pomembno vlogo pri zagotavljanju kislinsko-bazičnega ravnovesja. Številne bolezni in slabše počutje so namreč posledica poskusov telesa, da bi ponovno uravnotežilo notranje okolje.

Med kisla živila uvrščamo meso, žitarice ter mlečne izdelke in sladkorje. Kljub temu pa moramo biti pozorni, da v telesu ne ustvarimo preveč alkalnega okolja. To se lahko zgodi, če zaužijemo prevelike količine zelenjave, sadja in morskih sadežev.

Kako alkalizirati telo?

  • Redno preverjamo pH,
  • pijmo veliko vode,
  • s svojega jedilnika odstranimo preveč kisla živila,
  • tradicionalno kosilo zamenjajmo s skledo solate,
  • odrekajmo se predelanim živilom,
  • sladkor in kavo nadomestimo z nesladkanim zelenim čajem,
  • kravje mleko zamenjajmo s kokosovim ali mandljevim mlekom,
  • vsak dan si privoščimo naravne zelenjavne in sadne sokove.

Pomembno je, da izbiramo prava živila

Normaliziranje pH ravni nam bo vzelo nekaj časa, pa vendar se splača potrpeti. Če se bomo držali zgoraj napisanih navodil, se bomo kmalu pričeli počutiti polni energije in bolj živahni, prav tako pa se bo izboljšalo naše splošno zdravje.

Kaj jemo, neposredno vpliva na splošno zdravje našega telesa. Hrana je lahko najvarnejše in najmočnejše zdravilo, če je ne uporabljamo pravilno, pa je lahko tudi močan strup.

V spodnjem videu je predstavljenih top 10 bazičnih živil, ki bi jih morali uživati vsak dan!

(Povzetek članka po: https://www.collective-evolution.com/2015/09/10/signs-your-body-is-too-acidic-how-to-correct-it/)

SHARE

Dodaj odgovor