Kakovostno sredstvo za rane!

0
790

Gabez je grm, ki raste v nekaterih delih Evrope, Azije in Severne Amerike. Zraste lahko tudi do 5 metrov visoko. Njegovi cvetovi so vijolične, bele in modre barve, znan pa je tudi po svojih dolgih, ozkih listih.


Korenina in listi gabeza se uporabljajo v tradicionalni medicini po vsem svetu. Na Japonskem ga uporabljajo že več kot 2000 let, predvsem za  zdravljenje zvinov, modric, opeklin in vnetja sklepov. Nekateri tradicionalni zdravilci ga uporabljajo za zdravljenje diareje in drugih želodčnih težav.


Korenine gabeza vsebujejo kemične snovi, imenovane alantoini in rožmarinsko kislino. Alantoin spodbuja rast novih kožnih celic, rožmarinska kislina pa lajša bolečine in vnetja. Izvlečki so narejeni iz korenin in listov, dodajajo pa jih v kreme ali mazila.  


Kljub temu pa gabez vsebuje tudi sestavine, ki predstavljajo tveganje za jetra. Prav tako so številne države prepovedale prodajo izdelkov iz gabeza, saj naj bi bil rakotvoren. Mnogi strokovnjaki prepovedujejo njegovo uporabo na odprtih ranah.


Sprejemljiv je predvsem za kratkotrajno uporabo na koži in zaprtih ranah. Pred uporabo izdelkov iz gabeza se posvetujte z osebnim zdravnikom.

 

V lekarnah in trgovinah z zdravo prehrano lahko najdete naslednje izdelke iz gabeza:

  • mazila,
  • kreme,
  • mazila, ki poleg gabeza vsebujejo še druge sestavine (aloe vera).

 

Bolečine v sklepih

Rezultati raziskave so prav tako pokazali, da je lahko gabez odlična pomoč pri zdravljenju osteoartritisa in poškodb, kot so zvini.

V preteklosti so ljudje liste gabeza uživali kot zelenjavo. Nekateri so pili zdrobljeno posušeno korenino in liste v obliki čaja. Danes zaužitje delov gabeza ni priporočljivo zaradi nevarnih kemikalij, ki bi lahko povzročile raka, hude poškodbe jeter ali celo smrt.

 

Zdravljenje ran

Nekatere klinične raziskave potrjujejo trditev, da ima gabez zdravilno moč za celjenje ran. Zaradi možnih stranskih učinkov in številnih tveganj bo na to temo potrebno opraviti še številne študije.


(Povzetek članka po: 
http://www.healthline.com/health/what-is-comfrey#3)

SHARE

Dodaj odgovor