Kako varovati sluh?

0
1033

Staranje prebivalstva je eden izmed najpogostejših razlogov za izgubo sluha. Kar 40-50% ljudi, starejših od 65 let, se sooča z izgubo sluha. Strokovnjaki pravijo, da je izguba sluha v starosti popolnoma normalen pojav, ki pa je odvisen od posameznika. Kljub temu pa obstajajo številni načini, kako preprečiti predčasno izgubo sluha. Preverite jih v tem zanimivem članku.

Hrup lahko poškoduje naš sluh, ogroženi pa so tudi otroci in najstniki. Ker ne obstaja čarobna tabletka, ki bi nam povrnila sluh, moramo zmanjšati ali preprečiti vpliv dejavnikov, ki povzročijo izgubo sluha in sicer tako, da upoštevamo naslednje nasvete.

Nasveti za varovanje sluha

 • Izogibajte se glasnim zvokom. Študije kažejo, da bi lahko polovico vseh primerov izgube sluha preprečili ali zmanjšali z omejevanjem izpostavljenosti hrupu. Kadarkoli je to mogoče, se izognite hrupnemu okolju oziroma pred hrupom zaščitite svoja ušesa. Na primer, pri hrupu v prometu obdržite avtomobilska okna zaprta, izognite se sedenja v bližini zvočnikov (še posebej na koncertih) in izberite restavracije, kjer se lahko pogovarjate, ne da bi vam bilo potrebno povišati glas.

Veliko zvokov, ki jih vzamemo samoumevno, lahko povzroči škodo, če so preveč glasni, predolgi ali pa jih prevečkrat slišimo. Višje kot je število decibelov (dB), krajši čas lahko prenašamo zvok, ne da bi ob tem utrpeli poškodbe.

 • Dolgotrajna izpostavljenost hrupom nad 70-85 dB (na primer promet v večjih mestih ali električno orodje) lahko povzroči postopno izgubo sluha. (Ne pozabite: običajen pogovor običajno poteka pri 55-65 dB). Konstanten hrup na delovnem mestu in dolge ure poslušanja glasbe lahko imajo negativne učinke na naš sluh.
 • Zvokom pri 100 dB ne smemo biti izpostavljeni več kot 15 minut. Glasba v barih in restavracijah lahko znaša tudi 90-110 dB.
 • Redna izpostavljenost hrupu do 110 dB več kot eno minuto (na primer rock koncerti in težka oprema), lahko povzroči izgubo sluha.
 • Tudi kratka izpostavljenost zvokom nad 120 dB (kot npr. petarde, pištola ali ambulantna sirena) lahko povzroči trajno škodo.

Kaj še lahko storimo?

 • Uporabljajte zaščito pred hrupom. V ušesa ne tlačite vate, temveč uporabljajte ušesne čepke (ne mehke), ko ste izpostavljeni zvokom nad 85 dB (uporaba kosilnic in električnih orodij).
 • Če ste pri svojem delu izpostavljeni hrupu, se prepričajte, da poznate in upoštevate vse varnostne ukrepe za preprečevanje izgube sluha.
 • Zmanjšajte glasnost. Domači in avtomobilski stereo sistemi ter osebni stereo sistemi lahko dosežejo tudi do 110 dB. Posebno tveganje predstavljajo ušesne slušalke. Preverite svoje naprave, morda imajo funkcijo nastavljanja največje glasnosti. V idealnem primeru bi morali slišati nekoga, ki bi vam govoril z običajnim glasom, od vas pa bi bil oddaljen en meter.
 • Ušesom privoščite počitek. Kot poškodba, ki potrebuje zaščito pred drugim udarcem, moramo tudi ušesa zaščititi pred nadaljnjimi poškodbami. Če ste bili izpostavljeni potencialno škodljivim nivojem zvoka (na primer nenaden šum ali rock koncert), si morate privoščiti nekaj trenutkov popolne tišine.
 • Če se soočate s konstantnim hrupom, uporabljajte ušesne zamaške, večkrat dnevno pa se umaknite v popolno tišino.
 • Izogibajte se nakupu glasnih igrač. Igrače ne smejo presegati 100 dB. Majhni otroci  pogosto držijo igrače blizu glave, kar predstavlja veliko tveganje za poškodbo sluha.
 • Odrasli ljudje, starejši od 45 let, bi morali enkrat letno obiskati zdravnika in opraviti preiskave, s pomočjo katerih je mogoče odkriti težave s sluhom.
 • Vsako spremembo sluha je treba preučiti, ker ni nujno povezana s starostjo.
 • Pridobite strokovne nasvete. Če ste opazili znake slabšanja sluha ali ste zaskrbljeni zaradi izgube sluha, se pogovorite z zdravnikom. Nezdravljene težave s sluhom imajo lahko resne posledice, kot so škodljivi odnosi, zaradi česar je težko delati na delovnem mestu, pride pa lahko tudi do socialne izolacije. Težave lahko ogrozijo vaše zdravje in varnost.
 • Izobražujte sebe in druge. Poleg tega, da sami poznate izgubo sluha, lahko pomagate zaščititi družinske člane, kot so otroci in vnuki, tako da jih naučite, kako to preprečiti. Pomagajte drugim, da bodo razumeli katere vrste okolij so tvegane in kakšne ukrepe bi morali sprejeti za preprečevanje nastanka težav s sluhom.

(Povzetek članka po: http://www.everythingzoomer.com/12-tips-for-better-hearing/)

Niste prepričani, ali imate težave s sluhom? Svoj sluh lahko preverite s pomočjo spodnjega videa:

SHARE

Dodaj odgovor