Kako se izogniti slabim prehranjevalnim navadam

0
566

Zdrav način prehranjevanja ni edina stvar, na katero moramo misliti, kadar skušamo (p)ostati zdravi. Poleg tega moramo imeti zdrave navade!

Nekatere navade pred in po procesu prehranjevanja so slabe. Pogosto slišimo nasvete prijateljev, znancev ali članov družine o stvareh, ki naj bi bile dobre za naše počutje. Ampak niso. V nadaljevanju sledi kratek opis petih slabih navad v povezavi s prehranjevanjem. Zavedati se moramo, da so lahko prav vse škodljive za naše telo.

                                   Slika 1: Povzročiteljev debelosti je več

                                  Vir: weightlossguideforprocrastinators.com

 

Spanec takoj po zaužitem obroku. Marsikdo si po zaužitem obroku privošči nekaj spanca. Še posebej znana je t.i. siesta, to je počitek po kosilu v zgodnjih popoldanskih urah. Posledica spanja po tem, ko smo se (pre)najedli, je lahko slaba prebava. Velika količina zaužite hrane ljudi pogosto uspava. Eden od razlogov za tako stanje je ta, da mora telo trdo delati, da bi prebavilo vso to hrano. Če zaspimo kmalu po zaužitju hrane, se procesi v našem telesu upočasnijo (vključno s prebavljanjem) in postanejo izrazito neučinkoviti. Kadar po zaužitem obroku spimo, se poveča možnost razvoja okužb v prebavnem traktu in črevesju.

 

Sadje kot sladica. Čeprav je uživanje sadja kot sladice zdrav način prehranjevanja, se tega ni pametno lotiti takoj po zaužitem obroku. Priporočljivo je, da počakamo približno 30 minut, preden se prepustimo sladici. Uživanje sadja po prehranjevanju s težjo hrano kot so škrob, ogljikovi hidrati in meso, lahko ovirajo zmožnost pravilne prebave.

Pitje čaja po obroku. Kadar obrok vsebuje beljakovine, je vredno dvakrat premisliti, ali bomo po njem popili čaj. Slednji je pogosto kisel in ta kislost lahko strdi beljakovine v telesu. Kadar zaužite beljakovine postanejo trdne, jih je veliko težje prebaviti. Pitje čaja po zaužitem obroku lahko povzroči težave telesa pri absorbiranju vitaminov in mineralov, ki so bili shranjeni v obroku. Če ne popijemo skodelice čaja takoj po obroku, ki vsebuje beljakovine, premore čaj ogromno zdravilnih učinkov.

 

Rahljanje v pasu za preprečevanje občutka napihnjenosti. Rahljanje v pasu ne vodi nujno do kakšnega škodovanja telesu, vendar vseeno igra vlogo na naše misli, medtem ko se prehranjujemo. Bistveno je, da ne jemo vse do točke, ko moramo odpeti hlače. Kadar odpnemo gumb ali odvežemo pas, se počutimo, kot da imamo več prostora za hrano. To je popolnoma napačna predstava, ki bo spodbujala le še večje prenajedanje, pogosto s slabo prehrano.

Kopel po pozni večerji. Misel na sprostitveno kopel tik pred časom za spanje je zagotovo vabljiva. Kljub temu se ji skušajmo upreti. Namakanje v vroči vodi spodbuja našo kri, da se pretaka navzven, k skrajnim mejam in vstran od našega jedra. Po zaužitem obroku moramo telesu dovoliti, da kri potuje po naravni poti, še posebej k želodcu, ki nudi funkcijo prebave. Kadar kri ni črpana do želodca, lahko pričakujemo slabo delovanje prebave.

 Najmanj iz dveh razlogov je pomembno, da prakticiramo dobre prehranjevalne navade. Prvi je zmožnost vsrkanja hranil in izločanja, drugi pa izboljšanje psihičnega ugodja. V kolikor se zgoraj opisanih nasvetov ne bomo držali, lahko še tako zdrav obrok postane slaba prehrana!

(Vir članka: www.healthy-holistic-living.com/bad-eating-habits.html)

 

Dodaj odgovor