Kako na zdrav in preprost način uravnavati raven krvnega sladkorja?

0
919

Dnevno s prehrano nevede zaužijemo veliko preveč sladkorja, kot je za naše telo in predvsem zdravje priporočljivo ter s tem posledično zvišujemo raven krvnega sladkorja. Večina ljudi se drži splošnega prepričanja, da raven krvnega sladkorja najučinkoviteje uravnavamo tako, da z jedilnika izločimo živila z visoko vsebnostjo sladkorja. Kar v določeni meri seveda drži, vendar je potrebno poudariti, da je enako pomembno tudi uživanje živil, ki zaradi svojih lastnosti, našemu telesu pomagajo krvni sladkor uravnavati.

Med ene najučinkovitejših regulatorjev krvnega sladkorja prištevamo cimet in nageljnove žbice ali bolj znane klinčke. Večina vas ti dve začimbi prav gotovo pogosto uporablja v kuhinji, predvsem kot dodatek k sladkim jedem. Tisti, ki ju ne uvrščate ravno med vaši priljubljeni začimbi pa vas bo morda prav njuna zdravilna moč prepričala, da ju začnete pogosteje uživati. Preprost in izviren način je, da ju dodate vašemu dnevnemu vnosu vode in z aromo cimeta ter nageljnovih žbic popestrite njen okus. Tako boste ob enem poskrbeli za zadostno količino popite vode in raven krvnega sladkorja.

Preprost recept kako vodo spremeniti v zdrav napitek s prečudovito aromo, ki vam pomaga uravnavti krvni sladkor:

V 5 litrov vode dodajte 2 cimetovi palčki in 3 grame nageljnovih žbic. Pazite, da ne uporabite mletega cimeta, saj se ta v vodi ne topi. Cimetova palčka bo vodi dala prijetno aromo, skupaj z nageljnovimi žbicami pa bo poskrbela, da bo napitek tudi na pogled bolj privlačen. Tako pripravljen napitek lahko hranite na hladnem in si z njim postrežete kadar ste žejni. Seveda lahko količino vode zmanjšate, vendar upoštevajte, da sorazmerno zmanjšate tudi količino cimeta in nageljnovih žbic. Če vam je bolj pri srcu voda brez dodatkov, lahko mešanico obeh začimb uporabite za bogatejši okus sadja, mesa, zelenjave ali katere druge vrste hrane.

Zakaj so ravno cimet in nageljnove žbice učinoviti pri uravnavanju krvnega sladkorja?

Cimet, ki velja za eno najstarejših začimb, upočasni absorbcijo hrane kar preprečuje dvig krvnega sladkorja po obedu in pripomore k učinkovitejši rabi glukoze, z rednim uživanjem nageljnovih žbic pa raven glukoze v krvnem obtoku celo znižamo. Redna uporaba cimeta in naglejnovih žbic v prehrani lahko torej bistveno vpliva na vaše zdravje.

Raven krvnega sladkorja sicer najlažje ugotovimo z merilnikom krvnega sladkorja, vendar je pomembno, da znamo razbrati simptome, ki se lahko pojavijo ob povišanem krvnem sladkorju.

Blago povišanje krvnega sladkorja prepoznamo po dalj časa trajajoči povečani žeji, utrujenosti, suhih ustih in nepojasnjeni izgubi teže. Za osebe z zelo povišanim krvnim sladkorjem pa je značilna nenormalna žeja, zamegljen vid, vrtoglavica, topla in suha koža, močan in sladkast zadah ter zmanjšan apetit.

Če pri sebi opazite katerega od znakov  blagega povišanja krvnega sladkorja, še to ni razlog za skrb. Kadar pa se pojavi več znakov blagega povišanja ali celo zelo povišanega krvnega sladkorja je priporočljivo, da obiščete osebnega zdravnika. Lahko si pa pomagate z naravnim dopolnilom Diaben, saj vsebuje tri vrhunske naravne sestavine za uravnavanje krvnega sladkorja.

Dodaj odgovor