Probiotiki so dobre (žive) bakterije, nujno potrebne za normalno delovanje našega telesa. V prvi vrsti so odgovorni za absorpcijo hranil in podporo imunskega sistema, imajo pa tudi druge pomembne naloge. Ali vaš način prehranjevanja vključuje dovolj probiotikov?
Zakaj potrebujemo probiotike?
Odgovor na vprašanje bo najbolj razumljiv, če najprej naštejemo simptome, ki se pojavijo kot posledica pomanjkanja probiotikov v prehrani. V prvi vrsti se pojavijo prebavne motnje, ki jim sledijo težave s kožo, razrast kandide, avtoimunske bolezni in večja dovzetnost za okužbe. Zgodovinsko gledano je človek v svojo prehrano vključeval dovolj probiotikov, saj je vedno užival svežo in doma pridelano hrano iz kakovostnih tal, veliko izdelkov pa je bilo tudi fermentiranih.
Danes se v kmetijstvu pogosto uporablja praksa, zaradi katere je kvaliteta pridelanih živil vprašljiva. Živila danes vsebujejo zelo malo probiotikov, ogromno živil pa vsebuje celo antibiotike, ki uničujejo dobre bakterije v našem telesu.
Z dodajanjem probiotičnih živil v prehranski režim prispevamo k:
- Močnejšemu imunskemu sistemu,
- izboljšani prebavi,
- povečanju energije,
- odpravi neprijetnega zadaha, ki ga povzroča kandida,
- zdrave kože, saj probiotiki lajšajo simptome luskavice in ekcema,
- manjšemu številu prehladov,
- odpravljanju vnetne črevesne bolezni,
- izgubi odvečnih kilogramov.
Če si tudi vi želite vseh zgoraj naštetih koristi, je sedaj čas, da pričnete uživati probiotična živila in si tako izboljšate splošno zdravje. Uživati bi morali več vrst probiotikov, saj gre pri vsakem izmed njih za drugo vrsto koristnih bakterij, ki telesu pomagajo na različne načine.
7 prijaznih bakterij, ki jih najdemo v probiotičnih živilih:
- Lactobacillus acidophilus
- Lactobacillus bulgarius
- Lactobacillus reuteri
- Streptococcus thermophilus
- Saccharomyces boulardii
- Bifidobacterium bifidum
- Bacillus subtilis
Kako delujejo?
Natančen princip delovanja probiotikov je še vedno v raziskovanju. Vemo pa, da:
- Ko zaradi uporabe antibiotikov uničimo dobre bakterije v črevesju, lahko pomanjkanje bakterij nadomestimo z uživanjem probiotikov,
- probiotiki pomagajo uravnotežiti razmerje med dobrimi in slabimi bakterijami.
Največ probiotičnih izdelkov vsebuje naslednji bakteriji:
- Lactobacillus je najpogosteje uporabljen probiotik, ki ga najdemo v jogurtu in drugih fermentiranih živilih.
- Bifidobacterium najdemo v nekaterih mlečnih izdelkih.
Probiotiki vplivajo na živce, ki uravnavajo gibanje črevesja. To pomeni, da so nam lahko v pomoč pri sindromu razdražljivega črevesja, vnetni črevesni bolezni in nalezljivi driski, posledično pa tudi pri kožnih težavah, saj so prebavila in koža tesno povezani.
Za vas smo pripravili tudi seznam probiotikov:
- Kefir – Podobno kot jogurt je ta fermentirani mlečni izdelek edinstvena kombinacija mleka in fermentiranih kefirskih zrn. Kefir je v uporabi že več kot 3.000 let, njegovo ime pa izvira iz Rusije in Turčije, kjer v prevodu pomeni »dobro počutje«. Ima rahlo kisel okus in vsebuje od 10 do 34 sevov probiotikov.
- Fermentirano zelje – Kisla hrana zaradi vsebnosti organskih kislin podpira rast dobrih bakterij. Kisla hrana vsebuje tudi veliko encimov, ki olajšajo prebavo.
- Kombuča – Pravimo ji tudi čajno vino. Je oblika simbioze ocetno kislinskih bakterij in ene ali več kvasovk v celulozni membrani. Poznamo jo že več kot 2.000 let, izvira pa iz Japonske. Ima ogromno koristi za zdravje, izmed katerih izstopata podpora prebavi in sposobnost čiščenja jeter.
- Jogurt – Verjetno je jogurt najbolj priljubljeno probiotično živilo, ne glede na to, ali je izdelan iz mleka krav, koz ali ovac. A pozor pri izbiri primernega jogurta. Trgovinske police so danes polne različnih vrst jogurta, različna pa je tudi njihova kakovost. Pri izbiri jogurta se osredotočimo na tri stvari. Najbolje je, da je jogurt pridobljen iz kozjega ali ovčjega mleka, da so bile živali hranjene s travo in da je organsko pridelan.
- Surovi siri – Predvsem siri, pridelani iz kozjega in ovčjega mleka, vsebujejo veliko dobrih bakterij. Osredotočite se na izbiro surovih in nepasteriziranih sirov, če si želite zagotoviti čim več probiotikov.
- Jabolčni kis – Odličen za nadzor nad visokim krvnim tlakom, holesterolom, diabetesom in telesno težo. Ker je kisel, spodbuja rast probiotikov, poleg tega pa ga ni težko vključiti v vsakdanjo prehrano, saj ga uživamo tudi kot preliv za solato.
Probiotiki so na voljo tudi v obliki prehranskih dopolnil
Probiotična prehranska dopolnila lahko izboljšajo celostno zdravje posameznika. V probiotičnih prehranskih dopolnilih se nahajajo različne koristne bakterije, odvisno od vrste prehranskega dopolnila. Ker vsaka izmed njih deluje na drugačen način, se je pred uporabo priporočljivo posvetovati s proizvajalcem oziroma s farmacevtom. Če želite podpreti normalno delovanje imunskega sistema, izboljšati prebavo, uravnavati telesno težo in odpraviti težave s kožo, je uporaba prehranskega dopolnila, ki vsebuje probiotike, prava izbira.
Jemanje prehranskih dopolnil lahko kombiniramo tudi z uživanjem živil, ki vsebujejo veliko probiotikov ali pa spodbujajo rast dobrih bakterij v črevesju.
Pri izbiri prehranskega dopolnila imejte v mislih dejstvo, da mnogi strokovnjaki svetujejo, da se najprej prične jemati kombinacija sevov iz družine Lactobacillus in družine Bifidobacterium, saj sta oba seva bakterij naravno prisotna v našem črevesju.
V spodnjem videu si lahko ogledate razliko med probiotiki in prebiotiki:
(Povzetek članka po: https://www.webmd.com/digestive-disorders/what-are-probiotics#1)